Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

MBP Retina "ghost image"/"burnout"/"image retention" - problem i pro艣ba

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 30 stycznia 2013 - 23:17

Witam ! Na wst臋pie chcia艂bym zaznaczy膰, 偶e dotychczas by艂em biernym u偶ytkownikiem forum i jest to m贸j pierwszy post na MyApple. Mam nadziej臋, 偶e nie ostatni :) Wiem, 偶e to zdecydowanie najlepsze forum jab艂ka w Polsce i wiedza obecnych tutaj jest nie do przecenienia, dlatego prosz臋 o pomoc do艣wiadczonych u偶ytkownik贸w. Do tej pory posiada艂em raczej drobne urz膮dzenia z logiem jab艂ka (3 iPody, iPad, iPhone) i nie sprawia艂y one 偶adnych problem贸w - nie by艂o czym sobie i innym zawraca膰 g艂owy. W ko艅cu jednak pojawi艂 si臋聽problem. I to od razu tego kalibru. Zdecydowa艂em si臋 na powa偶ny zakup - traf chcia艂, 偶e w po艂owie pa藕dziernika 2012 roku wyl膮dowa艂 u mnie wymarzony MBP Retina. Ale do rzeczy.

Zapewne wszyscy obyci z tematem doskonale zdaj膮 sobie spraw臋聽z problemu w艂a艣ciwego dla MBP z Retin膮 zwanego r贸偶nie - "ghost image"/"burnout"/"image retention". Ot贸偶聽ja do dzi艣 nie by艂em go 艣wiadomy. Mac s艂u偶y mi g艂贸wnie do "ci臋偶kiego" przegl膮dania internetu, obs艂ugi stron internetowych, portali spo艂eczno艣ciowych, muzyki i film贸w, prezentacji i pisania tekst贸w. Gram okazjonalnie. Z program贸w graficznych korzystam - ale nie w jaki艣 super profesjonalny spos贸b i nie intensywnie. Nie zostawia艂em te偶 nigdy w艂膮czonego jednego t艂a/grafiki w spos贸b taki, by zauwa偶y膰 "wypalenie".

Ale w ko艅cu natrafi艂em na ten problem na kt贸rym艣 z angielskoj臋zycznych for贸w, sprawdzi艂em model ekranu. LG. Fatalnie. Id膮c za ciosem zrobi艂em sobie test z tej stronki - http://test-retina.appspot.com.

Faktycznie. Widoczne wypalone paski po 7 minutach. Zrobi艂em restart komputera, w艂膮czy艂em film, zmienia艂em kolory. Po kilkunastu minutach paski znikn臋艂y. Ekran jest OK.

I tu pytanie - czy warto co艣 z tym robi膰聽? Zaznaczam, 偶e nie jestem grafikiem. Nie przeszkadza mi to tak bardzo. Zw艂aszcza, 偶e teraz nie widz臋 偶adnych wypale艅. Ale czy problem nie b臋dzie si臋 pog艂ebia艂 ? Czy te paski mog膮 pojawi膰 si臋 na sta艂e ? Skoro teraz ich nie ma ? Z tego, co czyta艂em, to ludzie na zachodzie pisz膮, 偶e wszystkie ekrany LG tak maj膮 i nawet po 2-krotnych zwrotach maj膮 to samo. A Apple ju偶 nie produkuje wersji z ekranem Samsunga.

Chcia艂bym, aby ten, b膮d藕聽co b膮d藕聽kosmicznie drogi sprz臋t, pos艂u偶y艂 mi przynajmniej 5 lat. Czy w tym czasie co艣 z takim ekranem mo偶e si臋聽sta膰 (w sensie mo偶e si臋聽wypali膰聽na sta艂e bez u偶ytkowania go do morderczej pracy graficznej) ? Pytam jako totalny laik w takich kwestiach technicznych.

A je偶eli mia艂bym go zwraca膰/reklamowa膰 - to jakie macie do艣wiadczenia w tej kwestii ? Jak to wygl膮da na polskim apple-store ? Bo perspektywa zwrotu, czekania niewiadomo-ile (to aktualnie m贸j jedyny komputer i narz臋dzie pracy) plus do艣wiadczenia z traktowaniem klienta w polskich serwisach (oboj臋tnie jakiej firmy) obrzydzaj膮 mi wszelk膮 aktywno艣膰, gdy pomy艣l臋 o tej katordze. Przepraszam za d艂ugo艣膰 posta (i by膰 mo偶e z艂y nowy w膮tek) - ale jest to dla mnie sprawa 偶ycia i 艣mierci. Pozdrawiam i dzi臋kuj臋 za ewentualn膮聽pomoc.

#2 anarti

anarti
  • 150 post贸w
  • Sk膮dAberdeen, UK

Napisano 31 stycznia 2013 - 08:27

problem istnieje, wg niektorych nowsze panele LG sa bez IR. Ja swoj kupilem w listopadzie i mialem LG. Sprawdz sobie komenda jaki masz rzeczywiscie ekran: "So if you can run the following command in terminal it will tell you who the manufacturer is: ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]* Dziwna sprawa z tymi ekranami. Jesli mozesz podejsc do jakiegos serwisu w polsce i zapytac sie co zrobia w takiej sytuacji. Jedna rzecz na pewno, jesli widzisz problem to nie staraj sobie wmowic ze da sie z tym zyc. To jest komp za 10000zl, tutaj nie ma miejsca na kompromisy: )

#3 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 31 stycznia 2013 - 10:28

Dzi臋ki za odpowied藕. Tak, ju偶 wczoraj sprawdzi艂em komend膮聽symbol i to na pewno LG. Czyta艂em o tym, 偶e Samsung, pozbawiony paradoksalnie IR, ma gorsze barwy dla wielu os贸b. Dziwne. I mam dylemat. Niby wada - ale czytam w wielu 藕r贸d艂ach (na oficjalnym forum Apple, na yt, na fb) 偶e jak ludziom wymieniaj膮 - to zn贸w na LG. I zn贸w z wad膮. Niekt贸rzy mieli 3 razy wymienianego Maca i 3 razy by艂a wada. Paranoja. Do tego wiadomo - wi臋kszo艣膰 przypadk贸w jest z UK albo USA - tam podej艣cie do reklamacji i klienta jest zupe艂nie inne. Znaj膮c polskie realia (cho膰 jeszcze nigdy nic w Apple nie reklamowa艂em) b臋d膮 robi膰 problemy, 偶e moja wina, 偶e to normalne etc. Jakie s膮 Wasze do艣wiadczenia w kwestii reklamacji i podej艣cia do klienta w Polsce ? Nie chcia艂bym 偶adnej naprawy, tylko wymian臋聽na nowy. Ten po zam贸wieniu szed艂 do mnie 3 tygodnie z Chin (przez Holandi臋). I czy je偶eli b臋d膮 robi膰 jakie艣聽problemy to czy mog臋 powo艂a膰 si臋 na "niezgodno艣膰 towaru z umow膮" ?

#4 hofi66

hofi66
  • 92 post贸w

Napisano 31 stycznia 2013 - 10:34

Profesjonalnie zajmuj臋 si臋 fotografi膮 i jestem bardzo wymagaj膮cy, je艣li chodzi o wy艣wietlanie. Wczoraj dotar艂a do mnie nowa Retina po wymianie i jest to Samsung, wi臋c nadal kto艣 to produkuje. Za kilka dni, po testach b臋d臋 wiedzia艂 wi臋cej. W tej chwili jest ok. Wymienia艂em ju偶 2 razy i poprzednio te偶 by艂 Samsung (nie z powodu matrycy, by艂a ok). Samsung nie ma gorszych barw, to tylko kwestia wi臋kszej saturacji i potem kalibracji. Generalnie to wysoki poziom.

#5 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 31 stycznia 2013 - 10:44

hofi66 A czy reklamowa艂e艣 i wymienia艂e艣 w Polsce ? Ile trwa艂a procedura i jak do tego podeszli ?

#6 hofi66

hofi66
  • 92 post贸w

Napisano 31 stycznia 2013 - 10:49

Kupuj臋 w appstore (pl), reklamacja i wymiana po jednym tel. Trzeba tylko czeka膰 na przesy艂k臋 z fabryki, z Shanghaju - ok. 5 dni. Ja to robi艂em w okresie 14 dni od daty zakupu, kiedy mo偶na ka偶d膮 rzecz zwr贸ci膰. Jaka procedura jest po tym okresie, tego jeszcze nie do艣wiadczy艂em.

#7 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 31 stycznia 2013 - 11:00

No w艂a艣nie, w ciagu 14 dni tego nie zauwa偶y艂em, Data zam贸wienia - 26 wrzesie艅. Przesy艂k臋聽wys艂ali 8 pa藕dziernika, dosta艂em jakie艣聽3 tygodnie p贸藕niej. Tak偶e te 5 dni to chyba odpada...

#8 anarti

anarti
  • 150 post贸w
  • Sk膮dAberdeen, UK

Napisano 31 stycznia 2013 - 11:37

hofi66 - gratuluje, oby to byl juz TEN ekran ktory ma zostac i TA retina:) Ja ze swojej jestem zadowolony, ogolnie jest ona przedluzeniem zewnetrznego Eizo wiec jakie by kolory nie byly to mi to rybka. Ogolnie musialem skalibrowac ten ekran samsunga na D5800 zeby balansem bieli ten ekran choc troche przypominal D6500 na eizo. Dziwne. Wczesniej na nieslawnym panelu LG po kalibracji do D6500 oba ekrany wygladaly "spot on". ckin - teraz po okresie 14 dni zostaje tylko naprawa, wiec bede ci zmieniali ekran, calego macbooka ci nie zmienia bo jest za pozno. Ja moglem swojego tez oddac ale nie chcialo mi sie czekac na przesylke z shanghaju prawie tygodnia, po 2 dniach mialem kompa spowrotem.

#9 hofi66

hofi66
  • 92 post贸w

Napisano 31 stycznia 2013 - 11:49

hofi66 - gratuluje, oby to byl juz TEN ekran ktory ma zostac i TA retina:) Ja ze swojej jestem zadowolony, ogolnie jest ona przedluzeniem zewnetrznego Eizo wiec jakie by kolory nie byly to mi to rybka. Ogolnie musialem skalibrowac ten ekran samsunga na D5800 zeby balansem bieli ten ekran choc troche przypominal D6500 na eizo. Dziwne. Wczesniej na nieslawnym panelu LG po kalibracji do D6500 oba ekrany wygladaly "spot on".

ckin - teraz po okresie 14 dni zostaje tylko naprawa, wiec bede ci zmieniali ekran, calego macbooka ci nie zmienia bo jest za pozno. Ja moglem swojego tez oddac ale nie chcialo mi sie czekac na przesylke z shanghaju prawie tygodnia, po 2 dniach mialem kompa spowrotem.

Ja te偶 mam "przed艂u偶enie" w postaci Eizo, na dniach zmieniam na inny model SX2762 i tak chc臋 zostawi膰. Rozmawia艂em chwil臋 z p. Tomaszem z mva.pl i on kalibrowa艂 Retin臋. Stwierdzi艂, 偶e jest zaskakuj膮co liniowa w wy艣wietleniu a to opinia zawodowca. Po偶yjemy, zobaczymy ... Czy po swojej kalibracji uzyska艂e艣 lepsz膮 p艂ynno艣膰 w gradientach?

#10 anarti

anarti
  • 150 post贸w
  • Sk膮dAberdeen, UK

Napisano 31 stycznia 2013 - 11:54

Ja te偶 mam "przed艂u偶enie" w postaci Eizo, na dniach zmieniam na inny model SX2762 i tak chc臋 zostawi膰. Rozmawia艂em chwil臋 z p. Tomaszem z mva.pl i on kalibrowa艂 Retin臋. Stwierdzi艂, 偶e jest zaskakuj膮co liniowa w wy艣wietleniu a to opinia zawodowca. Po偶yjemy, zobaczymy ... Czy po swojej kalibracji uzyska艂e艣 lepsz膮 p艂ynno艣膰 w gradientach?

nie sprawdzalem gradientow niestety. traktuje wyswietlacz laptopa jako cos na czym mozna zdjecia poobrabiac jak sie jest gdzies na wyjezdzie. po ostatnich swietach jak bylem w polsce moge powiedziec ze zdjecia obrobione w lightoroomie na retine wygladaja super na Eizo. Nie trzeba bylo nic poprawiwac - mysle ze to sukces:)

retine kalibrowalem i1 Display 2, ktory juz ma 4 lata, podobno z czasem traci wlasciwosci i blednie kalibruje, to chyba sie dzieje w przypadku mojego. czas na zmiane na i1 display pro, ale puki co nie mam parcia na wydawanie pieniedzy na to:)

tak offtopem:
SX2762 super maszyna, duzy monitor, ja ostatnio kupilem po latach uzywania S1921 (kwadraciak) SX2462 - super sprzet, pomimo full hd rozdzialki, troche mnie jednak drazni to ze elementy ekranowe sa duze:) Ale kolor pierwsza klasa.

#11 dabrowskipawel

dabrowskipawel
  • 24 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 11:48

Wczoraj kupowa艂em w sklepie 2 MacBooki retina mc975. Obydwa mia艂y matryc臋 LG, po te艣cie z http://test-retina.appspot.com na jednym pasy zosta艂y, a na drugim nie. Wr贸ci艂em wi臋c do sklepu i sprzedawca przyni贸s艂 nowy. Na miejscu sprawdzili艣my go i te偶 mia艂 pasy, chocia偶 ju偶 mniej widoczne. Sprzedawca przyni贸s艂 kolejny (tym razem matryca samsung) i ten by艂 ju偶 ok.

Wszystkie MacBooki mia艂y oryginalnie zafoliowane pude艂ka i plomby na foliach wi臋c nie ma mowy o pr贸bie sprzeda偶y wadliwego. Zakupy trwa艂y 2 godziny i na 4 MacBooki tylko 2 by艂y sprawne. Wniosek jest taki, 偶e trzeba uwa偶a膰 na te retiny i je艣li ju偶 kupowa膰 to tylko z odbiorem osobistym.

#12 Devikk

Devikk
  • 35 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 13:36

A czy ten problem wyst臋puj臋 w MBP z Retin膮 13"?

#13 hofi66

hofi66
  • 92 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 14:41

Wczoraj kupowa艂em w sklepie 2 MacBooki retina mc975. Obydwa mia艂y matryc臋 LG, po te艣cie z http://test-retina.appspot.com na jednym pasy zosta艂y, a na drugim nie. Wr贸ci艂em wi臋c do sklepu i sprzedawca przyni贸s艂 nowy. Na miejscu sprawdzili艣my go i te偶 mia艂 pasy, chocia偶 ju偶 mniej widoczne. Sprzedawca przyni贸s艂 kolejny (tym razem matryca samsung) i ten by艂 ju偶 ok.

Wszystkie MacBooki mia艂y oryginalnie zafoliowane pude艂ka i plomby na foliach wi臋c nie ma mowy o pr贸bie sprzeda偶y wadliwego. Zakupy trwa艂y 2 godziny i na 4 MacBooki tylko 2 by艂y sprawne. Wniosek jest taki, 偶e trzeba uwa偶a膰 na te retiny i je艣li ju偶 kupowa膰 to tylko z odbiorem osobistym.

Spr贸buj wczyta膰 ten same strony, zdj臋cia i pliki graficzne na tych dw贸ch modelach i napisz, jakie masz wra偶enia z wy艣wietlania kolor贸w, balansu. Jestem ciekaw. Samsung r贸偶ni si臋 innym wy艣wietlaniem nasycenia koloru. B臋d臋 wdzi臋czny za opinie. Pozdrawiam

#14 dabrowskipawel

dabrowskipawel
  • 24 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 16:13

Bli偶ej mi do daltonisty ni偶 do grafika, wi臋c nie jestem kompetentn膮 osob膮 偶eby si臋 wypowiada膰 na temat barw :wink: Jak postawisz 2 obok siebie to si臋 delikatnie r贸偶ni膮. W LG jest chyba troch臋 lepszy kontrast, ale to mo偶e by膰 naprawd臋 subiektywna opinia. Jakby si臋 postawi艂o obok siebie 2 macbooki z matryc膮 tej samej firmy to pewnie te偶 mog艂yby si臋 troch臋 r贸偶ni膰. Zrobi艂em na szybko zdj臋cia. Po lewej samsung, po prawej LG. [ATTACH=CONFIG]13507[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]13510[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]13508[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]13509[/ATTACH]

#15 Jeremy

Jeremy
  • 378 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 01 lutego 2013 - 16:33

troch臋 ot, ale troch臋 nie: Chcia艂em kupi膰 Retinie w sklepie iSpot, czy oni maj膮聽obowi膮zek otworzy膰 pud艂o przy mnie i je艣li b臋dzie wspomniany efekt, to przynie艣膰 nast臋pny, i a偶 do skutku?

#16 anarti

anarti
  • 150 post贸w
  • Sk膮dAberdeen, UK

Napisano 01 lutego 2013 - 16:43

robiac zdjecia niestety nie da sie pokazac roznic pomiedzy ekrananami, to sa subtelne szczegoly, zauwazalne jedynie dla ludzkiego oka oraz kogos kto juz raz czy dwa wymienial ekran reitny na gwarancji :)

#17 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 01 lutego 2013 - 17:03

troch臋 ot, ale troch臋 nie:
Chcia艂em kupi膰 Retinie w sklepie iSpot, czy oni maj膮聽obowi膮zek otworzy膰 pud艂o przy mnie i je艣li b臋dzie wspomniany efekt, to przynie艣膰 nast臋pny, i a偶 do skutku?

Jest spory w膮tek o jako艣ci us艂ug w iSpocie...
Wszystko zale偶y od sklepu i jego kierownika, w s艂awnym w膮tku jest mowa, 偶e mo偶esz sobie otworzy膰 po zakupie i ew jak ci nie pasuje to zostawi膰 go do serwisu i reklamacji...

#18 hofi66

hofi66
  • 92 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 18:00

Mo偶e kto艣 ma pomys艂 - mam 3 egzemplarz Retiny z Samsungiem. Ka偶dy zachowywa艂 si臋 nieco inaczej. Mam go od 2 dni i zaczyna si臋 robi膰 problem, ale nie wiem z czego to wynika. Po wybudzeniu jest problem z touchpadem - dzia艂a cz臋艣ciowo - nie mog臋 nic klikn膮膰, wybra膰, sam zaznacza wi臋kszy obszar tekstu na ekranie. Dzia艂a minimalizowanie okien (gesty itd.) Dopiero ponowne u艣pienie i wybudzenie powoduj臋, 偶e touch wraca do normalnej pracy. O co tu chodzi? Klawiatura te偶 jako艣 wariuje, niby dzia艂a ale nie do ko艅ca. Mo偶e kto艣 si臋 z tym spotka艂 i wie, czym to jest spowodowane. B臋d臋 zobowi膮zany. Nie chc臋 4 egzemplarza, jestem szczerze zm臋czony tym cyrkami. Pozdrawiam

#19 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 19:10

Hofi66 - spr贸buj otworzy膰 activity monitor i zabi膰聽proces docka. Czy po tym touchpad dzia艂a normalnie ?

Powszechnym problemem jest to, 偶e po wybudzeniu ze stanu u艣pienia nie dzia艂aj膮 multigesty. Mo偶e to jest jaka艣 wersja tego problemu ? Dziwne, 偶e jeszcze tego nie za艂atali, bo to do艣膰 powa偶ny i irytuj膮cy bug. Pomaga zabicie procesu docka albo reset PRAM.

No to mnie nie pocieszyli艣cie - wychodzi na to, 偶e nawet jak im oddam kompa to mog臋聽dosta膰 zn贸w ten z wad膮, bo ca艂a procedura odb臋dzie si臋聽pewnie przez kuriera (nie wiem, jeszcze nie dzwoni艂em do nich), bez mo偶liwo艣ci osobistego sprawdzenia. I ten cyrk mo偶e si臋聽ci膮gn膮膰 miesi膮cami.

Dodatkowo - zrobi艂em jeszcze jeden test ekranu Retina MBP (rMBP) image-retention test

Pojawi艂y mi si臋聽2 ja艣niejsze obszary bli偶ej lewej dolnej kraw臋dzi - nie wypalone piksele, tylko jakby smugi, widoczne tylko na jasnym tle. Wspaniale...

#20 hofi66

hofi66
  • 92 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 19:22

Tutaj jest ten problem opisany i metody rozwi膮zania. Sprawdz臋. - https://discussions.....art=0&tstart=0

Mo偶e problem wynika z tego, 偶e system na kt贸ry pracuj臋 2 dni w 3 egzemplarzu pochodzi jeszcze z kopii Time Machine z 1-szego i 2-giego egzemplarza razem razem. Gdzie艣 jakie艣 b艂臋dy powsta艂y czy co艣 ...

- - - Po艂膮czono posty - - -

Hofi66 - spr贸buj otworzy膰 activity monitor i zabi膰聽proces docka. Czy po tym touchpad dzia艂a normalnie ?

Powszechnym problemem jest to, 偶e po wybudzeniu ze stanu u艣pienia nie dzia艂aj膮 multigesty. Mo偶e to jest jaka艣 wersja tego problemu ? Dziwne, 偶e jeszcze tego nie za艂atali, bo to do艣膰 powa偶ny i irytuj膮cy bug. Pomaga zabicie procesu docka albo reset PRAM.

No to mnie nie pocieszyli艣cie - wychodzi na to, 偶e nawet jak im oddam kompa to mog臋聽dosta膰 zn贸w ten z wad膮, bo ca艂a procedura odb臋dzie si臋聽pewnie przez kuriera (nie wiem, jeszcze nie dzwoni艂em do nich), bez mo偶liwo艣ci osobistego sprawdzenia. I ten cyrk mo偶e si臋聽ci膮gn膮膰 miesi膮cami.

Dodatkowo - zrobi艂em jeszcze jeden test ekranu Retina MBP (rMBP) image-retention test

Pojawi艂y mi si臋聽2 ja艣niejsze obszary bli偶ej lewej dolnej kraw臋dzi - nie wypalone piksele, tylko jakby smugi, widoczne tylko na jasnym tle. Wspaniale...

O偶esz ... Rozumiem Ci臋, naprawd臋 ... W kt贸rym egzemplarzu z LG czy Samsung?

#21 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 01 lutego 2013 - 20:06

W moim egzemplarzu z LG. Nie do艣膰, 偶e retention, to jeszcze bia艂e plamki. Na razie tylko 2 - ale to jest po prostu skandal... W poniedzia艂ek zaczynam ca艂膮 zabaw臋. Najgorsze jest to, 偶e musz臋 wyczy艣ci膰 kompa ze wszystkich danych i synchronizacji - bo im nie oddam przecie偶 z loginami... Masakra. Ten ekran to co艣 cudownego, ale tylko jak dzia艂a... No nic, b臋d臋 meldowa艂 co i jak.

#22 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 20 lutego 2013 - 15:08

Zgodnie z obietnic膮 pisz臋, jak si臋 zako艅czy艂a ca艂a sprawa. Infolinia Apple -> blebleble tylko wsparcie telefoniczne, nie wymieniamy na nowy, tu ma Pan numer do Cortlanda (troch臋 s艂abo, 偶e to ja mam wszystko ustala膰 i wykonywa膰 kilka telefon贸w podczas gwarancji, a nie oni, ale c贸偶 - trudno). Infolinia Cortland -> prosz臋 wys艂a膰 kurierem, zdiagnozujemy i damy zna膰. Kurier przyszed艂 nast臋pnego dnia, po 24h Mac by艂 u nich. W ci膮gu 2 dni roboczych zdiagnozowali i potwierdzili wad臋 Retiny. Clamshell do wymiany. Na szcz臋艣cie z magazynu Apple'a szed艂 tylko 2 dni. Kolejne 2 dni wymiana. I wysy艂ka do mnie. Wszystko do艣膰聽sprawnie i w miar臋 szybko. Ca艂a procedura zaj臋艂a jakie艣 1,5 tygodnia (w艂膮czaj膮c weekendy). Dosta艂em ekran Samsunga. Na razie wszystko OK, mam nadziej臋, 偶e nie wyjd膮聽偶adne wady. Nie widz臋 specjalnej r贸偶nicy - ale mo偶e dlatego, 偶e nie mam mo偶liwo艣ci por贸wnania. Niesmak pozosta艂. Nast臋pnym razem nie kupi臋 1 generacji 偶adnego produktu - za du偶e ryzyko "chor贸b wieku dzieci臋cego". Dzi臋kuj臋 wszystkim za pomoc i dyskusj臋.

#23 dabrowskipawel

dabrowskipawel
  • 24 post贸w

Napisano 22 lutego 2013 - 17:10

Wchodz臋 na stron臋 i widz臋, 偶e sklep wymieni艂 ju偶 matryce i sprzedaje je w ca艂kiem dobrej cenie. Apple MacBook Pro Retina 15" i-Sklep.com.pl - iPhone, iPad, MacBook, iMac i inne
Na pierwszy rzut oka wygl膮da podejrzanie bo nowy i ju偶 z serwisu, ale je艣li mia艂bym teraz kupowa膰 retin臋 to bym si臋 zastanowi艂.

#24 anarti

anarti
  • 150 post贸w
  • Sk膮dAberdeen, UK

Napisano 07 marca 2013 - 19:55

nie wiem jak w u polskich przedstawicieli apple, ale w Apple Store przy naprawach zawsze sie pytaja czy chce podac haslo do uzytkownika lub czy serwisanci maja korzystac z konta goscia.

nie ma sensu czyscic kompa na te pare dni.

ckin - fajnie ze sprawa sie tak zakonczyla. ja mysle ze pomimo problemow, serwisy odwalaja dobra robote. apple strzelil sobie w stope tym IR problemem w retinach.

dodam ze mam Smasunga po wymianie, i tez jest IR :) Mialem kiedys okienko skypa przez pol godziny otwarte na ekranie (pracuje na monitorze zewnetrznym) i po przesunieciu okienka widzialem ghosta ktory zniknal w sekundzie po odswiezeniu ekranu.

Nie przjemuje sie tym, gwarancja jeszcze 2,5 roku (apple care) wiec jak cos bedzie zle to wymienia znowu:)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych