Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBookPro Thunderbolt -> HDMI iiyama = dziwne kolory

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 22 stycznia 2013 - 12:50

Posiadam MacBook'a Pro (model MD101, połowa 2012) ze złączem Thunderbolt do którego podłączam monitor iiyama (model B2475HDS, 24 cale full-hd). Kupiłem przejściówkę firmy VEOZ ze złącza MiniDisplayPort/Thunderbolt na HDMI. Problem jest taki, że po podłączeniu monitora wyświetla on złe kolory. Na pierwszy rzut oka wszystko było OK, jednak po chwili używania zauważyłem że na zewnętrznym monitorze ilość wyświetlanych barw jest zdecydowanie zbyt mała. Na przykład podczas dodawania wątku na tym forum kolor tła formularza (szary) zlewa się z kolorem tła strony (biały). Dotyczy to wszystkich innych barw, na zewnętrznym monitorze niewidoczne są wszelkie cienie, a podobne kolory wyświetlają się tak samo (szary=biały, jasno-niebieski=ciemno-niebieski itp.), przy czym na ekranie wbudowanym w MacBooka wszystko jest OK. Nie znam się na sprzęcie na tyle, żeby opisać to fachowo, ale myślę że przykład powinien wystarczyć do zrozumienia problemu. Przejściówka którą kupiłem jest markowa, zauważyłem że niektóre oryginalne akcesoria Apple mają małe logo VEOZ co by świadczyło że jest to dobry produkt (np. oryginalne kable dołączane do MacBooków, stara przejściówka z miniDVI na VGA którą kupiłem dawno temu w Apple, europejska "wtyczka" do zasilacza od MacBooka kupiona z tym laptopem...). Inna dziwna rzecz to że przy następującym podłączeniu:
MacBook (Thunderbolt/MiniDisplayPort) -> przejściówka z miniDisplayPort na HDMI -> przejściówka z HDMI na DVI -> kabel DVI -> monitor iiyama B2475HDS
kolory na monitorze są takie jak być powinny.
Wydawało mi się że przyczyną może być więc sam kabel HDMI (stary, zwykły kabel), więc sprawdziłem na innym (droższym, w standardzie 1.3b) ale problem występuje w dalszym ciągu. Próbowałem zmieniać ustawienia w monitorze (jasność, kontrast, ilość wyświetlanych kolorów) ale nic one nie wnoszą. MacBook wykrywa poprawnie model monitora i przypisuje mu dedykowany profil kolorów, który również próbowałem ręcznie modyfikować, co jednak nie rozwiązało problemu. Inne urządzenia (laptopy nie-apple) podłączane do tego monitora kablem HDMI nie wymagają żadnej konfiguracji, na ekranie wszystko wygląda tak jak powinno - problem występuje tylko z MacBook'iem. Aktualnie korzystam z wymienionego wcześniej rozwiązania w którym używam dwóch przejściówek i kabla DVI żeby wyświetlić obraz z MacBook'a na zewnętrznym monitorze, ale jest to upierdliwe rozwiązanie ze względu na ilość przejściówek i to że nie mogę wykorzystać złącza HDMI w monitorze. Czy ktoś miał podobne problemy i wie jak je rozwiązać?

#2 Skorpion31

Skorpion31
  • 14 postów
  • SkądKielce

Napisano 20 lutego 2013 - 17:34

Witam Darrarski. To nie jesteś sam już z tym problemem ja mam Macbooka Aira z 2012 (czerwiec) kupiony w grudniu. Za chiny ludowe po HDMI nie da się uzyskać ładnego obrazu na monitorze zewnętrznym (jest tak jak opisujesz). Wystarczy że podłącze po DVI lub VGA obraz jest żyleta (głowa mała). Też myślałem że sam przewód HDMI jest do bani ale mam drugiego lapka (Dell Precision M4600) i działa bezproblemowo. Pozdro. P.S Może ktoś nam pomoże.

#3 Skorpion31

Skorpion31
  • 14 postów
  • SkądKielce

Napisano 21 lutego 2013 - 23:33

Sprawdzałeś może uaktualnienia EFI ?
[url=http://support.apple.com/kb/HT1237?viewlocale=pl_PL&locale=pl_PL]Uaktualnienia oprogramowania sprzętowego interfejsu EFI oraz kontrolera SMC dla komputerów Mac z procesorami firmy Intel[/url]
U mnie niestety lipa.
:(

#4 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 22 lutego 2013 - 06:23

Spróbuj pozbyć sie jednej przejściowki.

#5 Skorpion31

Skorpion31
  • 14 postów
  • SkądKielce

Napisano 22 lutego 2013 - 18:01

Cześć tmkszlc. [ATTACH=CONFIG]13891[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]13892[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]13893[/ATTACH] Foto nr.1 i 2 takie podłączenie działa bez problemu. Foto nr.3 kaplica (kolorki do bani)

#6 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 22 marca 2013 - 16:54

Problem rozwiązał się sam. Prawdopodobnie wraz z którąś aktualizacją systemu. W tej chwili mam wymieniony wcześniej monitor podłączony najzwyklejszym (zapewne najtańszym) kablem HDMI i przejściówką z Mini Display Port na HDMI marki VEOZ. Kolory są takie jak być powinny, obraz jest wyraźnie ostrzejszy w porównaniu do połączenia przez DVI. Nie ma się do czego przyczepić, obraz tej samej jakości co na wbudowanym w MacBooka wyświetlaczu.

Sprawdzałeś może uaktualnienia EFI ?
Uaktualnienia oprogramowania sprzętowego interfejsu EFI oraz kontrolera SMC dla komputerów Mac z procesorami firmy Intel
U mnie niestety lipa.
:(

Próbowałem na samym początku, ale system twierdził że ma już tą aktualizację zainstalowaną (zapewne ściągnęła się sama podczas aktualizacji systemu). Później jeszcze kilka razy aktualizowałem system jak zgłaszał że są dostępne uaktualnienia, ale nie zwracałem uwagi na to co dokładnie te poprawki wnosiły. Nie jestem w stanie stwierdzić która poprawka rozwiązała problem, ale musiała się zainstalować przez Software Update bo sam nic nie ściągałem ze strony Apple.

Spróbuj pozbyć sie jednej przejściowki.

Właśnie problem był w tym że przez dwie przejściówki było OK. Bez przejściówek lub z jedną kolory były nieprawidłowe. Czytaj ze zrozumieniem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych