Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oglądanie filmów z macbooka na tv przez hdmi- czy to musi sprawiać tyle komplikacji?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 patryk25

patryk25
  • 47 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 22:59

Próbuję znaleźć jakiś w miarę prosty sposób który nie wymagałby wkładania jeszcze więcej pieniędzy by obejrzeć film z macbooka air na telewizorze. Zwykle robię to tak: 1. Podpinam macbooka przez przejściówkę thunderbolt-hdmi do telewizora. Miga przez kilka sekund ekran na niebiesko. 2. Pojawia się ekran na telewizorze - czasami jest klonowany czasami nie (jak nie to jest to poszerzenie pulpitu - nie oddzielny, bo bez docka, i nie biurko) 3. Wyłączam klonowanie jeśli to konieczne. 4. Przełączam w maku rozdzielczość tv na 1080p 5. Ustawiam w maku dźwięk na tv. 6. Odtwarzam film 7. Zapobiegam uśpieniu się komputera przez insomniax, zamykam pokrywę, a mimo wszystko obraz z tv znika! - w ostateczności wygaszam klawiaturę, ekran, i przymykam pokrywę prawie do końca by komputer nie rozpraszał podczas oglądania filmu. Może macie jakieś lepsze i prostrze rozwiązania? Bez kupowania apple tv czy odtwarzaczy dvd/blueray. Może jakaś aplikacja sam nie wiem.

#2 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 26 stycznia 2013 - 23:23

Po co zamykać pokrywę? Zostaw otwartą i nie będzie problemów. Wygaś tylko ekran na Maku.

#3 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 26 stycznia 2013 - 23:32

Na Windows taka czynnośc o jakiej piszesz jest czymś normalnym, bez cudowania i działa. Ale to tak w ramach "wiemy wszyscy". Natomiast najlepszym rozwiązaniem /wiem, nie miało być kosztów itp/ to jednak AppleTV. Skatalogowana biblioteka, ładnie opisane pozycje, okładki...sama korzyść. Jesli nie...jak napisał Kolega Konrado...wygasic ekran i po sprawie.

#4 patryk25

patryk25
  • 47 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 23:35

Chodzi o to, że szukam rozwiązania które po podłączeniu maka i uruchomieniu filmu nie wymagało ode mnie nic więcej. By po prostu działało. Żadnego kombinowania; grzebania w ustawieniach, przesuwania okien, wygaszania...

#5 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 26 stycznia 2013 - 23:36

Ewentualnie kupić Raspberry Pi B i na nim postawić Airplay.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 27 stycznia 2013 - 13:25

Najważniejsze pytanie: czy komputer ma wtedy podpięty zasilacz?

#7 patryk25

patryk25
  • 47 postów

Napisano 27 stycznia 2013 - 23:00

@ftpd Tak, ma. Pozwolę sobie powtórzyć, że problemem nie jest sama pokrywa, a cała czynność związana z podłączaniem do tv.

#8 olek1220

olek1220
  • 39 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 00:12

Piszesz że wyłączasz klonowanie, że sprawia Ci to trudności itd... A mam pytanie, czy jeśli podłączyć telewizor pod hdmi, w menadżerze ekranów przenosisz taki jakby cienki pasek widoczny i góry symbolu ekranu w oknie sterowania obrazem z obrazka "komputera" na obrazek "telewizora" ?? Trudno mi to prościej wytłumaczyć, ale robiąc to, ustawiasz telewizor jako Twój główny odbiornik obrazu, i na maku wtedy masz tylko widoczny Twój pulpit i nic więcej, jak włączysz film na cały ekran to ejst czarne tło. Macbook Ci się sam wygasi (zarówno klawiatura jak i ekran), a Ty możesz ogladać film ile tlyko chcesz. Sam potrafiłem oglądać tak 2,5 godzinny film na zasilaniu z baterii, więc to nie ma żadnego związku (oczywiście bez dotykania touchpada ani żadnego klawisza). Komputer z tego co pamiętam można zamknąć, chociaż nigdy tego nie robie - bo po co , i tak jest ciemny ;)

#9 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 stycznia 2013 - 00:22

Uruchamiasz film w QuickTime i tam w menu wyszukujesz opcję dzięki której film jest wyświetlany tylko na ekranie TV. Po kliknięciu PLAY ekran lapka powinien się wygasić a na TV oglądasz film. Jeśli ekran się nie wygasi to zawsze możesz spróbować Shift+Control+Eject (wyłączenie ekranu laptopa).

#10 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 stycznia 2013 - 00:33

Na Windows taka czynnośc o jakiej piszesz jest czymś normalnym, bez cudowania i działa.

Tzn po podłączeniu kabla tv-laptop, ten drugi sam wie że chcę mieć klonowanie czy większy desktop czy tylko tv, sam wie że chcę mieć dźwięk z tv czy nadal z laptopa że na tym tv chcę mieć 1080p czy inną i że teraz laptop ma się nie usypiać mimo zamknięcia klapy - wow, skąd windows to SAMO wie?
Bo akurat też posiadam windowsa i po podłączeniu onego pod tv/projektor muszę niestety ww. opcje wybrać pod własne predyspozycje i jakoś windows samo mnie nie wyręcza. Wybiera się inaczej niż w osx, ale niestety wszystko ww trzeba gdzieś wyklikać.

#11 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 stycznia 2013 - 00:50

Tzn po podłączeniu kabla tv-laptop, ten drugi sam wie że chcę mieć klonowanie czy większy desktop czy tylko tv, sam wie że chcę mieć dźwięk z tv czy nadal z laptopa że na tym tv chcę mieć 1080p czy inną i że teraz laptop ma się nie usypiać mimo zamknięcia klapy - wow, skąd windows to SAMO wie?
Bo akurat też posiadam windowsa i po podłączeniu onego pod tv/projektor muszę niestety ww. opcje wybrać pod własne predyspozycje i jakoś windows samo mnie nie wyręcza. Wybiera się inaczej niż w osx, ale niestety wszystko ww trzeba gdzieś wyklikać.

Myślę że z 'cudowaniem' chodziło raczej o to że jak odpalisz filmik to windows wie że drugi ekran ma być wygaszony, nie ma problemu z zasypianiem po zamknięciu klapy itp. Użytkownik źle się wyraził.
Swoją drogą to OSX zawsze zachowa się tak samo, a windows windowsowi nierówny, W zależności od sprzętu/sterownika/ustawienia domyślnego komputer może zachować się inaczej. Jeden sterownik ustawi kompa odrazu pod monitor zewnętrzny a inny nie. W maku, bez względu na hardware i rodzaj lapka OSX zawsze zrobi to samo - wypyta o wszystko.

#12 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2013 - 08:53

W maku, bez względu na hardware i rodzaj lapka OSX zawsze zrobi to samo - wypyta o wszystko.

O nic nie wypyta albo zadziała, albo nie. Przykładowo MacBookPro inaczej się zachowa na zintegrowanej karcie, a inaczej na dedykowanej, w tym drugim przypadku po podłączeniu (na zasilaczu) zamykasz klapę i następuje przełączenie na tylko zewnętrzny wyświetlacz, ale już na zintegrowanej nie jest tak różowo...

#13 olek1220

olek1220
  • 39 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 09:05

ja korzystam z mountain liona, macbook ze zintegrowaną HD4000, filmy lecą na VLC, i mogę zamknąć klape, obraz na telewizorze się na chwile ścina (na sekunde), po czym dalej normalnie leci film. Tak samo jest potem przy otwarciu klapy. Z tym że tak jak napisałem wcześniej, mam wybrany obraz główny na telewizorze, jak wcześniej o tym nie wiedziałem, i korzystałem z klonowania, też się denerwowałem, nie mogłem ustawić 1920x1080 bo obraz był poucinany, itd...

#14 michalt

michalt
  • 79 postów
  • SkądGdańsk Pl

Napisano 28 stycznia 2013 - 10:35

Ja mam tak - klonoewanie wyłączone - tv jako obraz główny - głos ustawiony na TV przełącza się z automatu po podpieńciu kablem do TV.

#15 patryk25

patryk25
  • 47 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 13:13

Hej udało mi się z tym częściowo uporać, kierując się radą olek1220, pozmieniałem ustawienia w MplayerX: [x] przełącz na pełny ekran po starcie odtwarzania [x] zawsze ukrywaj dock przy odtwarzaniu na pełnym ekranie [o] przełączając na pełny ekran nie wygaszaj innych ekranów [x] zawsze próbuj korzystać z dodatkowego ekranu Teraz po podłączeniu kabla na tv pojawa się sama tapeta, uruchamiam film i się odtwarza na tv. Jednak ekran maca się nie wygasza i jak zamykam (na zasilaniu) pokrywę przycina i miga na niebiesko, a po chwili pojawia się biurko z maca na telewizorze + odtwarzacz w małym oknie. InsomniaX i włączona funkcja "Disable Lid Sleep" w tym przypadku nic nie dają. Później spróbuję jeszcze innych odtwarzaczy.

#16 olek1220

olek1220
  • 39 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 19:47

Skoro po podłączeniu na macu jest goła tapeta, to znaczy że ustawiłeś telewizor jako głowny, zgadza się? Czy za każdym razem automatycznie przełącza Ci się po podpięciu maca do telewizora, że na telewizorze masz głowny ekran, tzn biurko i widoczny dock, a na macbooku sama goła tapeta? Jeśli tak, to pod tym wględem jest ok. Jeśli chodzi o odtwarzacz, wydaję mi się że tam nie powinno się nic zmieniać, bo powinno to po prostu działać. Telewizor powinien być traktowany teraz jako zwykły, główny, wbudowany ekran w Twoim macu, i wyświetlać wszystko tak jak być powinno bez żadnych zmian, bez konieczności przestawiania czegokolwiek, tzn dajesz na pełny ekran jest na pełnym, dajesz w oknie, jest w oknie. Ja osobiście w programie VLC nie zmieniałem nic, korzystam też z niego jak czasem muszę coś obejrzeć na monitorku macbooka, a po podłączeniu automatycznie wszystko się już przestawia, i pozostaje mi tylko włączyć film, z tym że ja zawsze po włączeniu filmu wygaszam klawiature i ekran, ale jak tego nie zrobie, i nei chce mi się wstawać, sam się wygasza po jakimś tam czasie (zależne od tego co masz w ustawieniach oszczędzania energii). Oczywiście na macu jest tylko wtedy goła tapeta, lub czarny ekran, po włączeniu filmu :)

#17 wojt001

wojt001
  • 32 postów

Napisano 30 stycznia 2013 - 20:31

Nie prosciej zainstalowac na macu serwer DLNA, oczywiscie jesli TV obsluguje. Oszczedza to wiele komplikacji i rozciagania kabli po mieszkaniu.
Tu link do darmowego softu: Serviio media server

#18 olek1220

olek1220
  • 39 postów

Napisano 30 stycznia 2013 - 21:20

no ale nie każdy ma telewizor kupiony dopiero co. A starsze zazwyczaj nie mają tej opcji. A poza tym nie wiem co to za problem podłączenie telewizora pod komputer ważący 2 kg i wielkości zeszytu a4 ;) bez przesady już jak się wszystko dobrze skonfiguruje, potem wystarczy tylko podłączyć i problem z głowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych