Witam,
Mam takie zapytanie do was bo usłyszalem gdzieś kiedyś,że ekrany Retina nie męczą wzroku, słyszał ktoś coś podobnego ?

Wyświetlacz retina a wzrok
Rozpoczęty przez
Webi1993
, 26 sty 2013 12:11
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 stycznia 2013 - 12:11
Napisano 26 stycznia 2013 - 13:20
Mnie bardzo męczy się wzrok przy iPadzie 2 (roz. 1024x768), a jak potem spojrzę na Retinę to wręcz czuję jak odpoczywa.
Także nie wiem czy wyświetlacz Retina w ogóle nie ma negatywnego wpływu na wzrok, ale na pewno sporo mniejszy niż wyświetlacz w którym łatwo dojrzeć pixele.
Napisano 26 stycznia 2013 - 13:21
ja widziałem chyba nawet na tym forum posta jak ktoś pisał że właśnie wręcz przeciwnie są bardziej szkodliwe dla oczu ale sam tego nie wiem i nie podzielam tej informacji...
Napisano 26 stycznia 2013 - 13:26
Moim zdaniem, jeśli obraz jest ostry i wyraźny, to oko ma mniejszy problem z akomodacją, przez co mniej się męczy. Natomiast nadal pozostaje problem migotania ekranu i świecenia, które może męczyć.
Napisano 26 stycznia 2013 - 13:40
Wydaje mi się, że po prostu "interpretacja" mniej wyraźnego obrazu jest trudniejsza dla mózgu, a i oczy bardziej muszą się nagimnastykować.
Swoją drogą, retina to greckie słowo oznaczające siatkówkę (tą w oku
).

Napisano 26 stycznia 2013 - 14:04
Czytanie drobnego tekstu na pewno mniej męczy na retinie, na nieretinie można powiekszyć tekst by mniej męczyć wzrok.
Bardzo duża jasność ekranu męczy bez względu na retine czy nie.
Napisano 26 stycznia 2013 - 14:26
Jasne, że retina męczy wzrok mniej, niż standardowy ekran, dzięki większej ostrości obrazu. Natomiast w dalszym ciągu jest to ekran świecący własnym światłem, a nie odbitym, co ma duży wpływ na nasz wzrok (tutaj e-ink jest dużo lepszy), oraz pozostaje niezmienną płaszczyzną w stałej odległości od oka (co ogólnie niszczy mięśnie oka - tą wadę mają również książki).
Przypuszczam, że retina obciąża wzrok mniej o jakiś 1%, reszta to te pozostałe czynniki.
Napisano 21 lutego 2013 - 19:44
Moim zdaniem (z tego co wyciągnąłem ze studiów) Retina nie może mniej męczyć wzroku niż wyświetlacze o mniejszych rozdzielczościach. Wydaje mi się że to 'męczenie' to subiektywne odczucie zmniejszonego komfortu i nie chodzi tyle o zmęczenie oczu co może jakiś rodzaj rozdrażnienia "pikselozą". Różnica jest taka jak siedzieć na fotelu w suchych i mokrych majtkach.
Z drugiej strony.. komórki hamują obocznie inne komórki (te w oczach) po to by te mogły wyodrębnić krawędzie. Być może w mniejszych rozdzielczościach krawędzie są trochę zaburzone i hamowanie musi odbywać się w różnych miejscach, tylko że to cały czas jest ta sama liczba użytych komórek.
Bardziej trzymałbym się pierwszej hipotezy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych