Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki system pod Studio Logic

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 PianoViolin

PianoViolin
  • 20 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 09:53

Witam Dostałem już swojego nowiutkiego Macbooka Pro. Za chwilę dojdzie pamięć i SSD. Stąd moje pytanie do Was, muszę zainstalować nowy system na SSD, który wybrać? Czytałem naprawdę wiele artykułów na temat najnowszego ML i problemów ze Studio Logic. Czy moglibyście mi podpowiedzieć czym tak naprawdę różni się Logic Pro 9 i Main Stage (do pobrania za ok 230 $) a pakiet Studio Logic (499$) Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

#2 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 12:24

Nie wiem skad ta cena skoro ostatnio Logic Pro 9 w App Apple byl za 169euro. Mainstage 2 masz juz w logicu. Ten za 169euro moze byc okrojony z jakis sampli ale instrumenty masz wszystkie te same co w Logicu kosztujacym 2299,00zl

Logic Studio - Apple Store (Polska)

tu masz pro 9:

Logic Pro 9 - Apple Store dla firm (Polska)

A tu masz do sciagniecia:

https://itunes.apple...8486?ls=1&mt=12

Ja wybieram tego ostatneigo gdyz nie uzywam wogole sampli z logica, tylko same instrumenty gdzie Logic zajmuje mi jakies 10GB a nie 56GB.

Co do systemu to zaczynajac od 10.6 konczac na 10.8.2 aktualnie na wszystkich applowcach wszedzie mam Logica od wersji 9.0 po 9.1.8 znaczy przerabialem wszystkie aktualizacje. Wszedzie dzialam na 9.1.8 + ML 10.8.2 i wszystko dziala. Jedynie co to jak wlanczam chanel eq i zalacze analize to potrafi zamrozic logica ale tak nic sie nie dzieje i nie wysypuje. Wiec mozna pominac ten maly problem. Dobrze rowniez dziala 10.6.8 + 9.1.3 pracowalem bardzo dlugo na takiej konfiguracji po tem migrowalem na wyzsze wersje systemu i logica wraz z czasem ich wypuszczania i nie bylo na co narzekac. Czasami wtyczki, ktore instaluemy moga namieszac sporo bo juz to doswiadczylem w wtykami do Waves. Ale teraz gdzie wszystko jest zupdatowane do najnowszych wersji dziala poprawnie.

- - - Połączono posty - - -

tu masz pojemnosciowo jak to wyglada:

9 GB w celu zainstalowania wszystkich aplikacji i wymaganej zawartości
Dodatkowe 38 GB w celu zainstalowania całej zawartości opcjonalnej (duże pakiety zawartości można zainstalować na osobnym dysku):
— 10 GB na kolekcje Jam Pack
— 16 GB na efekty dźwiękowe
— 6 GB na podkłady muzyczne z dźwiękiem przestrzennym
— 7 GB na inną zawartość opcjonalną

Ja osobiscie uzywam samego logica bez zadnego apple loop, compresoa, mainstage bo poprostu tego nie potrzebuje.

Wybor teraz nalezy do Ciebie. Wersja w sklepie za te 639zloty co pisalem to bedzie bez dodatkow sam logic.

#3 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2013 - 17:21

MainStage nie jest częścią tego Logica Pro z Mac AppStore. To oddzielny program, kosztujący coś koło 17€.
Nie wiem jak z samplami, czy są, czy nie. Wiem, ze (cały) content, który jest w wersji box, ściąga się oddzielnie juz w programie. Prócz oczywiście takich rzeczy jak np. Soundtrack, czy Waveburner.

Logic najlepiej działa pod Snow Leopard. W 10.7 i 10.8 zawsze jest jakieś ale. No ale ważniejsze dyktowanie tekstu niż optymalizacja softu:(

#4 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 06 lutego 2013 - 18:55

Skoro nowiutki MBP, no to chyba nie masz wyjścia i bedzie ML... Jeśli chodzi i stabilna pracę, to 10.6.8. A teraz: Kupileś sobie dysk SSD - super, tylko pytanie - czy będziesz korzystał a bibliotek sampli, czy głównie nagrywał? czy korzystał z wirtualnych syntezatorów? Jeśli chcesz korzystać z bibliotek sampli, to weź pod uwagę, że niektóre mają po kilkadziesiąt GB. Sam Logic ma w pelnej wersji chyba 20 GB ( z samplami i loopami) - więc fajnie bylo by kupiś DUUUŻY dysk SSD Ponad to: dysk SSD sprawi, że odpalisz więcej ścieżek audio, sampli przy nizszej latencji, ale nie sprawi, ze odpalisz wiecej pluginów, instr. A jeśli masz niezbyt duży, to niewielka z tego korzyść, bo niewiele materiałów audio i sampli Ci sie tam zmieści.... Logica kupuj najtaniej, jak mozesz - najlepiej z app store Szczerze to ja wolałbym wydać wiecej na interfejs audio niż dysk SSD... Ja w swoim MBP wykonalem taki manewr, ze w miejsce DVD zamontowalem drugi dysk - tylko na audio i sample. Polecam to rozwiązanie.

#5 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 20:50

Skoro nowiutki MBP, no to chyba nie masz wyjścia i bedzie ML...
Jeśli chodzi i stabilna pracę, to 10.6.8.
A teraz:
Kupileś sobie dysk SSD - super, tylko pytanie - czy będziesz korzystał a bibliotek sampli, czy głównie nagrywał? czy korzystał z wirtualnych syntezatorów?
Jeśli chcesz korzystać z bibliotek sampli, to weź pod uwagę, że niektóre mają po kilkadziesiąt GB. Sam Logic ma w pelnej wersji chyba 20 GB ( z samplami i loopami) - więc fajnie bylo by kupiś DUUUŻY dysk SSD
Ponad to: dysk SSD sprawi, że odpalisz więcej ścieżek audio, sampli przy nizszej latencji, ale nie sprawi, ze odpalisz wiecej pluginów, instr. A jeśli masz niezbyt duży, to niewielka z tego korzyść, bo niewiele materiałów audio i sampli Ci sie tam zmieści....

Logica kupuj najtaniej, jak mozesz - najlepiej z app store

Szczerze to ja wolałbym wydać wiecej na interfejs audio niż dysk SSD... Ja w swoim MBP wykonalem taki manewr, ze w miejsce DVD zamontowalem drugi dysk - tylko na audio i sample. Polecam to rozwiązanie.

Nie polecam wrzucac na nowe macki 10.6.8 ani starszych systemow bo apple potrafi zablokowac efi przez takie manewry ale to juz inna historia. Jak jest 10.8.x to niech juz zostanie a logica i tak bedzie mial 9.1.8 bo sie nie cofanie wstecz jak teraz kupi.

Dysk ssd fajna sprawa ale fakt potrzeba sporej ilosci zeby wszystko ogarnac. Ja mam 250gb w nowej retinie i starcza w szczegolnosc ze mam jeszcze 70 gb wolnego. Logica zainstalowalem najbardziej okrojonego jak sie tylko dalo bez zadnych jam paskow, apple loopw i sapli ktore daje apple. Wiec jak wspomnialem wyszlo troche ponad 10GB do tego wyrzucilem mainstage, compresor i reszte zbednego softu przy instalacji. Jak bedziesz instalowal to warto na poczatku zaznaczyc ze nie chcesz wiekszosci instalowac niz bawic sie w usuwanie jak np ja ostatnio usuwale pol dnia jam packi i inne swinstwa bo przez przypadek puscilem pelna instlacje logica.

Co do sciezek to odpali sporo ale zalezy wlasnie czy audio czy wirtual soft. Moze po zrobieniu midi i sekwencji zrobic bounce sladu zeby juz nie obciazac procka pluginem ale i tak zapapnie jakies do obroki i nie wiadomo czy sie nie wyrowna.

Ja bez problemu odpalam na nowej retinie po kilka massiwow, nexusow, sylentow do tego, ssl, wave i inne cuda i jeszcze komp nie odmowil posluszenstwa a pracuje pol na pol Soft z audio.

Tak jak kolega wyzje wez tego z app store logica.

A co do interfejsu audio pewnie w zupelnosci wystarzy mu jakis Apogee one chyba ze ktos woli jak ja RME.

A co do logica na full to 56GB jak pisalem takze w 20GB to moze logic bez jam packow i reszty z compresorem i mainstagem bedzie tyle wazyl.

Jak ja bym mial teraz MBP unibody to wywalilbym naped i wrzucil 2gi ssd np samsunga 830 240gb czyli 2 takie i zapiol to w Raida 0 jak sie wogole da na tej przejsciowce to zrobic. Do tego dysk do backapu i masz mocna maszynke do roboty.

#6 PianoViolin

PianoViolin
  • 20 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 23:00

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Może opiszę do czego będzie mi potrzebny Logic i napiszę z jakiego sprzętu będę korzystał. MacBook Pro 2.5 i5, dysk SSD Samsung 840 Pro 250 GB, 16 GB ram (Maca będę używał tylko i wyłącznie do Logica), Interfejs Audio - Focusrite Saffire Pro 24 DSP, Monitory - KRK, Mikrofony do wokalu i skrzypiec, stage piano Roland FP-7. Z wykształcenia jestem pianistą, moja żona skrzypaczką. Gramy obecnie na kontraktach w duecie i chcemy dodać do naszego Duo wokale. Potrafię grać, komponować na papierze i chciałbym to wykorzystać w Logicu. Chciałbym nagrywać piano - ale włączyć jakieś wirtualne, żeby dobrze brzmiało, chciałbym dograć sekcję smyczkową, wokal żony, może jakąś sekcję perkusji i bas oczywiście za pomocą mojego Rolanda.Chciałbym stworzyć sporo takich aranży aby później zapisać jako audio i występować przy tym na żywo. Tak jak napisałem jestem muzykiem, ale na razie nie mam zielonego pojęcia o sprzęcie i programach. Ale wszystko przede mną mam nadzieję. Czy do takich potrzeb muszę kupić cały Studio Logic czy wystarczy Logic Pro? Naprawdę dziękuję Wam za pomoc.

#7 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 06 lutego 2013 - 23:16

jeśli chcesz logica używać "produkcyjnie - studyjnie" - to spoko, jeśli chcesz MBP wykorzytac na koncertach - zaprzyjaźnij się z Main Stage. I przydałby ci sie jakiś pakiet dodatkowych brzmień. Rozsądny jest NI komplete Ultimate. Masz tam kilka fajnych fortepianów, smyki i naprawde niezłą perkusje. Minusem w Twoim przypadku jest, że to ma 240GB. Co prawda na zewnętrznym dysku FW, ale wtedy po co Ci ten SSD? Poza tym ja nie wyobrażam sobie na koncercie podpinania zewn. dysku... Moim zdaniem potrzebujesz Logic Studio+ Main Stage + dodatki (NI Komplete lub/ oraz EastWest)

#8 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 23:22

jeśli chcesz logica używać "produkcyjnie - studyjnie" - to spoko, jeśli chcesz MBP wykorzytac na koncertach - zaprzyjaźnij się z Main Stage. I przydałby ci sie jakiś pakiet dodatkowych brzmień. Rozsądny jest NI komplete Ultimate. Masz tam kilka fajnych fortepianów, smyki i naprawde niezłą perkusje. Minusem w Twoim przypadku jest, że to ma 240GB. Co prawda na zewnętrznym dysku FW, ale wtedy po co Ci ten SSD? Poza tym ja nie wyobrażam sobie na koncercie podpinania zewn. dysku...

Moim zdaniem potrzebujesz Logic Studio+ Main Stage + dodatki (NI Komplete lub/ oraz EastWest)

Ale NI Komplet 8 Ultimate dostajesz na dysku juz wiec sample leca z osobnego HDD.

A co do forepianow to masz wtyke True Piano.

#9 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 06 lutego 2013 - 23:42

@sancruz na prawdę wyobrażasz sobie na koncercie używanie ZEWNĘTRZNEGO DYSKU???? Po co wtedy SSD w kompie? Zauważ , że kolega jest pianistą - polecasz mu True Piano????

#10 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 23:51

NI Komplete Ultimate na dysku zewnętrznym dostarcza TYLKO instalatory. Musisz mieć 195GB przestrzeni na instalacje. Ja już od wielu lat nie podnosze wersji systemu jeżeli nie jest to ABSOLUTNIE konieczne. Współczuję wszystkim nabywcom nowego sprzetu Apple zmuszonym do używania ML. Zalecam cierpliwość.

#11 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 06 lutego 2013 - 23:56

Na stronie piszą, ze więcej: The premium KOMPLETE Instruments and Effects bundle for maximum power and musical creativity. It doesn’t get any bigger than this! • 50 products, over 240 GB of sound on external hard drive Co nie zmienia faktu, że można sobie na FW zewn. zainstalować, co z kolei nie zmienia faktu, że to bez sensu mając wewn. dysk SSD oraz, że - szczególnie live - im mniej podłączania tym lepiej. Zwłaszcza dla mniej zaawansowanego użytkownika.

#12 PianoViolin

PianoViolin
  • 20 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 00:25

ksamus - dziękuję za odpowiedzi. Main Stage 2 na pewno chciałbym i dużo już o nim czytałem więc wiem, że do koncertów i show na żywo będzie nam potrzebny. Napisałeś, że będę potrzebował: Logic Studio+ Main Stage + dodatki (NI Komplete lub/ oraz EastWest) Ale w pakiecie Logic Studio jest już Main Stage chyba, że miałeś na myśli sam goły Logic Pro ? Pozdrawiam z Qataru :)

#13 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 00:27

OT: Pozdrawiaj klan Al Thani, pewnie musiałeś grać pod ich portretami. :lol:

#14 PianoViolin

PianoViolin
  • 20 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 00:29

NI Komplete Ultimate na dysku zewnętrznym dostarcza TYLKO instalatory. Musisz mieć 195GB przestrzeni na instalacje.
Ja już od wielu lat nie podnosze wersji systemu jeżeli nie jest to ABSOLUTNIE konieczne. Współczuję wszystkim nabywcom nowego sprzetu Apple zmuszonym do używania ML.
Zalecam cierpliwość.

Kokos, czytałem Twoje posty dlatego zadałem moje pytanie i stąd moje obawy.
Ale dziękuję za opinie
heh nie musiałem :) Ale dzisiaj grałem z żonką dla Hiszpańskich mistrzów świata w nogę bo grali z Urugwajem obok naszego Hotelu na stadionie a w naszym Hotelu mieszkają :)
Kurcze mam nadzieję, że skończy się moja era papieru i ołówka (chociaż pisanie nut nigdy nic nie zastąpi bo jest w tym jakaś...magia) i przy odrobinie szczęścia uda mi się rozgryźć Logica

#15 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 08:52

@sancruz
na prawdę wyobrażasz sobie na koncercie używanie ZEWNĘTRZNEGO DYSKU????
Po co wtedy SSD w kompie?
Zauważ , że kolega jest pianistą - polecasz mu True Piano????

Mnie juz nic nie zdziwi, zamiast dysku mozna kupic pendriva na usb 3.0 szybkiego i nie bedzie az tak widoczny ani trudny w transporcie.

Dlaczego mialbym nie polecac True Piano w koncu bardzo dobra wtyka. w nowym Kontakcie masz tez jakies ale do mnie nie przemawiaja.

NI Komplete Ultimate na dysku zewnętrznym dostarcza TYLKO instalatory. Musisz mieć 195GB przestrzeni na instalacje.
Ja już od wielu lat nie podnosze wersji systemu jeżeli nie jest to ABSOLUTNIE konieczne. Współczuję wszystkim nabywcom nowego sprzetu Apple zmuszonym do używania ML.
Zalecam cierpliwość.

Nie widze jakichkolwiek problemow z ML + 9.1.8 wszystko dziala nic sie nie wysypuje a wtyczek mam naprawde sporo bo kolo 50 i wszystko dziala poprawnie. Jedyna roznica dla mnie pimiedzy 10.6. a 10.8 to durny sklep i tyle. Reszta dziala stabilnie i nic sie nie wysypuje

#16 PianoViolin

PianoViolin
  • 20 postów

Napisano 07 lutego 2013 - 12:06

Dziękuję za zainteresowanie moim tematem. Mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli kupię sam Logic Pro 9 i Main Stage 2, nauczę się ich to czy moge z czasem dokupić resztę wtyczek i sampli która oferowana jest w całym pakiecie Studio Logic? No i najważniejsze, jak najłatwiej dostać go tutaj do Qataru? Jeśli kupie w Polskim AppStore jest to na zasadzie wysyłki czy pobierania?

#17 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 07 lutego 2013 - 19:57

L + Main Stage+ zawartosc dodatkowa - ciągniesz z app store. Nawet w L. z AppStore masz wszystkie wtyczki, które są w pakiecie LogicStudio. Zdaje się, ze nawet sample możesz dociągnąć. Jesli chodzi Ci o JamPacki, to pewnie mozesz dokupić, ale uwierz - nie sa super i szkoda kasy. O wiele lepiej zainwestować w NI. Zapewne mogą wysłać Ci. Podobnie z EastWest. Szczególnie to drugie jest warte polecenia jesli chodzi o fortepiany i orkiestrę, ale jeśli chcesz live, to Kontakt (sampler NI) jest O WIELE bezpieczniejszy i wygodniejszy. Nie posiada tez zabezpieczenia jako klucz USB (rejestrujesz na dany komputer) więc nie grozi Ci położenie sztuki z powodu zapomnienia/ zgubienia/ uszkodzenia klucza. No i jedna rzecz mniej do podłączania. Ani loopów, ani brzmień akustycznych w L. tez nie ma super. Jeśli chodzi o gotowe loopy to Stylus RMX jest ok (z rozszerzeniami). Jesli chodzi o dostawę: teraz, to w zasadzie wszystko jest "shipping worldwide"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych