Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Free Ram, płynność systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Diwi

Diwi
  • 231 postów

Napisano 18 września 2007 - 16:42

Witajcie,

Zauważyłem że wszystkie efekty typu expose działają najlepiej gdy mam wolne około 150-300 i więcej ramu oznaczonego w Activity Monitor jako free, niestety po pewnym czasie masakrycznie rozrasta się inactive (co mi się nie podoba :P) i w free zostaje 30 mb z 2GB przez co wszystko nagle jest spowolnione :/, czy ktoś zna jakiś soft który co jakiś czas czyściłby część ramu z inactive tak aby było go więcej w free ?

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 18 września 2007 - 16:47

Czy aby napewno ważniejsze dla Ciebie są efekty expose niż ogólna wydajność całego systemu ? Pza tym ja nie widze związku miedzy "Inactive Ram" która de facto jest pamięcią wolną a expose. Inactive jest to nic innego jak tymczasowy bufor dyskowy, zawiera informacje które mogły być i już zostały przeniesione do pamięci wirtualnej, po to by ich nie ładować ponownie. Pamięć ta jest uwalniana jeśli tylko jest potrzeba.

#3 goto206-13305c6036

goto206-13305c6036
  • 605 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 września 2007 - 16:52

Czy aby napewno ważniejsze dla Ciebie są efekty expose niż ogólna wydajność całego systemu ?
Pza tym ja nie widze związku miedzy "Inactive Ram" która de facto jest pamięcią wolną a expose.

Właśnie. Zaufaj MacOsowi i jego umiejętności zarządzania pamięcią. Poza tym może po prostu masz tego ramu za mało. Jak jak miałem 512 mb to przy spadku wolnego do poziomu 20 mb pojawiał się ślimak. Teraz mam 2 gb i spadek do 20 mb nie robi na Tygrysie żadnego wrażenia.

A przepraszam. Masz 2 gb. No to w takim razie nie wiem o co chodzi.

#4 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 września 2007 - 17:03

Może to windowsowe przyzwyczajenia ;) Należy mieć na uwadze, że Mac OS (podobnie jak inne *iksy) kieruje się zasadą, że wolna pamięć = zmarnowana pamięć ;)

#5 Diwi

Diwi
  • 231 postów

Napisano 18 września 2007 - 17:09

Czy aby napewno ważniejsze dla Ciebie są efekty expose niż ogólna wydajność całego systemu ?

Nie nie nie, expose to był tylko przykład, ogólnie rzecz biorąc wszelakiego rodzaju operacje typu otwieranie nowej karty w Safari, animacje, otwieranie folderów w Finderze, zmienianie zakładek w różnych programach, zmienianie piosenki w Itunes, Cover Flow oraz lekkie pół-sekundowe przycięcia systemu zdarzają się gdy jest mało "free" ramu, zaś gdy jest go dużo wszystko chodzi idealnie.

#6 djSW

djSW
  • 39 postów
  • SkądBytom

Napisano 22 października 2007 - 16:22

Tyle, że coś w tym jest-mam obecnie w MB 3GB ram i euforia szybko przeszła - kiedy "torcik" w Activity Monitor jest zielony, wszystko działa znakomicie, lecz po chwili torcik zaczyna się robić niebieski (inactive) - i w momencie, kiedy w GIMPie pracuje script, system sygnalizuje, że ponad 1 GB pamięci jest inactive, a ja odpalam garage band, to ten bezczelnie mi pisze, że nie ma wystarczającej pamięci, by odtworzyć jedną ścieżkę. Coś tu trudno ufać temu Tigerowi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych