Dysk/obudowa sieciowa z USB (3.0)
Napisano 06 lutego 2013 - 12:56
Napisano 06 lutego 2013 - 13:16
Takie obudowy z wejsciem LAN czyli RJ-45 to bardziej NAS a nie obudowa czyli serwer plikow z prosty m linuksowym softem, jest cos takiego jeszcze:
3 5” SATA HDD Case to RJ45 Ethernet USB 2 0 NAS Network LAN Attached Storage | eBay
Ale z tego co wiem to masz dyski od Seagate i WD co smigaja po WIFI tylko nie wiem czy maja usb 3.0 musialbys poszukac na stronie producenta.
Poszukaj tutaj jeszcze:
3.5” SATA HDD Case to RJ45 Ethernet USB 2.0 NAS Network LAN Attached Storage | eBay
Widze, ze masz jeszcze opcje przejsciowki z usb na RJ-45 tylko nie wiadomo czy obudowa to bedzie widziec jak i sam router, trzeba by sprawdzic czy ktos robil taka kombinacje. Wiem ze apple masz przejsciowki z usb na RJ-45 w szczegolnosci do tych nowych MBP retina i Airo bo tu nie ma juz portu Lan.
A tu masz takiel lepsze obudowy jakosciowo:
External Cases - Overview
Napisano 06 lutego 2013 - 13:55
Napisano 06 lutego 2013 - 15:34
Napisano 06 lutego 2013 - 18:36
Napisano 06 lutego 2013 - 21:27
A firewire800 nie bierzesz pod uwagę? Jest nieco przestarzałe ale stabilne i dosyć szybkie. Chyba że w tych nowych macbookach nie ma firewire. Nie śledzę tego.
FW spoko ale przejsciowka z TB sporo kosztuje do tego obudowa na dyski z FW 800 tez nie jest tansza bo ostatnio kolega bral fajnie zrobiona pod Apple: http://www.raidsonic...e_objectID=6993 mowa o czyms takim to obudowa prawie 400 kosztowala jakis czas temu teraz moze wiecej wiec lepiej chyba synology kupic albo qnap lub cos innego.
- - - Połączono posty - - -
@sancruz Hm, to mnie tym USB 3 zmartwiłeś, myślałem że to raczej powinno działać elegancko. Z założenia chcę poczekać na MBA 2013, więc USB 3 powinien mieć, może też by coś poprawili w kwestii kompatybilności, ale to raczej niewiadoma.
Właśnie problem w tym, że raczej chciałbym mieć dysk przenośny z możliwością podpięcia pod router (tutaj mnie rybka, czy to USB 2, czy USB 3) niż fajny NAS z opcją podpięcia bezpośrednio.
A próbowałeś z lepszymi obudowami/dyskami twardymi? Działają wystarczająco szybko z USB 3?
Zapomniałem dopisać, że z założenia chciałbym mieć na zewnętrznym dysku od czasu do czasu jakieś materiały np. do montażu video (niezbyt zaawansowanego, ale najczęściej HD z lustrzanek) – i o ile na dysk z thunderboltem mnie nie stać, o tyle myślałem, że właśnie USB 3 może dać wystarczający transfer. Ktoś może próbował takiego zestawu?
Testowalem 2 dyski od samsunga 640gb co prawda 5400. Pierwsza obudowa na usb 2.0 to cos takiego: http://www.raidsonic...e_objectID=6125 mam 2 takie same. Po eSata wszystko smiga pieknie na innym kompie. Transfery do prawie 100MB a na usb 2.0 tragedia. Po czym wpialem dyski do czegos takiego: http://www.komputron...rna_UA0106.html i tutaj sie pojawilo yyyy... Zapis max 17MB!!! jakas kpina na usb 2.0 do 30MB na dyskach a tutaj parodia.
Predkosci sprawdzane Black Magic Disk Speed i puszczane testy po 2 razy.
Teraz sie nasuwa pytanie czy usb 3.0 nie jest kompatybilne z obudowa do konca czy moze elektronika cos swiruje?...
Ja z zalozenia chcialem swoja 3cia 640GB od samsunga na 7200rpm wrzucic do obudowy takiej na usb 3.0 -> http://www.kuzniewsk...-0-srebrna.html w sumie patrze na material wykonania i design w sytlu apple. Co prawda zamowie taka obudowe z ciekawosci to jak masz chwile to sie wstrzymaj bo do 14dni jest czas oczekiwania na nia to Ci powiem, czy to wogole dzialac bedzie jak powinno bo jak narazie zalauje rece.
Ja mam taki problem, ze wszystkie sample w projektach ciagne z dysku po usb 2.0 i ostatnio w logicu wywala mi komunikat, ze dysk jest zawolny do odczytu dlatego chcialbym uzyskac wieksze predkosci na usb 3.0 kupujac ta obodowe i wrzucajac dysk na 7200.
Zobaczymy jak przyjdzie co z tego sie wywinie. Co prawda nie mam za duzo urzadzen na usb 3.0 bo tylko ta jedna obudowe bo jak wiadomo nie do konca ten standard sie zagoscil jeszcze na rynku widac po innych urzadzeniach, ktore nadal wychodza z usb 2.0 w szczegolnosci interfejry audio ktore na usb 2.0 maja jak dla mnie za duza latencje a na 3.0 szlo by to zminimalizowac
Wlasnie przetestowalem tego Logilinka na lapie Sony Vaio F z usb 3.0 i tutaj wykazala transfery po: Zapis: 82mb a odczyt 83mb wiec tak jak przewidywalem nie wspolpracuje z usb 3.0 w retinie.
I ponowny test Logilinka z MBPr i max co teraz wycinelo to zapis 35mb odczyt 50mb. Wiec jak na usb 3.0 to malo w szczeglonosci, ze na Sonowce 2 razy wyzsze transfery bez problemu robi ta obudowa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych