WItam, chciałbym opisać niemały problem z jakim borykam się od przeszło dwóch lat.
Przepraszam jeśli w złym dziale ale nie znalazłem odpowiedniejszego miejsca na tak obszerny problem
Prowadzę malutką firmę zajmującą się między innymi support IT (wszyscy pracujemy zdalnie w domach), ponadto często prowadzimy projekty zależne od kilku pracowników i rozłożone w czasie. To czego potrzebuje w codziennej pracy to :
1. system CRM do zarządzania relacjami z klientem,
2. system ITSM - coś do zgłaszania usterek (panel dla klientów aby mogli założyć nowe zgłoszenie i sprawdzić status obecnie otwartego i administracyjny dla pracowników - może nawet z jakimś live-chat'em)
3. coś do zarządzania projektami, w którym będę mógł pozakładać do każdego projektu zadania a te po przydzielać do poszczególnych osób
Długo szukałem na nie jednym forum, już nawet nie marzę aby jedna aplikacja zapewniała mi pełną funkcjonalność, przetestowałem różnych rozwiązań dość sporo ale w każdej było jakieś ale…
Bardzo ważne jest dla mnie abym mógł "to" postawić na jakimś wirtualnym serwerku (na tych zazwyczaj nie mam praw root'a co mocno ogranicza paletę aplikacji).
Jako alternatywa dla tego rozwiązania testowałem już kilka małych serwerów, głównie HP i DELLa w domu, koszty związane z prądem byłby do przeżycia ale nic nie było wystarczająco ciche aby można było przy tym spać :/. Dla porównania dodam, że mam Maca mini2,1 i mimo, że nie słychać go w dzień to jednak w nocy trochę szumu wydaje więc outsourcing takiego rozwiązania na razie wydaje mi się najsensowniejszy.
To co przypadło mi do gustu, choć nie spełniało może wszystkich w/w potrzeb to: (może komuś się przyda)
ClocingIT - soft opensource do zarządzania projektami, da się postawić na linuksie, ja postawiłem go na sprzęcie QNAPa na którym postawiłem debiana. Przyjemny ale w oparci o RubyOnRails więc jak coś się popsuło zostałem sam bez żadnego supportu
OTRS z wtyczką ITSMową - mój faworyt, soft również opensource, z płatnym komercyjnym supportem również w Polsce. Działa pięknie choć ma kilka wad. Ale, do instalacji potrzebujemy praw roota więc pozostaje tylko hosting SEO a ten w porównaniu do 200pln jakie wydaje rocznie na hosting teraz to dość sporo.
Teraz, jednocześnie pracuje w korporacji, gdzie kasa jaka idzie na oprogramowanie nie ma większego znaczenia. W tym miejscu nie pracuje na niczym odnośnie projektów ale dwie pozostałe sprawy rozwiązuje itsm frontrange solution. Fajny bo klient administracyjny jest zarówno webowy jaki i twardy - tylko na windowsa, przyjemny i łatwy do skonfigurowania serwis dla klientów gdzie mogą zakładać i poglądać otwarte sprawy. Minusem jest jego duża cena. Połączony z domeną MS i sharepointem radzi sobie naprawdę fajnie
Teraz testuję SugarCRM - jedna z prostszych wersji jest darmowa, osTicket, CraftySyntaxLiveHelp oraz HelpCenterLive. Wszystkie one OpenSource. Ale wszystko to jest napisane jakby na pół gwizdka. W planach mam zamiar zerknąć jeszcze na OmniPlan od firmy OmniGroup, choć ten zapewni tylko zarządzanie projektami
Na tym forum widziałem tematy o ProjectPlanner - ale nie wiem na czym opiera się jego baza i czy można by wtedy samą bazę postawić na jakimś wirtualnym hostingu a twardego klienta mieć na macu i iPadzie?
Na koniec pytanie, na czym Wy pracujecie. Co polecanie, co jeszcze mogę sprawdzić?
I czy tylko ja mam podobny problem ?

CRM, ITSM i Project manager w jednym
Rozpoczęty przez
oskaren
, 26 sty 2013 18:55
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 stycznia 2013 - 18:55
Napisano 26 stycznia 2013 - 19:06
Może redmine?
Napisano 26 stycznia 2013 - 19:19
redmine
ZA:
baza na MySQLu v5, opensurce, przyjemna dokumentacja dostępna w internecie
PRZECIW:
napisany w Ruby (brak supportu), instalacja wymaga praw root'a (odpada tani hosting)
Jeśli już będzie trzeba zdecydować się na serwer w domu na pewno sprawdzę go w działaniu
Napisano 26 stycznia 2013 - 19:58
Jira?
Napisano 26 stycznia 2013 - 20:36
porównajmy koszty utrzymania jednego z rozwiązań
SERWER W DOMU
-koszt serwera = dla mnie 0pln, duże sprzętu mam, dodatkowe części skądś się znajdą
-opłaty cykliczne:
prąd, np gdyby postawić system na czymś w rodzaju mac mini:
pobór mocy mojego maca to od 23 do 110W, przez większość czasu będzie więcej czuwał niż pracował ale załóżmy że średnia to ok 60W (0,06kW)
koszt prądu to 0,2878 zł/kWh wg strony RWE na Warszawe, 0,35 zł/kWh brutto, 0,06kW*24h*365dni*wcześniej wspomniana cena prądu to około 200pln rocznie.
mało ale mamy serwer w domu a ten jest głośny!!
Na tym stawiamy dowolne rozwiązanie jak redmine czy otrs i możemy zrezygnować z obecnych usług hostingowych, jesteśmy bogiem u siebie
SERWER VPS
ta sama funkcjonalność jak wyżej i nie mam komputera w domu
500pln rocznie (Serwery VPS)
Jira
wg tego co znalazłem do 10 użytkowników co w zupełności wystarczy to 10$/mc - przy obecnym kursie to 370pln rocznie
system na producenckim serwerze co ma swoje plusy i minusy...
lub ta sama kwota na moim serwerze jaki by on nie był jest opłatą za licencje
Nie lubię płacić za licencje ograniczone czasowo, wole coś kupić i móc użytkować dożywotnie
SERWER W DOMU
-koszt serwera = dla mnie 0pln, duże sprzętu mam, dodatkowe części skądś się znajdą
-opłaty cykliczne:
prąd, np gdyby postawić system na czymś w rodzaju mac mini:
pobór mocy mojego maca to od 23 do 110W, przez większość czasu będzie więcej czuwał niż pracował ale załóżmy że średnia to ok 60W (0,06kW)
koszt prądu to 0,2878 zł/kWh wg strony RWE na Warszawe, 0,35 zł/kWh brutto, 0,06kW*24h*365dni*wcześniej wspomniana cena prądu to około 200pln rocznie.
mało ale mamy serwer w domu a ten jest głośny!!
Na tym stawiamy dowolne rozwiązanie jak redmine czy otrs i możemy zrezygnować z obecnych usług hostingowych, jesteśmy bogiem u siebie

SERWER VPS
ta sama funkcjonalność jak wyżej i nie mam komputera w domu

500pln rocznie (Serwery VPS)
Jira
wg tego co znalazłem do 10 użytkowników co w zupełności wystarczy to 10$/mc - przy obecnym kursie to 370pln rocznie
system na producenckim serwerze co ma swoje plusy i minusy...
lub ta sama kwota na moim serwerze jaki by on nie był jest opłatą za licencje
Nie lubię płacić za licencje ograniczone czasowo, wole coś kupić i móc użytkować dożywotnie
Napisano 26 stycznia 2013 - 23:00
informacyjnie, na razie wykupiłem najtańszy serwer VPS za 35pln brutto/mc
zobaczymy jak daje radę, a póki co zapraszam innych do dzielenia się softem na jakim pracujecie

Napisano 27 stycznia 2013 - 13:30
napisany w Ruby (brak supportu),
Co masz na myśli? Soft opensource ogólnie jest 'bez supportu'. Masz dokumentację i jedziesz.
instalacja wymaga praw root'a (odpada tani hosting)
Nieprawda.
Napisano 01 października 2014 - 11:43
Temat już stary, ale dzisiaj stoję przed podobnym problemem. Chcę zakupić CRM na MAC'a ponieważ innych komputerów nie mamy w firmie. Dzisiaj za pomocą połączenia poprzez Microsoft Remote Desktop łączymy się ze starusienkim serwerem na Windzie, na ktorym jest nasz poczciwy system CRM pracujący tylko na Win.
Chcę to zmienić, chciałbym systemu dla góra 3 osób, które mogły by się logować do systemu w biurze a perfekcyjnie byłoby zdalnie (nie jest to konieczność).
Coś co pracuje pod Maciem i nie jest przeglądarkową wersją CRM, chcę podobnie jak #oskaren, zapłacić raz i mieć spokój.
Pomocy koledzy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych