Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Logic 9 - zmiana głośności wybranego fragmentu na ścieżce audio.

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 January 2013 - 17:52

Witajcie! Czy jest w Logicu Pro możliwość zmiany poziomu głośności fragmentu audio, np.: Mam zdarzenie audio od 1 do 16 taktu. Chciałbym ściszyć fragment od taktu 8 do 10 bez użycia automatyki ani wchodzenia w Sample Editor. W Cubase ta opcja jest na wyciągnięcie ręki, ucinając track w 8 i 10 takcie, następnie regulując volume na tym fragmencie. Potwornie by mi sie przydala podobna opcja w Logic, bo jest blyskawiczna i nie wymaga wchodzenia w żadne edytory. Dzięki za podpowiedzi!

#2 cheniek

cheniek
  • 477 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 31 January 2013 - 18:05

Nie ma takiej opcji niestety.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 31 January 2013 - 18:10

Ale dlaczego nie Automation? Może tak: 1. 1 klik i przeciągnięcie = zaznaczasz fragment śladu do obróbki 2. 1 prawoklik = Split by Locators 3. 1 prawoklik = Create Two Nodes at Region Boundaries 4. 1 klik = Automation 5. 1 klik Pointer Tool = manipulacja głośnością fragmentu

#4 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 January 2013 - 18:19

Dziękuje Kokos. Rozsądne rozwiązanie.

#5 ksamus

ksamus
  • 485 posts
  • SkądŁorsoł

Posted 04 February 2013 - 19:26

1.wszy sposób_ to co napisał kokos 2. gi: a) na fragmencie audio zaznaczamy fragment, którego głośność chcemy zmienić (marquee tool) B) klikamy na zaznaczenie wtedy zaznaczenie staje się nowym klipem (regionem) dźwiękowym (NIE NOWYM PLIKIEM) c) klikamy na nowy klip strzałeczką d) w inspektorze (po lewej stronie) podnosimy parametr GAIN 3ci. Ten sposób w sytuacjach, kiedy chcemy DESTRUKCYJNIE zmienić głośność fragmentu audio a-c j.w. d. z menu audio - "Convert region to new audio file" (warto sobie zrobić skrót klawiaturowy) teraz nasz klip (region) staje się nowym PLIKIEM e. cklick-cklick i otworzy się nam edytor audio. f. z menu audio mamy do wyboru : No normalizację i "change gain" Jest jeszcze inny sposób związany z automatyką: jeśli chcesz zwiększyć głośność fragmentu a nie chcesz wpisywać automatyki głośności. Zapinamy plugin GAIN i automatyzujemy sam parametr GAIN.

#6 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 February 2013 - 19:33

Dzięki za wszystkie wskazówki!

#7 akordtristanowski

akordtristanowski
  • 28 posts

Posted 25 June 2013 - 19:34

Podepnę się do tematu, ktoś może wie, dlaczego, gdy zaznaczam, że dany ślad ma być powiedzmy w połowie głośności, po chwili znów zamienia się na wyciszony? I tak w koło Macieju - gdy naciskam nagrywaj, znów wszystko na minimum. Jak ustawić głośność śladu, żeby sama się nie zmieniała?

#8 cheniek

cheniek
  • 477 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 25 June 2013 - 23:44

Pewnie masz na śladzie jakąś automatykę na tym poziomie i każde uruchomienie nagrywania/odtwarzania wczytuje ten niski poziom ścieżki.

#9 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 June 2013 - 09:23

Trochę offtopując.: Generalnie wszystkie metody opisane są ok, jednak czemu trzeba tyle klikać... :(. Wiem wiem nikt nie zmusza do uzywania logica... ale cóż poradzę, że tak bardzo mi się podoba. Swoja drogą, jak większośc wie... w Cubase ( zazanacozny fragment podnosimy za górną krawędz i jest... niestety zatrzymałem się na cubase sx potem przeszedłem na logica... a teraz znów zadumanie... czy nie przeżucić się na coś innego) czyli cubase, reaper innych nie znam (2 kliki za miast 6). Gdyby tego było mało, waveform się nam wizualnie powiększa co też daje lepszą orientacje w terenie... w logicu o ile mnie pamięć nie myli czy damy na insepktorze + 10 gain czy +1 waveform będzie wyglądał identycznie... Tak offtopując jeszcze bardziej, w reaper jest świetna funkja nakładania efektów tylko na dany klip. łatwo sobie wyobrazić mamy ścieżkę z werblem... Na jednym uderzeniu chcemy dodać mega pogłos, jakies bitcrushery, i innne cuda wianki... Mozemy to zrobić tylko na to jedno uderzenie... I to nie destruktywnie. Umiesczamy pluginy jak na zwyklej sciezce... Czyli coś co w logicu trzeba by poprostu z duplikować ów ścieżke i nałożyć te efekty które się chcę. ( co w sumie też jest skutecznym obejściem...) Przy okazji czy ktoś z obecnych tutaj mógłby mi polecić jakiś dobry sampler z groovami(swingi itd)... Ostatnio zajarałem sie Motu BPM, ale nie ma on funkcji export midi, jest export do audio... Poza tym jednak chyba lubie robić beaty w oknie aranżu i mieć do tego bezpośredni dostęp... I tu pytanie jak w logicu (wyobrażmy sobie taką sytuację) mam na ścieżce audio . 8 sampli "hihatu". Czy mogę je quantizować ale typu random.... Chodzi mi, że np nakładam na to groove 70% swingu z jakieś templetki... I teraz wszystkie te przesunięte rzeczy, jeszcze randomizuje ale tylko - 5 + 5 w tył do przodu... Chodzi o randomizacje z automatu (tak jak transform dla midi) niestety modyfikacje kazdego uderzenia recznie w event list to nie jest to...To raz.... Dwa Ten sam hihat chce zrandomizować pod względem wsyokości dzwięku. (najlepiej rozwiązanie bez latencyjne...). Czyli mam na ścieżce jeden sampel hihatu ( nie 8 różnych podobnych) tylko jeden. i chce sztucznie nim manipulować typu - 5 + 5 centów... ? trzy Chciałbym teraz ustawić velocity... to już ręcznie mogę zrobić z inspectora, niestety po miesiącu otwierając projekt nie bedę tego widział, więc musze klikac na kazdy hihat i sprawdzac w inspektorze a to upierdliwe... Majac 8 hihat nie ma problemu majac numer 3-4 minuty... to sie robi słabo... No ale wiadomo... No więc czy macie jakiś pomysł jak to ogarnać? lub jak wy sobie z cyzmś takim radzicie?.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users