Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

exFAT, Windows 7, XP i OS X

• Please log in to reply
35 replies to this topic

#26 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 March 2013 - 21:24

ToszibaFan - :D no tak, ntfs jest taaaki popularny, a dokumentacja jego jest taaaka wspaniała. I zanim zhejtujesz - przeczytaj. Problemem z exFAT ma telewizor Samsunga, nie OS X.

#27 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 30 March 2013 - 19:55

@Roberto - to zwykły hater, on nie czyta, on tylko pisze (najlepszy dowód w proponowaniu AD2013 użycia FAT32 do przechowywania multimediów).

#28 Netty

Netty
  • 123 posts
  • SkądŁódź, Poland

Posted 31 March 2013 - 10:50

Mozna kochac APPLE lub nie ale tego, że z każdej strony jesteśmy otoczeni formatami zgodnymi z Windows (NTFS) zmienić sie nie da. Urzywam Paragona od dawna pod OsX i nie muszę sie zastanawiać czy dysk odczyta konsola, telewizor, odtwarzacz multimediów czy jakikolwiek inny sprzęt - audio w samochodzie. Jeżeli ty i wszyscy Twoi znajomi, w pracy i prywatni maja jabłka to exFat w ogóle nie jest ci potrzebny, w przeciwnym razie NTFS jest bezpieczniejszy niż exFat zwłaszcza jak padnie ci dysk albo sformatujesz go w niezamierzony spod. Narzędzi dla NTFS jest mnóstwo a dla exFat już nie. Pozdrowienia, Netty

#29 ToszibaFan

ToszibaFan
  • 28 posts

Posted 31 March 2013 - 11:15

ToszibaFan - :D no tak, ntfs jest taaaki popularny, a dokumentacja jego jest taaaka wspaniała.
I zanim zhejtujesz - przeczytaj. Problemem z exFAT ma telewizor Samsunga, nie OS X.

Pierwsze, gdzie tu hejt widzisz? zdziwiłem sie bo ntfs, extx(3/4) i fat32 to standard taki... ale zdaje sie ze nie dla aple, ale tu nie o to chodzi, po prostu sie zdziwiłem ze zaproponowano tu jakieś dziwne rozwiązania o których nie słyszałem (exFat? pierwsze slysze). Z reguły mi to działa na byle jakim systemie jaki używałem, a używałem sporo systemow, standard taki czyli fat32.

I to ty przeczytaj bo u mnie nie znajdziesz nigdy ani grama hejtu.

ToszibaFan - :D no tak, ntfs jest taaaki popularny, a dokumentacja jego jest taaaka wspaniała.
I zanim zhejtujesz - przeczytaj. Problemem z exFAT ma telewizor Samsunga, nie OS X.

No wlasnie, najbardziej zaawansowany system swiata ma problemy z odczytywaniem standardowych systemow plikow, dziwmy sie ze telewizor(sic!) ma problem z systemem plikow o którym mało kto słyszał i ze standardem nie ma raczej dużo wspólnego.

#30 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 31 March 2013 - 13:17

Dobrze, jeszcze raz, dobitnie. NTFS to standard niczym kodowanie windows1250 czy zdzichu3000. Do tego dokumentacja NTFS jest, delikatnie mówiąc, kiepska. Są przecież Open sourcowe sterowniki do NTFS, ale zostały stworzone na zasadzie reverse engineering (z odczytem nie ma takiego problemu co z zapisem, bo tam można więcej zepsuć i dzieją się czasem nieudokumentowane cuda AFAIK). Ogólnie standard jak z koziego tyłka trąbka. Więc ogólnie to każdy system poza Windowsem będzie mieć problem z NTFS. FAT32 to standard, który jest wspierany w 100% także przez OS X (bez ograniczeń jakie mają np. domyślnie stare Windowsy co do wielkości partycji FAT32). exFAT to też standard, pozwalający na obejście ograniczenia rozmiaru pliku do 4 GB standardu FAT32. Standard ten jest także w 100% wspierany w OS X, w Windowsach powyżej XP też, w XP trzeba dograć sterowniki, które domyślnie zainstalowane nie są. Z tym standardem ma tutaj problem telewizor Samsunga, nikt inny. Więc ze standardami OS X problemu nie ma, ma problem telewizor Samsunga. A problemem jest to, że jedyny standard dla niego o FAT32, który ma ograniczenia maksymalnej wagi pliku. Twoje zdziwienie jest nie na miejscu, więc piszesz głupoty nie znając tematu.

#31 rozek1899

rozek1899
  • 102 posts

Posted 02 April 2013 - 18:06

Mam problem, mianowicie nie mogę z Win7 wrzucić na dysk w exFAT żadnego pliku.

#32 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 April 2013 - 22:05

I piszesz to na forum makowym? "Nie mogę" to znaczy? Jakieś błędy? Na pewno jest w exFAT?

#33 x X x

x X x
  • 427 posts
  • SkądRzeszów, Poland

Posted 03 April 2013 - 18:01

Nadal stoję w miejscu z obsługą ntfs... Opcja płatna raczej odpada, próbowałem wykonać ten poradnik z ntfs-3g i fuse, ale mam z tym same problemy, poza tym macfuse w ogóle nie chciał się zainstalować - tzn. utworzyło mi się jego menu w ustawieniach, ale było tam napisane, że program nie jest zainstalowany. Ogólnie szukam innego rozwiązania. Są jeszcze jakieś?

#34 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 03 April 2013 - 18:40

FAT32 ze wspomnianym ograniczeniem do 4 GB pojedynczego pliku. Może wystarczy.

#35 x X x

x X x
  • 427 posts
  • SkądRzeszów, Poland

Posted 03 April 2013 - 23:56

Dla mnie fat odpada właśnie przez to ograniczenie - jako ze jest to dysk przenośny, głównie na multimedia, tylko ntfs.

#36 hesus30

hesus30
  • 239 posts
  • SkądDefaultCity

Posted 20 April 2013 - 23:30

nie mogę z Win7 wrzucić na dysk w exFAT żadnego pliku.

Miałem podobny problem. Pomaga naprawa dysku [w narzędziach Windowsa]. Po tej naprawie dysku nie zapisywał Mac - znów naprawa ale w OSX. Po tym wszystkim oba systemy nie maja problemów z zapisem i odczytem.
Sprawdzone na różnych dyskach, różnych kompach.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users