Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czemu ten MacBook jest taki tani? Co z nim może być nie tak? [Macbook Air MC968D/A]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Chivasa

Chivasa
  • 11 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 11:43

Na jednym z serwisów aukcyjnych znalazłam za niespełna 2800zł Macbooka Air 11' o następujących parametrach Macbook Air MC968D/A Core i5 2GB 11.6" LED HD 64GB SSD Mac OS X Lion z adnotacja "Macbook pochodzi z programu wyprzedażowego europejskich marketów. Ma 601 cykli ładowań. Nie ma żadnych wad. Wypakowany i uruchamiany w celu demonstracji" Sprzedawca prowadzi działalność pod firmą, udziala rocznej gwarancji i ma prawie 900 pozytywnych komnentarzy(2 negatywme) za sprzedaż komputerów. Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o Macbooki i sądziłam, że będę sobie mogła na niego pozwolić dopiero za kilka lat a tu -można powiedzieć- trafiła się okazja kupienia wymarzonego sprzetu o jakieś 2k taniej. Czy ktoś z Was wie o co może chodzić? Czy to dobra oferta czy lepiej nie ryzykować?

#2 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 11:52

Na jednym z serwisów aukcyjnych znalazłam za niespełna 2800zł Macbooka Air 11' o następujących parametrach
Macbook Air MC968D/A
Core i5
2GB
11.6" LED HD
64GB SSD
Mac OS X Lion
z adnotacja "Macbook pochodzi z programu wyprzedażowego europejskich marketów. Ma 601 cykli ładowań. Nie ma żadnych wad. Wypakowany i uruchamiany w celu demonstracji"
Sprzedawca prowadzi działalność pod firmą, udziala rocznej gwarancji i ma prawie 900 pozytywnych komnentarzy(2 negatywme) za sprzedaż komputerów.

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o Macbooki i sądziłam, że będę sobie mogła na niego pozwolić dopiero za kilka lat a tu -można powiedzieć- trafiła się okazja kupienia wymarzonego sprzetu o jakieś 2k taniej.
Czy ktoś z Was wie o co może chodzić? Czy to dobra oferta czy lepiej nie ryzykować?

Może podasz link bo tak to trudno po opisie :)

#3 zdzich

zdzich
  • 178 postów
  • Skądjuż nie Poznań

Napisano 07 lutego 2013 - 11:53

Ma 601 cykli ładowań.

beteria moze juz nie trzymac

#4 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 11:55

Sam już znalazłem. Jedyne do czego można się przyczepić to bateria. Poproś o zdjęcia MBA :) To nie jest jakiś przekręt,wszystko okey. Masz tylko niemiecką klawiaturę.

#5 Chivasa

Chivasa
  • 11 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 11:59

beteria moze juz nie trzymac

Czyli musiałabym dokupić nową baterię? Jeśli tak to z jakim kosztem mniej więcej się to wiążę?

#6 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lutego 2013 - 12:00

Poza tym, że bateria pewnie już jest zużyta to reszta wygląda nieźle. Koszt wymiany baterii w serwisie może być jednak dość kosztowna.

#7 Chivasa

Chivasa
  • 11 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 12:02

Sam już znalazłem. Jedyne do czego można się przyczepić to bateria.
Poproś o zdjęcia MBA :) To nie jest jakiś przekręt,wszystko okey. Masz tylko niemiecką klawiaturę.

Czyli zamiast "ó" będę pisać "ö"?:P
Nie no ok. Wiem, że chyba nie o to chodzi tylko o 'z' zamiast 'y'. A tak to to duża róznica? Cięzko się przestawić?

#8 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 12:05

Czyli zamiast "ó" będę pisać "ö"?:P
Nie no ok. Wiem, że chyba nie o to chodzi tylko o 'z' zamiast 'y'. A tak to to duża róznica? Cięzko się przestawić?

Powiem tak. Jeżeli jesteś przyzwyczajona do bezwzrokowego pisania to żaden problem:) Jak nie to parę dni i będzie ok. Jedyne co to ta bateria...

#9 Chivasa

Chivasa
  • 11 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 12:09

Powiem tak. Jeżeli jesteś przyzwyczajona do bezwzrokowego pisania to żaden problem:) Jak nie to parę dni i będzie ok. Jedyne co to ta bateria...

A masz moze orientacje z jakiego rzędu kosztami może wiązać się wymiana baterii?

#10 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 12:16

Skąd jesteś ?

#11 Chivasa

Chivasa
  • 11 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 12:31

Skąd jesteś ?

Wawa

#12 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 07 lutego 2013 - 12:58

Bateria jest mocno wyeksploatowana. Ten towar nie pochodzi z żadnych stoków halowych tylko zapewne był normalnie użytkowany. Ja u siebie po 2 latach mam 350cykli, a pracuję na komputerze codziennie po co najmniej 8h poza weekendami. W tych komputerach bateria starcza na 6-7h normalnej pracy więc żeby złapać 600 cykli komputer musiał swoje odpracować. Generalnie notebook jest OK, ale bateria jeśli nie już to za chwilę powie "Pa! Pa!". Moim zdaniem to jest sprzęt poleasingowy

#13 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 13:00

Wawa

:D To idź/napisz/zadzwoń do MacLife. Zrobią to taniej niż w cortland czy iSource :)

#14 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2013 - 15:33

Koszt wymiany baterii to około 500 złotych. Klawiatura nie jest żadnym problemem, przyciski Y oraz Z można bardzo łatwo zamienić miejscami. Poza tym ustawiasz język klawiatury Polski pro i wszystko działa jak w "normalnej" klawiaturze, tylko masz inne oznaczenia na kilku klawiszach.

#15 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 lutego 2013 - 15:37

Ja po 2 latach mialem ponad 1000 cykli i bateria miala 85% oryginalnej pojemnosci...

#16 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 lutego 2013 - 15:55

Moja w zwykłej trzynastce ma 941 i również nadal ma się bardzo dobrze. Choć faktycznie 600 cykli świadczy o tym, że komputer był mocno eksploatowany, bo stojąc w sklepie na półce przy demonstracjach nie ma szans aby miała tyle cykli.

#17 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 15:57

Spojrzałem na inne MacBook'i u tego sprzedawcy i mają po 20/30 cykli :)

#18 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 10 lutego 2013 - 19:55

Ostatnio kupilem jeden laptop od tego czlowieka i apple nie chcialo mi przedluzyc gwarancji twierdzac ze to jest jakis outlet komputerowy.Macbook byl po wymianie plyty glownej ale mi to nie przeszkadzalo ,tyle ze sprzedajacy to ukryl. Niewatpliwym plusem byla faktura VAT i jakies 3 tys zl rabatu ponizej cortlandu a minusem byla bateria,klawiatura qwerz. Mnostwo ludzi jednak kupuje tam super monitory cinema. Napewno cos jeszcze tam kupie bo ich cena czyni cuda.

#19 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 20:05

Niewymienne baterie w MB mają według Apple wytrzymać 1000 cykli. Nie przesadzajcie że bateria już umiera, na dwoje babka wróżyła, trzeba samemu sprawdzić. Przy okazji 2.8k za używanego MBP 11' z niemiecką klawiaturą to nie jest może majątek, ale super rewelacja też nie. Pozdrawiam, L.

#20 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 10 lutego 2013 - 20:06

W moim macbook pro jest podane ze 1500. Rewelacja to nie jest ale mozna negocjowac nizej i mysle ze swobodnie zejdzie na 2450zl.

#21 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 20:16

Niewymienne baterie w MB mają według Apple wytrzymać 1000 cykli.
Nie przesadzajcie że bateria już umiera, na dwoje babka wróżyła, trzeba samemu sprawdzić.
Przy okazji 2.8k za używanego MBP 11' z niemiecką klawiaturą to nie jest może majątek, ale super rewelacja też nie.

Pozdrawiam,
L.

Niby tak ale gwarancja 12 miesięczna robi swoje :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych