Zapewne wszyscy obyci z tematem doskonale zdaj膮 sobie spraw臋聽z problemu w艂a艣ciwego dla MBP z Retin膮 zwanego r贸偶nie - "ghost image"/"burnout"/"image retention". Ot贸偶聽ja do dzi艣 nie by艂em go 艣wiadomy. Mac s艂u偶y mi g艂贸wnie do "ci臋偶kiego" przegl膮dania internetu, obs艂ugi stron internetowych, portali spo艂eczno艣ciowych, muzyki i film贸w, prezentacji i pisania tekst贸w. Gram okazjonalnie. Z program贸w graficznych korzystam - ale nie w jaki艣 super profesjonalny spos贸b i nie intensywnie. Nie zostawia艂em te偶 nigdy w艂膮czonego jednego t艂a/grafiki w spos贸b taki, by zauwa偶y膰 "wypalenie".
Ale w ko艅cu natrafi艂em na ten problem na kt贸rym艣 z angielskoj臋zycznych for贸w, sprawdzi艂em model ekranu. LG. Fatalnie. Id膮c za ciosem zrobi艂em sobie test z tej stronki - http://test-retina.appspot.com.
Faktycznie. Widoczne wypalone paski po 7 minutach. Zrobi艂em restart komputera, w艂膮czy艂em film, zmienia艂em kolory. Po kilkunastu minutach paski znikn臋艂y. Ekran jest OK.
I tu pytanie - czy warto co艣 z tym robi膰聽? Zaznaczam, 偶e nie jestem grafikiem. Nie przeszkadza mi to tak bardzo. Zw艂aszcza, 偶e teraz nie widz臋 偶adnych wypale艅. Ale czy problem nie b臋dzie si臋 pog艂ebia艂 ? Czy te paski mog膮 pojawi膰 si臋 na sta艂e ? Skoro teraz ich nie ma ? Z tego, co czyta艂em, to ludzie na zachodzie pisz膮, 偶e wszystkie ekrany LG tak maj膮 i nawet po 2-krotnych zwrotach maj膮 to samo. A Apple ju偶 nie produkuje wersji z ekranem Samsunga.
Chcia艂bym, aby ten, b膮d藕聽co b膮d藕聽kosmicznie drogi sprz臋t, pos艂u偶y艂 mi przynajmniej 5 lat. Czy w tym czasie co艣 z takim ekranem mo偶e si臋聽sta膰 (w sensie mo偶e si臋聽wypali膰聽na sta艂e bez u偶ytkowania go do morderczej pracy graficznej) ? Pytam jako totalny laik w takich kwestiach technicznych.
A je偶eli mia艂bym go zwraca膰/reklamowa膰 - to jakie macie do艣wiadczenia w tej kwestii ? Jak to wygl膮da na polskim apple-store ? Bo perspektywa zwrotu, czekania niewiadomo-ile (to aktualnie m贸j jedyny komputer i narz臋dzie pracy) plus do艣wiadczenia z traktowaniem klienta w polskich serwisach (oboj臋tnie jakiej firmy) obrzydzaj膮 mi wszelk膮 aktywno艣膰, gdy pomy艣l臋 o tej katordze. Przepraszam za d艂ugo艣膰 posta (i by膰 mo偶e z艂y nowy w膮tek) - ale jest to dla mnie sprawa 偶ycia i 艣mierci. Pozdrawiam i dzi臋kuj臋 za ewentualn膮聽pomoc.