Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTunes Store Polska? A może iTS Europe?

• Please log in to reply
53 replies to this topic

#26 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 posts
  • SkądBerlin, DE

Posted 19 September 2007 - 22:08

Bank to zupełnie inna brocha, w końcu możesz mieszkać w Australii a mieć konto w Banku w Polsce, co nie ?

No mogę. Apple najbardziej obchodzi właśnie kraj banku, a nie mój zamieszkania.

Chodzi po prostu o to, że płacąc kartą wydaną przez niemiecki bank w niemieckim iTunes transakcja finansowa w całości dokonuje się w Niemczech nawet, jeśli komputer z którego ja ją zlecam, stoi na Hawajach. Nie ma żadnych komplikacji podatkowych itp. itd. A gdybyś mógł kupować w niemieckim iTMS za pomocą karty z polskiego banku to by zaraz rodziło komplikacje prawne pt. "gdzie naprawdę odbyła się transakcja (w kraju w którym jest sklep, bank, mieszka kupujący, czy może wg. jego obywatelstwa? - bo przecież możesz być Wenezuelańczykiem mieszkającym w Argentynie posiadającym Visę Concerto banku PEKAO S.A. i kupującym na brytyjskim iTMS...), wg której stawki liczyć VAT - polskiej czy niemieckiej, kto i jak powinien się z tego rozliczyć itp. itd.". Typowa fiskalna załamka.

#27 WojtekF

WojtekF
  • 771 posts

Posted 19 September 2007 - 22:51

A gdybyś mógł kupować w niemieckim iTMS za pomocą karty z polskiego banku to by zaraz rodziło komplikacje prawne pt. "gdzie naprawdę odbyła się transakcja (w kraju w którym jest sklep, bank, mieszka kupujący, czy może wg. jego obywatelstwa? - bo przecież możesz być Wenezuelańczykiem mieszkającym w Argentynie posiadającym Visę Concerto banku PEKAO S.A. i kupującym na brytyjskim iTMS...), wg której stawki liczyć VAT - polskiej czy niemieckiej, kto i jak powinien się z tego rozliczyć itp. itd.". Typowa fiskalna załamka.

Jaka znowu załamka? Przecież tego typu historie są doskonale uregulowane...

#28 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 September 2007 - 23:02

a czytaliscie eule przy rejestracji konta na itms? bo tam jest obowiazek podawania prawdziwych danych osobowych (pisalem juz ze muzyka sciagana w polsce z "free on itunes" jest nielegalna). a konto jest weryfikowane po adresie zamieszkania ktory podajemy przy rejestracji konta. lokalizacja banku apple nie interesuje. nie widze tez zadnych problemow w kwestii podatkow - placi go apple nie kupujacy, placi w kraju do ktorego przypisana jest witryna (niemieckie itms to u niemaszkow bedzia apple placilo, proste). jezeli karta przypisana jest do konta w innej walucie niz zadana platnosc to bank przelicza to wg swojego wewnetrznego kursu na odpowiadnia walute (zbojeckiego najczesciej ale to szczegol) i robi przelew na konto itms. to ze allofmp3 to byli piraci to jest punkt widzenia riaa ktora uwaza ze prawo amerykanskie obowiazuje na calym swiecie. rosyjskie prawo nie wymagalo oplat ktorych wymagalo amerykanskie. pod grozba veta dla wejscia rosji do wto putin przykrecil srube i sklep zamknieto (a raczej przemianowano na sparksmp3 ;)). tak wyglada biznes by usa. ale nie o to mi chodzilo - chcialem pokazac jaka jest roznica miedzy kosztami utrzymania takiego biznesu a tym co sobie zycza w itms. nawet zakladajac ze allofmp3 nie zarabialo nic a utwor kosztowal 5 centow to znaczyloby ze wszystko szlo w serwis - takie sa koszty utrzymania. to daje 94 centy zysku na czysto dla apple i riaa. blisko 2000%. jest z czego usapic prawda?

#29 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 posts
  • SkądBerlin, DE

Posted 20 September 2007 - 07:21

Jaka znowu załamka? Przecież tego typu historie są doskonale uregulowane...

W każdym kraju tak samo?

---- Dodano 20-09-2007 o godzinie 08:26 ----

lokalizacja banku apple nie interesuje.

To wyjaśnij mi, dlaczego podając berliński adres zamieszkania nie mogłem założyć konta na Visę Concerto z banku PEKAO S.A.? Komunikat brzmiał "credit card address invalid".

nie widze tez zadnych problemow w kwestii podatkow - placi go apple nie kupujacy, placi w kraju do ktorego przypisana jest witryna

I dlatego właśnie witryny iTMS są przypisane do konkretnych krajów. CBDU.

#30 WojtekF

WojtekF
  • 771 posts

Posted 20 September 2007 - 09:42

W każdym kraju tak samo?

Tak, przynajmniej w przypadku firm zlokalizowanych w granicach UE.

#31 mattek

mattek
  • 391 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 September 2007 - 11:25

A Jobs powiedzial:

"We think prices should be the same. We think anybody in Europe should buy off any store", Jobs told a press conference in Berlin, which he visited in connection with an iPhone deal.

#32 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2007 - 11:35

a czy taka karta moze byc przyznana komus z niemieckim obywatelstwem mieszkajacemu w niemczech? czy ta karta jest przypisana do konta dolarowego lub dewizowego?

I dlatego właśnie witryny iTMS są przypisane do konkretnych krajów. CBDU.

co udowodniles? bo pisalem juz ze problem nie w tym ze jest podzial na odzielne narodowosciowo witryny. problem jest w braku dostepu do nich miedzy poszczegolnymi krajami.

ps stefan powiedzial tez ze moj ipod ma 256k kolorow na wyswietlaczu. :P

#33 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 posts
  • SkądBerlin, DE

Posted 20 September 2007 - 12:15

a czy taka karta moze byc przyznana komus z niemieckim obywatelstwem mieszkajacemu w niemczech?

Oczywiście. Why not? Skoro ja mam niemieckie karty, czemu Niemiec nie miałby mieć polskich? Wystarczy spełnić warunki finansowe banku i można sobie założyć konto w dowolnym kraju UE.

bo pisalem juz ze problem nie w tym ze jest podzial na odzielne narodowosciowo witryny. problem jest w braku dostepu do nich miedzy poszczegolnymi krajami.

Ja myślałem, że problem polega na tym, że nie ma wersji polskiej a nie na tym, że wersja np. francuska i włoska są rozłączne. A czy pomiędzy nimi naprawdę nie ma dostępu - sprawdzę. Zaraz spróbuję założyć konto na brytyjskim iTMS.

---- Dodano 20-09-2007 o godzinie 13:22 ----
Faktycznie, są rozłączne. Ale tak jak pisałem wcześniej - sprawdzany jest nie tylko adres zamieszkania (musi być w kraju, do którego przynależy iTMS) ale także kraj w jakim została wydana karta płatnicza. Nawet na prawdziwy adres w GB nie zarejestruję się na niemiecką ani polską kartę. Czyli jednak z jakiegoś powodu dla Apple jest ważne, skąd napływa płatność za zakupione utwory.

#34 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2007 - 21:31

o tym ze sprawdzana jest karta to nie wiedzialem (tym gorzej dla apple). sadzilem, ze skoro mozna zalozyc konto bez zdanej karty, na przyklad z giftcard'a, to to nie jest problem. bo czemu by mial byc? najwyzej tobie odciagna wiecej kasy z konta za operacje bankowe.

#35 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 20 September 2007 - 22:34

Czyli pozostają gift'y.

#36 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2007 - 22:56

to albo te kody z dlugopisow. tylko niestety muzyka kupiona z za kase z giftcarda nadal nie jest twoja, wiec posiadasz ja nielegalnie...

#37 KrisP

KrisP
  • 802 posts

Posted 20 September 2007 - 23:41

Jesli np. mam legalna karte platnicza z USA, zalozona tam przeze mnie osobiscie i przez Gift Card pozniej na to samo konto kupuje muzyke i inne rzeczy z US sklepu to imho jest to legalna sprawa. Fizycznie sie nie znajduje w USA ale wszystkie dane sa prawdziwe (adres, mail, telefon itd).

#38 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2007 - 23:58

można podać adres z polski i itms to zaakceptuje? to zamotali juz kompletnie.

a tak nawiasem mowiac to naruszasz terms of service w dokladnie tym punkcie o ktorego zniesienie walczy komisja europejska. no chyba ze jezdzisz do usa za kazdym razem jak chesz cos sciagnac z itms ;).

10. Territory. The Service is currently available only in the United States, and is not available in any other location. You agree not to use or attempt to use the Service from outside of the available territory, and that Apple may use technologies to verify your compliance.

analogicznie jest dla innych krajow gdzie dziala itms.

#39 KrisP

KrisP
  • 802 posts

Posted 21 September 2007 - 00:51

Adres i telefon jest z USA. Tak samo jak i karta. Ale z tego co wkleiles oznacza, ze i tak lamie prawo bo fizycznie siedze ze swoim MacBook'iem w Polsce ;) Zamiast w USA. Czyli nie wazne, ze wydaje kase zarobiona w USA, wplacona do amerykanskiego banku i kupuje na koncie zalozonym w amerykanskim iTunes :P Ehh - nie chca zarabiac to nie - ale wolalem wydac 10$ na plytke niz isc do EMPiKu i kupic album za 60-70zl :/

#40 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 September 2007 - 02:17

bzdura, prawda? gdyby zaczeli scigac za to ludzi to najciekawsze by bylo tlumaczenie apple czemu nie reagowali wczesniej na jawne lamanie swojej wlasnej licencji. przeciez jak na dloni widac, ze korzystamy z puli adresowej polski. ps ja jednak wole miec plytke. jakosc jest o niebo lepsza.

#41 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 September 2007 - 19:37

Dla niewprawnego ucha i tak jest to niesłyszalne. A z kolei całą muzę masz a Apple Lossless? A jessli nie, to jest jeszcze iTunes Plus.

#42 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 September 2007 - 19:48

no co ty, roznica niedzy tym co maja na 128 i 256 jest taka ze nawet polgluchy na sluchawkach od apple'a sie uslyszy. dla mnie to brzmi jak dzwiek ze starego radia vs dobrze zripowane cd.

#43 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 September 2007 - 19:51

128 a 256 - nie to co 128 a Apple Lossles.

#44 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 September 2007 - 20:07

a przepraszam od kiedy w itms sprzedaja pliki w alac?

#45 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 September 2007 - 20:46

nie sprzedają? A co to ma do tego, co powiedziałem?

#46 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 September 2007 - 22:07

ma do tego co ja napisalem - lepiej kupic plytke niz kupowac 128kbps z itms. ze wzgledu na jakosc. dla uzupelnienia dodam ze miedzy alac a 256 tez slychac roznice. co prawda nie na sluchawkach od apple'a, ale (statystycznie) polowa uzytkownikow ipoda uzywa innych. na szczescie.

#47 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 September 2007 - 22:26

Ja niestety musiałem na jakiś czas wrócić do białych, epki się rozleciały. Ale za kilka dni z nowymi Aurvanami może nawet się o tym wypowiem.

#48 bublik

bublik
  • 64 posts
  • SkądOpole

Posted 22 September 2007 - 22:56

bzdura, prawda? gdyby zaczeli scigac za to ludzi to najciekawsze by bylo tlumaczenie apple czemu nie reagowali wczesniej na jawne lamanie swojej wlasnej licencji. przeciez jak na dloni widac, ze korzystamy z puli adresowej polski.

ps ja jednak wole miec plytke. jakosc jest o niebo lepsza.

Zgadzam się, zwłaszcza co do jakości płytki ;) Poza tym mam parę płytek kupionych poza Polską i gdybym mógł słuchać ich tylko w tamtym kraju to byłoby to już całkiem poronione, i to w ostatnim trymestrze.

#49 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 September 2007 - 00:43

@bublik "geniusze" z sony bgm juz takie cos wciskali ludziom. jakos im nie schodzilo, a jak wyszla sprawa z rootkitem to juz w ogole ich klienci rozwalkowali.

#50 nevoX

nevoX
  • 855 posts
  • SkądTorun, Poland

Posted 10 September 2008 - 18:37

Nadal czekam... tak jak duża liczba osób z tego forum. Wiadomo coś nowego? Unia coś ustaliła? Apple (Jobs) coś przeburknął o ITS Polska? Jest już AppStore, można założyć konto w ITS w Polsce... legalnie, ale nadal nie można zakupić nic innego niż aplikacje. Wie ktoś może czy ma się to zmienić? Jak tak, to kiedy?

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users