Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierwszy Mac. Jakiego kupić.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mihao

Mihao
  • 137 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 stycznia 2013 - 15:43

Witam,
Zamierzam kupić pierwszego Mac'a.
Aktualnie posiadam Asus'a X57V o takich parametrach:
PROCESOR INTEL ® CORE ™ 2 DUO CPU T5800 *2.OOGHz
KARTA GRAFICZNA 2GHz
SYSTEM MEMORY SIZE 2048 MB
DYSK ZASTĘPCZY 320 GB
MATRYCA BŁYSK.15,9CALA ,
4 wejścia USB WEJŚCIE NA HDMI ,DVD

Chcę coś o lepszych parametrach (chyba każdy jest leszpy:D)
Moje wymagania:
Cena do 4000zł
LCD powyżej 15"
Służyć będzie głównie do internetu i będzie raczej w jednym miejscu stał.
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/ma...2981288713.html
http://allegro.pl/ma...2974849859.html

#2 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 28 stycznia 2013 - 16:16

Każdy mac z minimum C2D Ci styknie.

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2013 - 16:23

Pamiętaj, żeby sprawdzać numer seryjny, bo mbp 15 na gwarancji za 3800, to albo żart, albo kant. Osobiście kupiłbym c2d i dysk ssd.

#4 Mihao

Mihao
  • 137 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 stycznia 2013 - 16:33

APPLE MACBOOK PRO A1286 INTEL C2D 2.53GHz 6M RATY (2968760239) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 16:38

Proszę o nieumieszczanie odnośników do aukcji. Za kilka dni te linki wygasną i wątek pozostanie bezużyteczny dla odwiedzających poszukujących odpowiedzi na pytania postawione przez autora.

#6 Mihao

Mihao
  • 137 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 stycznia 2013 - 17:21

Za cenę 3550 mogę kupić maca o takich parametrach: Stan: Używany Waga (z opakowaniem): 4.00 [kg] Procesor : Intel Core 2 Duo Liczba rdzeni procesora: Dwa Taktowanie procesora (MHz): 2660 Pamięć RAM (MB): 4096 Pojemność dysku (GB): 120.00 SSD Karta graficzna: Grafika dedykowana Wielkość matrycy : 15" - 15.9" Rozdzielczość matrycy : 1440 x 900 Rodzaj matrycy: Matryca błyszcząca System operacyjny: Inny, Dodatkowe informacje: Czytnik kart pamięci, Matryca LED, Podświetlana klawiatura,

#7 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 28 stycznia 2013 - 21:17

Szkoda kasy na używany sprzęt...Bierz tylko nowy i z gwarancją.

#8 Krecik1

Krecik1
  • 209 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:09

Szkoda kasy na używany sprzęt...Bierz tylko nowy i z gwarancją.

Zależy od kogo kupujesz i czy sam dbasz o sprzęt.

Pozdrawiam

#9 MrJames

MrJames
  • 367 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:16

Używany jest używany. MacBook ma lekko zjechaną baterię i nie wiadomo co wyjdzie w praniu.

#10 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 29 stycznia 2013 - 17:41

Krecik1 w swoim zyciu juz mialem uzywane,nowe i refurbished apple mac wiec wiem o czym pisze...Dodatkowo by rozbudzic twoja fantazje napisze ze mialem wiecej niz po kilka sztuk kazdego rodzaju. Mac musi miec gwarancje lub ty musisz miec kase na nowego maca :) jakies konkretne pytania?

#11 Krecik1

Krecik1
  • 209 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 17:56

Nie będę się kłócił, bo mam dość pseudo- speców na tym forum. Ja mówię za siebie: mam w domu kilkanaście sprzętów firmy Apple, od kilkunastu lat użytkowania popsuł mi się tylko 1 komputer i to całkiem niedawno- na moje własne życzenie, więc nie wiem, o czym mówicie. Miałem po kilka modeli tych samych maców mini, iMaców, Macbook'ów, macbook'ów pro, iPadów, iPhone'ów. I nie rozbudzisz mojej fantazji jakimiś bzdurami o tym, że coś musi mieć gwarancje. Nie będę zmieniał sprzętu co 3 lata, poza tym, jak komuś się coś psuje- to ma rączki, żeby sobie naprawić. Pozdrawiam

#12 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 stycznia 2013 - 09:53

Ja przez długi czas wierzyłem tylko w nowe maki, natomiast zacząłem skupować od klientów stare, odświeżam je i sprzedaję dalej, bo sam wiem, że są w dobrym stanie. Jak coś jest zjechane/zalane, to nieuszkodzone rzeczy idą na części.

#13 Mihao

Mihao
  • 137 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 lutego 2013 - 17:30

Kupiłem coś takiego za 3150 pln.
MACBOOK PRO 15 i5 2.53 8GB 750GB GEFORCE GT330M
Stan: Używany
Procesor : Intel Core i5
Liczba rdzeni procesora: Dwa
Taktowanie procesora (MHz): 2530
Pamięć RAM (MB): 8000
Pojemność dysku (GB): 750.00
Karta graficzna: Grafika dedykowana
Wielkość matrycy : 15" - 15.9"
Rozdzielczość matrycy : 1400 x 900
Rodzaj matrycy: Matryca błyszcząca
System operacyjny: Inny,
Dodatkowe informacje: Czytnik kart pamięci, Kamera, Matryca LED, Obsługa standardu 802.11n, Podświetlana klawiatura,

ŁADNY ZADBANY MACBOOK PRO 15 WERSJA 2010

PROCESOR INTEL CORE i5-540M 2.53ghz 3mb CACHE

PAMIĘĆ 8gb RAM DDR 3

DYSK TWARDY 750GB 5400rpm SAMSUNG

NAGRYWARKA DVD,CZYTNIK KART SD

GRAFIKA ZINTEGROWANA INTEL HD + NVIDIA GEFORCE GT 330M

BATERIA 533 CYKLE ŁADOWANIA,ORYGINALNY ZASILACZ Z PRZEJŚCIÓWKĄ US

SYSTEM MOUNTAIN LION 10.8.2,iLIFE 11,WINDOWS OFFICE 2011 !!!!

SZCZERZE ZACHĘCAM DO LICYTACJI BO SPRZĘT JEST NAPRAWDĘ ZADBANY BEZ WGNIECEŃ OTARĆ CZY OBIĆ,LEKKIE RYSY OD SPODU,KLAWIATURA NIE WYTARTA UKŁAD PL

MACBOOK PRO 15 i5 2.53 8GB 750GB GEFORCE GT330M (2982968586) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#14 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 02 lutego 2013 - 18:09

Niezły Maczek jak na taka kwotę. Doradzam Ci od razu wymianie dysku na SSD, bo 5400 obrotów/min strasznie zmniejsza wydajność takiego zestawu.

#15 Randy_jac

Randy_jac
  • 2 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 19:46

Witam - to mój pierwszy post tutaj.
Podepnę się pod ten temat, gdyż również mam zamiar kupić pierwszego maca.
Zdecydowałem się na podstawowego macbook pro 15 MD103, do którego później dorzucę RAM i wymienię dysk.
Jestem po lekturze wielu tematów na tym forum, więc mój wybór jest przemyślany.
Jednak wczoraj na Allegro pojawiły się bardzo tanie Retiny.
Link do aukcji użytkownika, który je wystawia : [url=http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10776972]Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]
Wiem, że to licytacja, ale brak ceny minimalnej jak i kwota początkowa powalają.
Czy ktoś może ma doświadczenie ze sprzedającym Deja_vu_000 ?
Nie ukrywam, że aukcje są bardzo interesujące. W razie oszustwa pieniądze są do odzyskania, ale - licząc z okresem dostarczenia towaru - może to się przeciągnąć do lata.
Prosiłbym Szanownych Użytkowników o poradę - brać, czy to na pewno ściema i nie zawracać sobie głowy ?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

#16 OlekRechte

OlekRechte
  • 122 postów
  • SkądSzczecin, Meksyk Europy (PL)

Napisano 06 lutego 2013 - 19:58

Dziwnie to wygląda. Wszystko wskazuje na to że gościu ściąga z Ameryki sprzęt ale papiery ma polskie co jest dziwne. Chyba że wziął fakturę VAT na firmę.

#17 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 20:27

Witam - to mój pierwszy post tutaj.
Podepnę się pod ten temat, gdyż również mam zamiar kupić pierwszego maca.
Zdecydowałem się na podstawowego macbook pro 15 MD103, do którego później dorzucę RAM i wymienię dysk.
Jestem po lekturze wielu tematów na tym forum, więc mój wybór jest przemyślany.
Jednak wczoraj na Allegro pojawiły się bardzo tanie Retiny.
Link do aukcji użytkownika, który je wystawia : Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Wiem, że to licytacja, ale brak ceny minimalnej jak i kwota początkowa powalają.
Czy ktoś może ma doświadczenie ze sprzedającym Deja_vu_000 ?
Nie ukrywam, że aukcje są bardzo interesujące. W razie oszustwa pieniądze są do odzyskania, ale - licząc z okresem dostarczenia towaru - może to się przeciągnąć do lata.
Prosiłbym Szanownych Użytkowników o poradę - brać, czy to na pewno ściema i nie zawracać sobie głowy ?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Ten czas przesyłki ponad 3 miesiące, jeszcze ujdzie johnyvodka też wysyła drogą morską w takim czasie, nawet trochę dłuższym(do przeczytania w innym temacie). Swoją drogą, 4,5k za retinę. Hmm sam nie wiem co o tym myśleć, może być jakiś mocny wałek, ale zrobisz jak chcesz. Pzdr

#18 Randy_jac

Randy_jac
  • 2 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 22:19

Dzięki za podpowiedzi. Zrobiłem rozeznanie i znalazłem kogoś, kto kupował u tego sprzedawcy. Okazało się, że : " Do transakcji nie doszło, bo sam sprzedawca powiedział mi skąd bierze się niska cena- komputery są kradzione w USA a w Polsce są im nadawane nowe numery seryjne i oprogramowanie. Twierdzi, że nie ma możliwości, żeby Policja zapukała do drzwi, jednak w paserstwo nie będę się bawił. Konatktowałem się wcześniej z innymi osobami, którzy robili u niego zakupy, jednak nikt z nich nigdy nie dostał towaru, tylko zwrot pieniędzy po tych 4 miesiącach, bo za każdym razem sprzęt ginął, przychodził uszkodzony do Polski itp. Więc przynajmniej nie wyłudza pieniędzy. " Także wszystko jasne. Nie ma o czym dyskutować.

#19 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 22:34

Dzięki za podpowiedzi.
Zrobiłem rozeznanie i znalazłem kogoś, kto kupował u tego sprzedawcy.
Okazało się, że :
" Do transakcji nie doszło, bo sam sprzedawca powiedział mi skąd bierze się niska cena- komputery są kradzione w USA a w Polsce są im nadawane nowe numery seryjne i oprogramowanie. Twierdzi, że nie ma możliwości, żeby Policja zapukała do drzwi, jednak w paserstwo nie będę się bawił. Konatktowałem się wcześniej z innymi osobami, którzy robili u niego zakupy, jednak nikt z nich nigdy nie dostał towaru, tylko zwrot pieniędzy po tych 4 miesiącach, bo za każdym razem sprzęt ginął, przychodził uszkodzony do Polski itp. Więc przynajmniej nie wyłudza pieniędzy. "

Także wszystko jasne. Nie ma o czym dyskutować.

Idz do saturna i wez jakiegos nowego Maca w ratach 30x0% i bedzie po problemie...

#20 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 10 lutego 2013 - 22:51

Maży mi się coś takiego Czterordzeniowy procesor Intel Core i5 3,2 GHz, Turbo Boost nawet do 3,6 GHz 8 GB pamięci DDR3 SDRAM 1600 MHz — 2 x 4 GB Dysk Serial ATA 1 TB, 7200 obr./min NVIDIA GeForce GTX 680MX 2 GB GDDR5 Apple Magic Mouse Klawiatura bezprzewodowa Apple (polska) i podręcznik użytkownika (polski) Akcesoria

#21 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 15 lutego 2013 - 21:20

Koledzy na tym sprzęcie który podałem wyżej uda sie pograć. Wiem że to słabsza karta, ale zrobiłem kilka modyfikacji tzn. procesor i7 łącznie 24 GB RAM i wziołem Fusion Drive. Na lepszą kartę czyli 680 MX 2 GB już mi nie starczyło. Uda się czasem na czymś pograć. Pytam ze względu na syna.

#22 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 lutego 2013 - 16:05

Halooo posiadacze iMaców czy nik mi nie odpowie?

#23 OlekRechte

OlekRechte
  • 122 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 16:11

Nie jestem posiadaczem iMaca, ale wiem że przy tej konfiguracji można nawet w Skyrim pograć przy użyciu Parallels+Windows. Żeby tradycji stało się zadość: ale iMac nie służy do grania, lepiej w tym wypadku kupić PC ;-)

#24 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 lutego 2013 - 21:07

tak wiem o tym i docelowo to bedzie komputer dla mnie, ale pewnie czasem mój syn będzie chciał zagrać więc dlatego pytam. Kurcze ale długo trzeba czekać na zamówienie - masakra. A co sądzisz o tej karcie i Fusion Drive ?

#25 OlekRechte

OlekRechte
  • 122 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 21:14

Karta jest całkiem mocna. Wersja 2GB jest tylko ciut mocniejsza, w programach jej brak nie będzie jakoś super odczuwalny. O Fusion Drive nie będę się wypowiadał bo nie miałem z tym żadnej styczności.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych