Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znikające "ś" ....ale małe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 hubkubas

hubkubas
  • 57 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 08 lutego 2013 - 10:31

Koledzy, mam Macbook pro, i problem. Znika mi mała litera "ś". Tzn po zrestartowaniu komputera ta litera jest po jakimś czasie coś się dzieje nie wiem co i ta mała ś znika, a duża zostaje. Czyli mam duże Ś, a małego nie... pozdr Hubert

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lutego 2013 - 12:02

Znika litera? Z tekstu, czy nie możesz jej wklepać? Bo napisałeś, jakby znikała z tekstu...

#3 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 08 lutego 2013 - 12:03

A nie pojawia Ci się znak Ħ?

#4 hubkubas

hubkubas
  • 57 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 08 lutego 2013 - 14:32

Nie mogę jej wklepać naciskam alt+s i nic mi się nie wyświetla żaden znak, ale kiedy wcisnę alt+shift+s wtedy normalnie wpisuje mi się Ś... h.

#5 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 08 lutego 2013 - 14:37

Zmieniałeś mapowanie klawiatury? Korzystasz z jakiejś aplikacji?

#6 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 08 lutego 2013 - 14:38

raczej jakiś program ma taki shortcut

#7 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lutego 2013 - 14:39

obstawiam shortcut

#8 hubkubas

hubkubas
  • 57 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 08 lutego 2013 - 14:40

Czyli co zrobić żeby się tego problemu pozbyć? Bardzo to uciążliwe jest... h.

#9 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lutego 2013 - 14:42

preferencje systemowe / klawiatura / skróty klawiszowe warto zerknąć i popatrzeć, czy coś nie jest dodane dodatkowo programy na pasku warto zerknąc, który jest uruchomiony i czy w preferencjach nie ma ustawionego tego skrótu.

#10 hubkubas

hubkubas
  • 57 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 09 lutego 2013 - 10:16

Niestety w skrótach niczego nie ma. ALE zauważyłem takie coŚ. Mam stopkę w mailu ze znaczkami od facebooka i linkedina. Czasem od niektórych osób kiedy dostaję maila zwrotnego te znaczki nie wyŚwietlają się a zamiast nich wyŚwietla się tekstem napisanych link (poniżej ten link) i po takiej akcji to Ś się wyłącza. A to ten link, normalnie powinny się ukazać znaczki FB i LD:

#11 kensei

kensei
  • 5 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 16:34

Mam to samo! Mam to samo, ktoŚ ma jakiŚ pomysł jak ten skrót znaleźć? Też nie mogę wpisać alt+s, bo nic się nie dzieje wtedy...wszystko się zaczęło po zainstalowaniu ML na Macbooka Pro Z góry dzięki za pomysły. Pozdrawiam, Marcin

#12 hubkubas

hubkubas
  • 57 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 11 lutego 2013 - 11:54

No właŚie czyli jest nas dwóch, ALE nikt nie ma pomysłu niestety.... h.

#13 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 11 lutego 2013 - 12:32

Na MBP mam ML 10.8.2. Nie zauważyłem jakiegokolwiek problemu z wprowadzaniem znaku "ś". Napiszcie dokładnie w jakiej aplikacji macie problem, jakie programy są jednocześnie uruchomione (również te w pasku menu).

#14 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 11 lutego 2013 - 13:51

No właŚie czyli jest nas dwóch, ALE nikt nie ma pomysłu niestety....

h.

Pomysł padł bardzo szybko w tym wątku. Masz jakiś program, który zarezerwował sobie alt+s jako skrót. Siadajta do komputera i walczcie teraz, nikt tutaj zdalnie wam tego nie zrobi, nikt też nie ma magicznej kuli by odgadnąć dokładnie co to jest, bo niby skąd mamy wiedzieć jakie programy instalowaliście?

#15 hubkubas

hubkubas
  • 57 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 11 lutego 2013 - 14:02

Moim zdaniem to Ś małe znika po odczytaniu maili, które nie kodują znaczków od portali społecznociowych (jestem laikiem i dlatego taki opis a nie inny). Patrzyłem na skróty klawiszowe i żaden w preferencjach systemowych i skrótach klawiszowych się nie pojawia. h.

#16 kensei

kensei
  • 5 postów

Napisano 11 lutego 2013 - 16:44

Pomysł padł bardzo szybko w tym wątku. Masz jakiś program, który zarezerwował sobie alt+s jako skrót. Siadajta do komputera i walczcie teraz, nikt tutaj zdalnie wam tego nie zrobi, nikt też nie ma magicznej kuli by odgadnąć dokładnie co to jest, bo niby skąd mamy wiedzieć jakie programy instalowaliście?

Za prawdę powiadam, słusznie prawisz :) U mnie okazało się, że tenże skrót zarezerwował sobie program NewsBar. Zmieniłem skrót i śśśśśśśmigam :)

Niestety trzeba poszukać program, po programie (zaczynając od tych instalowanych ostatnio) i sprawdzić w preferencjach czy nie mają takiego właśnie skrótu. U mnie też w skrótach systemowych wszystko wyglądało ok.

Pozdrawiam,
Marcin

#17 hubkubas

hubkubas
  • 57 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 11 lutego 2013 - 17:08

Ale jaja, ja też mam tego news bara OK już mam małe ś. Dziękuję koledzy, dziękuję..... h

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych