Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytanie o plik Hosts (bez JB)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 viper134

viper134
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2013 - 04:08

Mam firmową stronę wewnętrzną na serwerze o adresie "http://crm.firma" w pliku hosts na windowsie mam zapis

IP SERWERA [url]www.crm.firma[/url]
IP SERWERA crm.firma

Mam 3GS bez JailBreak'a czy można zrobić cokolwiek, aby wyświetlała sie strona crm.firma? np. poprzez dodatkową przeglądarkę z opcją lokalnej edycji pliku który będzie ta przeglądarka respektować zamiast domyślnego hosts iphona?

Bardzo mi na tym zależy bo noszenie androidowego tabletu jakoś nie satysfakcjonuje mnie tym bardziej, że do tej strony potrzebuje dostęp wszędzie i o każdej porze, a nie zawsze przy sobie mam tablet

nie chcę robić JB pozatym i tak się na moim nie da :P

#2 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 28 stycznia 2013 - 11:52

Na iPhonie raczej nie. Natomiast możesz zrobić sobie lokalny DNS i tam ustawić to. Wtedy na żadnym urządzeniu nie będziesz musiał kombinować z plikami hosts.

#3 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 12:10

a nie prościej wpisać w Safari adres IP?

#4 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 12:34

moge wiedziec jak do tej "wewnetrznej" strony dostajesz sie z kazdego miejsca i o kazdej porze? jak vpn to po polaczeniu powinienes otrzymac adres wewnetrznego serwera DNS ktory powinien zawierac wpis dla crm.firma.pl jak strona jest otwarta na zewnatrz, to zrobcie sobie A record dla crm.firma.pl po stronie firmy hostujacej wam domene (nie kazdy hosting taka mozliwosc daje)

#5 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 12:44

moge wiedziec jak do tej "wewnetrznej" strony dostajesz sie z kazdego miejsca i o kazdej porze?

jak vpn to po polaczeniu powinienes otrzymac adres wewnetrznego serwera DNS ktory powinien zawierac wpis dla crm.firma.pl

jak strona jest otwarta na zewnatrz, to zrobcie sobie A record dla crm.firma.pl po stronie firmy hostujacej wam domene (nie kazdy hosting taka mozliwosc daje)

Ty opisujesz jak to się 'normalnie' robi... A ja rozumiem, że z takich czy innych powodów 'normalnie' się nie da. Jeśli jedynym problemem jest brak dostępu do /etc/hosts w telefonie to banalnie proste jest zrobienie w Safari bookmarka z IP. Czyż nie?

#6 viper134

viper134
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2013 - 14:22

@Krakers: a Poza domem? własnie w tym rzecz

Firma ma wykupiony serwer na nim stoi strona firmowa "jakas.pl" i na sztywno dodana domena "crm.firma"

Jeżeli nie wiecie jak działa plik hosts to na szybko:
Mamy stronę onet.pl wiadomo, że nie należy do nas i mamy serwer o IP 127.0.0.2 do którego dodajemy domenę onet.pl
na której instalujemy sobie bloga, aby sie on wyświetlał w pliku hosts wpisujemy

127.0.0.2 onet.pl
127.0.0.2 [url=http://www.onet.pl]Onet - wersja mobilna[/url]

i tym oto sposobem wyświetlimy dowolną stronę, a nawet zablokujemy reklamy skuteczniej niż jaką kolwiek wtyczką polecam:
[url]http://pliki.nibyblog.pl/inne/hosts[/url] - wpiszcie to w plik hosts :)

-----------------
Jeżeli nadal ktoś nie wie o co chodzi to proszę wpisać w plik hosts następujący zapis:
91.228.197.10 my.apple
91.228.197.10 [url]www.my.apple[/url]

Na identycznej zasadzie działa domena systemu CRM - ma ktoś pomysły jak to rozwiązać w iPhone?

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 14:42

jak wiem co to jest /etc/hosts i do czego służy ale po Twoich wywodach nie wiem jaki masz problem i co chcesz tak naprawdę osiągnąć? Chcesz dostawać się do hosta którego nie ma w DNS'ie? Zrób sobie bookmark z IP Chcesz blokować banery? Sposób z przekierowaniem na loopback jest stary jak węgiel i jest w zasadzie bezużyteczny bez ciągłego aktualizowania listy serwerów.

#8 viper134

viper134
  • 13 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2013 - 15:09

jak wiem co to jest /etc/hosts i do czego służy ale po Twoich wywodach nie wiem jaki masz problem i co chcesz tak naprawdę osiągnąć?

Jedna osoba widać nie widziała :P
Bookmark IP gdybym na to nie wpadł - na tym samym IP siedzi strona firmowa i CRM wpisanie w pasek IP kieruje mnie do strony firmowej, a to nie jest mój cel.

jak pisałem strona "firma.crm" powinna mi działać w iPhone, ale problem jest taki, że nie można na moim 3GS'e od softu 5 zrobić JB żadnym sposobem i szukam innego rozwiązania np poprzez alternatywną przeglądarkę.

Co do aktualizacji, podałem polskie źródło bo było pod ręką - oryginalny plik aktualizowany jest co 2-3 miesiące i pidałem to bardziej jako ciekawostkę, a nie w temacie bo nie wszyscy wiedzą, że tak można :P

#9 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 15:30

W końcu pojąłem o co Ci chodzi... Firmowy serwer wymaga GET z nazwą i w zależności od nazwy zwraca różną zawartość. Bez dodania rekordów do DNS'u lub edycji /etc/hosts nic z tym nie zrobisz. JB 3GS'a jest dostępny dla każdego oprogramowania. Na 6.x niestety na drucie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych