Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Niewyraźne czcionki - co zrobić?.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pogo

Pogo
  • 42 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 06:33

Mam pewien problem dotyczący czcionki domyślnej w systemie, jest ona niewyraźna. Początkowo myślałem, że tylko w Safari tak jest, ale zainstalowałem Chrome o jest to samo. Gdzie można zmienić czcionkę domyślną? System dopiero wczoraj zainstalowany na nowym Macu mini. Pytanie może jest z serii głupich, ale to mój piewszy Mac i nie mam pojęcia. Proszę o wyrozumiałość :)

#2 yasec

yasec
  • 183 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 lutego 2013 - 07:26

Proponuję przeprowadzić kalibrację monitora. Preferencje systemowe -> Monitory.

#3 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lutego 2013 - 07:29

jakieś zdjęcie? Bo nie wiemy o co chodzi.

#4 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 07:30

Jak oczekujesz czcionki jak w windowsie to zapomnij, jeśli masz natywną rozdzielczosć momitora to już lepsza nie będzie... Każdy kto pracował na windowsie doznaje szoku jak zamazane są czcionki pod OSX... Jest już kilka takich samych wątków tutaj...

#5 yasec

yasec
  • 183 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 lutego 2013 - 07:43

Tydzień temu kupiłem Mac Mini, po podłączeniu obraz był bardzo przejaskrawiony. Dopiero kalibracja od strony systemu rozwiązała problem.

#6 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lutego 2013 - 08:11

Jak oczekujesz czcionki jak w windowsie to zapomnij, jeśli masz natywną rozdzielczosć momitora to już lepsza nie będzie... Każdy kto pracował na windowsie doznaje szoku jak zamazane są czcionki pod OSX... Jest już kilka takich samych wątków tutaj...

dokładnie - też właśnie myślę, że o to chodzi ale dla pewności chciałem zobaczyć zrzut ekran albo zdjęcie aby się w tym upewnić.

Jak kiedyś szykowałem się do zakupu iMaka to odrzuciły mnie czcionki na belce, bo były jakieś takie nieostre. Po kilku wizytach u znajomego (tu pozdrawiam ErGo) przekonałem się, że nie jest tak źle i od czterech lat korzystam z Maka nie zwracając na to uwagi.

#7 Pogo

Pogo
  • 42 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 18:21

Przykładowy zrzut

#8 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 18:50

To bardzo dobra, makowa czcionka - dokładnie tak wygląda... nic z nią nie jest źle 27" i większy monitor trochę poprawia wrażenie... Ostrość do czytania to windows albo retina... ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych