Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Uszkodzona matryca, szyba ca艂a

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 pukko

pukko
  • 229 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 08 lutego 2013 - 16:21

Trafi艂em na forum na usterki z p臋kni臋t膮 szyb膮, jednak u mnie sytuacja jest inna: szyba jest ca艂a, matryca p臋kni臋ta, powsta艂y niebieskie plamy. Czy mo偶na wymieni膰 sam膮 matryc臋, a szyb臋 zostawi膰? Nr seryjny: C02F499PDDR1, model: A1369. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕. [ATTACH=CONFIG]13653[/ATTACH]

#2 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 08 lutego 2013 - 16:43

W airze w zasadzie trzeba ca艂膮 g贸rn膮 klap臋 wymieni膰. ~2k

#3 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 08 lutego 2013 - 16:47

W tym MacBooku Air nie ma szyby. Nie ma potrzeby wymienia膰 ca艂ej klapy, mo偶na wymieni膰 tylko uszkodzon膮 matryc臋, co znacz膮co obni偶y koszt naprawy.

#4 pukko

pukko
  • 229 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 08 lutego 2013 - 17:06

S艂owo, przeciwko s艂owu, a ja w kropce: to co si臋 w ko艅cu u mnie wydarzy艂o?

#5 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 08 lutego 2013 - 17:59

W Twoim komputerze matryca nie jest os艂oni臋ta szyb膮, tak jak np. w MacBookach Pro Unibody. Uszkodzenie widoczne na zdj臋ciu to p臋kni臋cie matrycy, wygl膮da jakby powsta艂o na skutek zamkni臋cia klapy z jakim艣 przedmiotem pozostawionym na klawiaturze lub poprzez nacisk na zewn臋trzn膮 cz臋艣膰 klapy. Tak jak pisa艂em wcze艣niej mo偶na wymieni膰 sam膮 matryc臋 nie jest konieczna wymiana ca艂ej klapy.

#6 pukko

pukko
  • 229 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 08 lutego 2013 - 19:58

Bardzo dzi臋kuj臋 za odpowied藕, to wiele wyja艣nia i pozwala omin膮膰 Cortland i ich szalone ceny.

#7 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 08 lutego 2013 - 23:58

Warto jeszcze zaznaczy膰 偶e wymieniaj膮c sam膮 matryce ramka zostaje troch臋 "sfatygowana" ze wzgl臋du na u偶ycie bardzo mocnego kleju podczas monta偶u w fabryce. Je艣li kto艣 nie jest pedantem to nie ma potrzeby wymiany ca艂ego skrzyd艂a :-)

#8 pukko

pukko
  • 229 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 09 lutego 2013 - 18:48

Czy kto艣 potwierdza to co napisa艂 Arvika?

#9 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 09 lutego 2013 - 19:06

Czy kto艣 potwierdza to co napisa艂 Arvika?

Tak, poniewa偶 ramka w AIR, to w艂a艣ciwie folia z aluminiu. Apple si臋 ju偶 o to postara艂o, 偶eby nie by艂o zbyt 艂atwo zewn臋trznemu serwisowi. Mocny klej, to pu艂apka, kt贸rych wiele jest w tym sprz臋cie.
Ich produkty, to jednoraz贸wki. Ale wiadomo, Polak potrafi i radzi sobie, jak mo偶e.
Ceny w Cortland te偶 narzuca Apple, dlatego wszystko jest ok 3x dro偶sze.
Nieautoryzowany serwis potrafi naprawi膰 maki tak, 偶eby ceny nie powala艂y. A z do艣wiadczenia wiem, 偶e cz臋艣ci zamiennie bez jab艂ka (czytaj ta艅sze) potrafi膮 by膰 lepszej jako艣ci i by膰 trwalsze. Jedynymi wyj膮tkami s膮 zasilacze i baterie.

#10 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 11 lutego 2013 - 11:57

W艂a艣ne dlatego nie op艂aca si臋 robi膰 wymiany na cz臋艣ci nie Apple. Koszt takiej wymiany to ok. 1500z艂 (nowa ramka+wy艣wietlacz), a wymiana g贸rnej cz臋艣ci to 2000z艂.

#11 pukko

pukko
  • 229 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 11 lutego 2013 - 12:36

Faktycznie, wiadomo 偶e, od strony wykonania, lepiej robi膰 u Appla, ale: poza applem 1200, a u Appla 2200, zatem to nie kwestia kilku st贸wek tylko tysiaka. Je艣li serwis si臋 nie spisze i b臋dzie wykonane 藕le, nieestetycnie, b臋d臋 z nimi negocjowa艂.

#12 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 11 lutego 2013 - 16:25

1200 bez ramki. Na dodatek ta przyklejona ramka b臋dzie bardzo ma艂o solidna i zacznie si臋 odkleja膰. Pomimo,聽偶e bardziej op艂aca mi si臋 doradzi膰 serwis, (bo albo ja, albo kt贸ry艣 z koleg贸w to wykonaj膮) to szczerze odradzam. Robi艂em takie rzeczy i uwa偶am, jak uwa偶am:) Nie ma co lubi膰 tej wypowiedzi, bo g贸rne klapy te偶 mam;) o i polubienie znikn臋艂o:) hehe i nie da si臋 ju偶 polubi膰:)

#13 micha艂1985

micha艂1985
  • 229 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 11 lutego 2013 - 18:40

Napisz po odebraniu komputera jak wysz艂a naprawa i czy jeste艣 zadowolony, bo ja ju偶 widzia艂em kilka takich Air贸w po wymianie matrycy i wiem, 偶e mo偶na to zrobi膰 bardzo dobrze, tak 偶e praktycznie 偶adne 艣lady nie zostaj膮 na ramce, kt贸ra r贸wnie偶 nie b臋dzie si臋 odkleja膰 je艣li jest przyklejona na nowej ta艣mie.

#14 pukko

pukko
  • 229 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 12 lutego 2013 - 09:09

Jasne, napisz臋 co i jak, wklej臋 fot臋. Matryca jest ju偶 na miejscu, zawioz臋 komputer tak偶e dzi艣.

#15 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 12 lutego 2013 - 09:36

Te偶 czekam, bo nowa ta艣ma i nowa ramka i tak nie zapewniaj膮 dobrej roboty. Rzecz jest w tym, 偶e po 2 miesi膮cach zaczyna si臋 ramka odkleja膰. Na pocz膮tku tego nie wida膰. Czekam na efekty:)

#16 andys

andys
  • 2 post贸w

Napisano 12 lutego 2013 - 16:29

WItam, zagl膮dam na forum dotycz膮ce uszkodzonych matryc, poniewa偶 musz臋 tak偶e wymieni膰 j膮 w moim macbook white 13,3. Dzia艂a tylko na zewn臋trznym monitorze (tv, inne), Og贸lnie nie ma wiele info w necie jaka matryca musi by膰 w poszczeg贸lnych modelach np.MB. To, co ja znalaz艂em i co sam typuj臋 to: LG Philips LP133WX1 (TL) i najprawdopodobniej (A1) z 20 pinami, ale poniewa偶 wi臋kszo艣膰 matryc do tego macbook ma tak偶e i 30 pin贸w, to faktycznie bez otworzenia kompa nie dowiem si臋 chyba jaka dok艂adnie matryca musi tam by膰. Owszem w serwisie maca mogliby mi j膮 wymieni膰, ale jest na prawd臋 droga i na chwil臋 obecn膮 nie by艂a dost臋pna. Niestety nie chcieli mi powiedzie膰, jaka matryca pasuje..( Powinna by膰 (chyba..) 1280*800 WXGA, 1*CCLD, 13,3 z albo 20 albo 30 pinami. Oznaczenie mojego macb.: MB403 (PL/A), model nr.: A1181. INtel duocore 2,4Ghz, 2GB ram, dysk wymieniony na 500GB (oryg.160gb). Czy kto艣 m贸g艂by co艣 doradzi膰 w tej kwestii? by艂bym bardzo wdzi臋czny. Matryc臋 wymieni臋 w applu, bo nie b臋d臋 jej sam wymienia艂 mimo niez艂ych tutoriali np. na YT. Andy

#17 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 13 lutego 2013 - 12:30

Matryc臋 mo偶esz wymieni膰 u mnie, to jest koszt ok. 550z艂. Jakby艣 wymienia艂 to podam dok艂adn膮 wycen臋. Akuratnie wymiana w bia艂ym MB jest bardzo schludna i nie odstaj膮 ramki, bo s膮 zatrzaskowe.

#18 pukko

pukko
  • 229 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 20 marca 2013 - 20:01

Dopiero dzi艣 zako艅czy艂a si臋 moja przygoda z uszkodzon膮 matryc膮. Racj臋 mieli Ci, kt贸rzy proponowali wymian臋 gotowego skrzyd艂a. Technik najpierw podj膮艂 pr贸b臋 wymiany samej matrycy, niestety, p臋k艂a podczas monta偶u. Ramk臋 uda艂o si臋 naprawd臋 pi臋knie odklei膰, szacun. Koszty zniszczonej, nowej matrycy, serwis wzi膮艂 oczywi艣cie na siebie. Podj膮艂em decyzj臋 wymiany skrzyd艂a. Uda艂o si臋 je kupi膰 taniej (ni偶 w Cortlandzie) w Stanach, ale troch臋 trzeba by艂o poczeka膰. Serwis odkupi艂 ode mnie cz臋艣ci pozosta艂e po starym skrzydle, ca艂a operacja kosztowa艂a mnie 2070 z艂 oraz miesi膮c i 10 dni czekania. Fajnie prawda?

#19 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 20 marca 2013 - 20:06

Dopiero dzi艣 zako艅czy艂a si臋 moja przygoda z uszkodzon膮 matryc膮. Racj臋 mieli Ci, kt贸rzy proponowali wymian臋 gotowego skrzyd艂a. Technik najpierw podj膮艂 pr贸b臋 wymiany samej matrycy, niestety, p臋k艂a podczas monta偶u. Ramk臋 uda艂o si臋 naprawd臋 pi臋knie odklei膰, szacun. Koszty zniszczonej, nowej matrycy, serwis wzi膮艂 oczywi艣cie na siebie. Podj膮艂em decyzj臋 wymiany skrzyd艂a. Uda艂o si臋 je kupi膰 taniej (ni偶 w Cortlandzie) w Stanach, ale troch臋 trzeba by艂o poczeka膰. Serwis odkupi艂 ode mnie cz臋艣ci pozosta艂e po starym skrzydle, ca艂a operacja kosztowa艂a mnie 2070 z艂 oraz miesi膮c i 10 dni czekania. Fajnie prawda?

I straty serwisu zwi膮zane z uszkodzonymi cz臋sciami ;)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych