Konfiguracja Wake Up Lan w Mac Mini, połączenie poprzez 3G w Ipad oraz tel. na androidzie.
Posted 21 January 2013 - 22:54
jako że niebawem zostanie przywieziony mi mój pierwszy mac mini, mam do Was pytanie odnośnie konfiguracji Wake on Lan.
Chciałbym go wybudzać na odległość po czym łączyć się z nim za pomocą np. Splashtop albo Teamviewer najczęściej na ipadzie, czasami na Telefonie z androidem (Motorola Razr).
Czy mógłby mi ktoś prosto przedstawić pełen sposób konfiguracji, tak abym mógł go (mac mini) wybudzać poprzez internet.
Będę wdzięczny za jakiś poradnik albo sprawdzone programy i strony.
Mój router posiada funkcję WOL. Wiem że muszę skonfigurować DDNS w routerze, jednak na http://dyn.com/dns/ - wszystkie opcje są płatne, zna ktoś jakieś alternatywy?
Pozdrawiam i dziękuję.
Posted 22 January 2013 - 00:14
Faktycznie google jest mi wstanie podać wyniki wyszukiwania które są przez niego osobiście sprawdzone i godne polecenia.
Tym jednym linkiem odpowiedziałeś na wszystkie moje pytania i wątpliwości. Dzięki!
Jeżeli moje pytania są nadal dla ciebie prostackie, to proszę następnym razem albo się wysil trochę bardziej i odpowiedz, albo olej temat i daj szanse innym.
Ja też mam do ciebie Zapytanie.
Uwierz mi szukałem w google i wyników znalazłem mnóstwo, niestety szum informacyjny zagłusza wartościowe treści.
Na myapple.pl informacje o Wake on LAN są niestety szczątkowe, ale pewnie po co używać forum skoro jest google.
Posted 22 January 2013 - 05:56
Nalezy przekierowac publiczny port 9 (UDP) na lokalny port 9 (protokol 17). Mozna zrobic to przekierowanie do konkretnego komputera na sieci lokalnej, ale ja przekierowalam do adresu broadcast (czyli wszystkie komputery w sieci lokalnej otrzymaja "zloty pakiet" wake-up).
Jezeli twoja siec lokalna to 192.168.1.1/24 to adres broadcast bedzie 192.168.1.255.
2) W ustawieniach zarzadzania energia na Maku wlaczylam WOL
3) do budzenia dowolnego Maka w mojej sieci uzywalam programu Wake On Lan GUI (Depicus Windows Graphical User Interface (GUI)) podajac MAC Maka, ktorego "budzilam" i port 9.
Ustawienia DDNS to oddzielny problem. Ja wciaz uzywam dyndns.org ale on juz nie jest dostepny za darmo dla nowych uzytkownikow.
Posted 22 January 2013 - 08:28
Posted 22 January 2013 - 14:04
Ja też mam do ciebie Zapytanie.
Ziew.
Forum milutkie czy forum użyteczne? By żyło się łatwiej. - Blogi - MyApple.pl
I nie rób już OT. Jak masz mi coś do napisania, zapraszam przez PM.
Posted 26 February 2013 - 07:36
Posted 26 February 2013 - 08:20
Witam.
U mnie problem polega na tym, że wybudzanie WOL działa tylko przez chwilę.
Uśpię Maca i za chwilę mogę go wybudzić przez iPhone - Mocha VNC lite. Jednak po dłuższej chwili już nie działa. Z tego co widziałem Mac po jakimś czasie się hibernuje (chyba). Po wybudzeniu ręcznym przez klawiaturę widać pasek postępu na zamrożonym ekranie logowania. Dioda jest wyłączona. Można to jakoś wyłączyć tak, żeby ten WOL działał zawsze?
Zauważyłem też, że jak program caffeine jest aktywny to po uśpieniu Mac`a w ogóle nie działa WOL.
WOL mam na porcie 2304.
sudo pmset -a hibernatemode 0 i hibernacja wyłączona.
Posted 27 February 2013 - 08:52
Posted 28 February 2013 - 08:50
Posted 28 February 2013 - 09:15
Ustawienia DDNS to oddzielny problem. Ja wciaz uzywam dyndns.org ale on juz nie jest dostepny za darmo dla nowych uzytkownikow.
Jak nie jest, jak jest.
Posted 11 March 2013 - 13:28
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users