Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Duże obciążenie procesora - Opera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:10

Od dłuższego czasu mam problem z Operą - a strasznie chciałbym jednak przy niej pozostać (próbowałem FF - najdłużej, Safari, Chrome). Problem jest taki, że bardzo obciąża mi ona procesor. Stale jest to w granicach 30% - grzeje mi się wówczas MacBook. Ale wartość ta momentami sięga 60-70%. Związek z tym ma raczej Flash - czyli m.in. YouTube. Opera jest najnowsza. Ma ktoś może podobny problem i go rozwiązał?

#2 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:19

a próbowałeś uruchamiać youtube w html5?

#3 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:21

Nie. Jak się to robi i czym skutkuje?

#4 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:38

https://www.youtube.com/html5 - nie używasz flasha

#5 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 23:00

No kliknąłem na dole, że chcę używać i to wszystko?
Jeżeli tak to niestety dalej podczas oglądania czegoś obciążenie procka utrzymuje się na poziomie 30-40%..

Jak mam włączoną stronę główną Strona główna MyApple.pl to też jest tak ok. 30-40% (stale) i grzeje się. Wyłączę i jest ok. 10%..

Np. przeglądanie forum + facebook = 1,5-7%

Podczas gdy np. oglądanie YT na Safari to 7-10%...a ja chcę Operę. Może ma ktoś jakieś rozwiązanie?

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 371 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 13:28

Ogłoszenia - Systemy Operacyjne

#7 lewele

lewele
  • 25 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 11:47

Od dłuższego czasu mam problem z Operą - a strasznie chciałbym jednak przy niej pozostać (próbowałem FF - najdłużej, Safari, Chrome).

Problem jest taki, że bardzo obciąża mi ona procesor. Stale jest to tutaj w granicach 30% - grzeje mi się wówczas MacBook. Ale wartość ta momentami sięga 60-70%.
Związek z tym ma raczej Flash - czyli m.in. YouTube.

Opera jest najnowsza.
Ma ktoś może podobny problem i go rozwiązał?

Cześć. Ile otwierasz kart? sprawdź, jak się będzie zachowywać przy 1 otwartej karcie a jak przy np. 10. Porównaj te obciążenie. Próbowałeś ze starszą wersją? Czasami najnowsze wersje są mało stabilne...

#8 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 12:03

Z kartami to jest różnie. Czasem jest tak, że na początku, po włączeniu, chwilę jest ok. Ale jak już zużycie "wskoczy" na 20-30%, to często nie schodzi poniżej mimo, że powyłączam większość kart. Porównywałem natomiast z Chrome i Safari przy tych samych zakładkach. W jednej i drugiej nie przekracza w szczytowych momentach 10%. Tylko starszej wersji nie próbowałem. Gdzie znajdę i jak zachować ustawienia (speed dial, itd.)?

#9 lewele

lewele
  • 25 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 12:19

Z kartami to jest różnie. Czasem jest tak, że na początku, po włączeniu, chwilę jest ok. Ale jak już zużycie "wskoczy" na 20-30%, to często nie schodzi poniżej mimo, że tu powyłączam większość kart.
Porównywałem natomiast z Chrome i Safari przy tych samych zakładkach. W jednej i drugiej nie przekracza w szczytowych momentach 10%.

Tylko starszej wersji nie próbowałem. Gdzie znajdę i jak zachować ustawienia (speed dial, itd.)?

Możesz wpierw spróbować starszych wersji ale portable (bez instalacji) wtedy ustawienia jak i nowsza wersja przeglądarki nie zostanie utracona.

#10 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 12:53

Możesz wpierw spróbować starszych wersji ale portable (bez instalacji) wtedy ustawienia jak i nowsza wersja przeglądarki nie zostanie utracona.

Możesz podać źródło?

#11 lewele

lewele
  • 25 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 12:58

No wpisz w wyszukiwarkę "Opera 10 portable" - nie wiem, bo nie używam, obecnie jest Opera 12?

#12 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 01 lutego 2013 - 13:09

To chyba jednak nie jest dobry pomysł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych