Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Uszkodzona matryca, szyba cała

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 08 February 2013 - 16:21

Trafiłem na forum na usterki z pękniętą szybą, jednak u mnie sytuacja jest inna: szyba jest cała, matryca pęknięta, powstały niebieskie plamy. Czy można wymienić samą matrycę, a szybę zostawić? Nr seryjny: C02F499PDDR1, model: A1369. Z góry dziękuję za odpowiedź. [ATTACH=CONFIG]13653[/ATTACH]

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 February 2013 - 16:43

W airze w zasadzie trzeba całą górną klapę wymienić. ~2k

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 08 February 2013 - 16:47

W tym MacBooku Air nie ma szyby. Nie ma potrzeby wymieniać całej klapy, można wymienić tylko uszkodzoną matrycę, co znacząco obniży koszt naprawy.

#4 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 08 February 2013 - 17:06

Słowo, przeciwko słowu, a ja w kropce: to co się w końcu u mnie wydarzyło?

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 08 February 2013 - 17:59

W Twoim komputerze matryca nie jest osłonięta szybą, tak jak np. w MacBookach Pro Unibody. Uszkodzenie widoczne na zdjęciu to pęknięcie matrycy, wygląda jakby powstało na skutek zamknięcia klapy z jakimś przedmiotem pozostawionym na klawiaturze lub poprzez nacisk na zewnętrzną część klapy. Tak jak pisałem wcześniej można wymienić samą matrycę nie jest konieczna wymiana całej klapy.

#6 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 08 February 2013 - 19:58

Bardzo dziękuję za odpowiedź, to wiele wyjaśnia i pozwala ominąć Cortland i ich szalone ceny.

#7 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 08 February 2013 - 23:58

Warto jeszcze zaznaczyć że wymieniając samą matryce ramka zostaje trochę "sfatygowana" ze względu na użycie bardzo mocnego kleju podczas montażu w fabryce. Jeśli ktoś nie jest pedantem to nie ma potrzeby wymiany całego skrzydła :-)

#8 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 09 February 2013 - 18:48

Czy ktoś potwierdza to co napisał Arvika?

#9 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 09 February 2013 - 19:06

Czy ktoś potwierdza to co napisał Arvika?

Tak, ponieważ ramka w AIR, to właściwie folia z aluminiu. Apple się już o to postarało, żeby nie było zbyt łatwo zewnętrznemu serwisowi. Mocny klej, to pułapka, których wiele jest w tym sprzęcie.
Ich produkty, to jednorazówki. Ale wiadomo, Polak potrafi i radzi sobie, jak może.
Ceny w Cortland też narzuca Apple, dlatego wszystko jest ok 3x droższe.
Nieautoryzowany serwis potrafi naprawić maki tak, żeby ceny nie powalały. A z doświadczenia wiem, że części zamiennie bez jabłka (czytaj tańsze) potrafią być lepszej jakości i być trwalsze. Jedynymi wyjątkami są zasilacze i baterie.

#10 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 February 2013 - 11:57

Właśne dlatego nie opłaca się robić wymiany na części nie Apple. Koszt takiej wymiany to ok. 1500zł (nowa ramka+wyświetlacz), a wymiana górnej części to 2000zł.

#11 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 11 February 2013 - 12:36

Faktycznie, wiadomo że, od strony wykonania, lepiej robić u Appla, ale: poza applem 1200, a u Appla 2200, zatem to nie kwestia kilku stówek tylko tysiaka. Jeśli serwis się nie spisze i będzie wykonane źle, nieestetycnie, będę z nimi negocjował.

#12 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 February 2013 - 16:25

1200 bez ramki. Na dodatek ta przyklejona ramka będzie bardzo mało solidna i zacznie się odklejać. Pomimo, że bardziej opłaca mi się doradzić serwis, (bo albo ja, albo któryś z kolegów to wykonają) to szczerze odradzam. Robiłem takie rzeczy i uważam, jak uważam:) Nie ma co lubić tej wypowiedzi, bo górne klapy też mam;) o i polubienie zniknęło:) hehe i nie da się już polubić:)

#13 michał1985

michał1985
  • 229 posts
  • SkądKraków

Posted 11 February 2013 - 18:40

Napisz po odebraniu komputera jak wyszła naprawa i czy jesteś zadowolony, bo ja już widziałem kilka takich Airów po wymianie matrycy i wiem, że można to zrobić bardzo dobrze, tak że praktycznie żadne ślady nie zostają na ramce, która również nie będzie się odklejać jeśli jest przyklejona na nowej taśmie.

#14 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 February 2013 - 09:09

Jasne, napiszę co i jak, wkleję fotę. Matryca jest już na miejscu, zawiozę komputer także dziś.

#15 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 February 2013 - 09:36

Też czekam, bo nowa taśma i nowa ramka i tak nie zapewniają dobrej roboty. Rzecz jest w tym, że po 2 miesiącach zaczyna się ramka odklejać. Na początku tego nie widać. Czekam na efekty:)

#16 andys

andys
  • 2 posts

Posted 12 February 2013 - 16:29

WItam, zaglądam na forum dotyczące uszkodzonych matryc, ponieważ muszę także wymienić ją w moim macbook white 13,3. Działa tylko na zewnętrznym monitorze (tv, inne), Ogólnie nie ma wiele info w necie jaka matryca musi być w poszczególnych modelach np.MB. To, co ja znalazłem i co sam typuję to: LG Philips LP133WX1 (TL) i najprawdopodobniej (A1) z 20 pinami, ale ponieważ większość matryc do tego macbook ma także i 30 pinów, to faktycznie bez otworzenia kompa nie dowiem się chyba jaka dokładnie matryca musi tam być. Owszem w serwisie maca mogliby mi ją wymienić, ale jest na prawdę droga i na chwilę obecną nie była dostępna. Niestety nie chcieli mi powiedzieć, jaka matryca pasuje..( Powinna być (chyba..) 1280*800 WXGA, 1*CCLD, 13,3 z albo 20 albo 30 pinami. Oznaczenie mojego macb.: MB403 (PL/A), model nr.: A1181. INtel duocore 2,4Ghz, 2GB ram, dysk wymieniony na 500GB (oryg.160gb). Czy ktoś mógłby coś doradzić w tej kwestii? byłbym bardzo wdzięczny. Matrycę wymienię w applu, bo nie będę jej sam wymieniał mimo niezłych tutoriali np. na YT. Andy

#17 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 February 2013 - 12:30

Matrycę możesz wymienić u mnie, to jest koszt ok. 550zł. Jakbyś wymieniał to podam dokładną wycenę. Akuratnie wymiana w białym MB jest bardzo schludna i nie odstają ramki, bo są zatrzaskowe.

#18 pukko

pukko
  • 229 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 20 March 2013 - 20:01

Dopiero dziś zakończyła się moja przygoda z uszkodzoną matrycą. Rację mieli Ci, którzy proponowali wymianę gotowego skrzydła. Technik najpierw podjął próbę wymiany samej matrycy, niestety, pękła podczas montażu. Ramkę udało się naprawdę pięknie odkleić, szacun. Koszty zniszczonej, nowej matrycy, serwis wziął oczywiście na siebie. Podjąłem decyzję wymiany skrzydła. Udało się je kupić taniej (niż w Cortlandzie) w Stanach, ale trochę trzeba było poczekać. Serwis odkupił ode mnie części pozostałe po starym skrzydle, cała operacja kosztowała mnie 2070 zł oraz miesiąc i 10 dni czekania. Fajnie prawda?

#19 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 20 March 2013 - 20:06

Dopiero dziś zakończyła się moja przygoda z uszkodzoną matrycą. Rację mieli Ci, którzy proponowali wymianę gotowego skrzydła. Technik najpierw podjął próbę wymiany samej matrycy, niestety, pękła podczas montażu. Ramkę udało się naprawdę pięknie odkleić, szacun. Koszty zniszczonej, nowej matrycy, serwis wziął oczywiście na siebie. Podjąłem decyzję wymiany skrzydła. Udało się je kupić taniej (niż w Cortlandzie) w Stanach, ale trochę trzeba było poczekać. Serwis odkupił ode mnie części pozostałe po starym skrzydle, cała operacja kosztowała mnie 2070 zł oraz miesiąc i 10 dni czekania. Fajnie prawda?

I straty serwisu związane z uszkodzonymi częsciami ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users