No właśnie jak to jest? Może mi to ktoś w końcu jednoznacznie wypersfaduje bo ja się już pogubiłem kompletnie. W jednym miejscu jest napisane jedno a w innym zupełnie coś innego.
uporządkujmy to co wiem i czego jeszcze nie wiem i to czego się domyślam by było ładniej i zgrabniej ^.^
- Mac OSX zapisuje płyty w formcie HFS+ jako swym podstawowym.
- Format ten jest niewidzialny tylko dla windowsów. Osobne sesje są widoczne jako osobne partycje.
- Mac potrafi nagrywać też płyty ISO 9550 ale tylko jednosesyjne.
- Potrafi też nagrywać płyty hybrydowe zawierające znaczniki HFS+ ale zapisywane w ISO9550 w rezultacie na macu są widoczne wszystkie parycje ale na windowsie widoczna jest jedynie pierwsza.
prawda to czy fałsz? Jak to jest w końcu ==
* CD
Można nagrywać jednosesyjne płyty CD przy pomocy burn folder. Zapisywane są w formacie HFS+ Nie da się nagrać w ten spoób wielu sesji.
Można nagrywać wielosesyjne płyty przy pomocy Disk Utility w formacie HFS+ tylko dla mnie to jest jedna wielka magia > > Rozumiem, że skoro sesje HFS+ są widziane jaako partycje to trza jakoś partycjonować CD. Nie umiem T.T Da się też przy pomocy disk utility nagrać płyty ISO9550 lub hybrydowe tak by było sysko OK i na wińdzie i na maku?
* CD RW
Jak to się w ogóle kasuje pod OSX? > > format w disk utility? jakieś takie to jest dziwne.
Czy nagrywanie wielu sesji wygląda tak samo jak w przypadku zwykłych CD? słyszałem, że inaczej ==
* ogólnie o CD
- Jak się otwiera zamkniętą sesję zarówno CD jak i CDRW?
- Jak się tworzy płyty wielosesyjne korzystając tylko z systemowych rozwiązań?
- widziałem relacje, że wielosesyjne płyty nagrane na PC nie są calkowicie widoczne na maczku, ja tego problemu nie uświadczyłem.
- czy na prawdę nie da się nagrywać płyt wielosesyjnych w formacie ISO9550 lub hybrydowym tak by wszystkie sesje były widoczne i na windowsach i na makach?
- jak to jest z nagrywaniem ISO, bin ; cue i inszych formatów obrazów dysków przy użyciu systemu?
* DVD
Można nagrywać jednosesyjne płyty przy pomocy burn folder. Zapisane są w HFS+. Nie da rady wielosesyjnych.
Nie można wcale nagrywać płyt wielosesyjnych. Czy na windowsach też nie można nagrywać wielosesyjnych płyt DVD? Zdawało mi się, że się da...
* DVD RW
Jak to się w ogóle kasuje? XD
* ogólnie o DVD
serio nie da się nagrywać wielosesyjnych płyt DVD? Nawet DVD RW? BEZ SENSU == to jakiś zły sen chyba jest.... To jak to jest z wielosesyjnymi płytami DVD nagranymi na PC z windą na pokładzie? Widzi to czy głupieje? A może wcale się nie da? XD Ja już kompletnie zgłupiałem do reszty w tym temacie.... T.T
* TERAZ CO NIECO O SOFCIE DO NAGRYWANIA
Najpierw Toast Titanium. Używałem 7demki. Nawet mi się podoba, tylko za *piiiiiiip* nie umiem nagrać w tym wielosesyjnego CD. Smocza felek, nagrywam w trybie track at once i kiedy z powrotem zapakuje CD do napędu i uruchomie Toasta to on nie widzi, że tam jest cokolwiek zapisane na ten dysk. Ba, to nawet ode mnie zależy co on sobie myśli

Ja bym mu mógł wmówić, że mam DVD DL zamiast CD i obliczałby potrzebne miejsce dla DVD DL. W ogóle to ten program to jakaś klapa. Miałem CD z zamkniętą sesją ale z wolnym ponad 300 MB przestrzenią. Na PC z Windą spokojnie otwieralem sesje, dogrywałem i zamykałem sesje a tutaj mimo iż w tabie jest opcja aby odblokować sesję to jest zawsze szara ta opcja. == BEZ SENSU. W dodatku Toast wmawiał mi usilnie, że mojej CD RW nie da się zapisać track at once i później czegoś dograć (choć i tak do końca tego nie rozpracowałem ==) i usilnie mnie przekonywał, że można tylko nagrać całą płytyę i już. == Nie wiem, może to te SD w PowerBookach są takie lewe? Ja już straciłem zaufanie do CAŁEJ swojej wiedzy jaką zdobyłem na przestrzeni 8 lat korzystania z kompów w ogóle przez to wszystko == Pomijam tutaj fakt, że Toast jest płatny i póki co wolałbym korzystać z darmowych lub systemowych rozwiązań, więc szybko podziękowałem za współpracę.
Drugim softem jaki spróbowałem był FireStarter ale ten chyba tylko CD umie nagrywać. W dodatku okienko na które przeciąga się foldery, które chciałoby się nagrać jest tak małę, że pokazuje tylko skrawek nazwy == rozumiem, że ten program umie nagrać tylko jeden folder, tak? X D Po pobierznym przejżeniu możliwości podziękowałem za współpracę.
Terz używam SimplyBurna i jestem najbardziej zadowolony. Swą formą przyomina mi Nero i K3B, obsługuje bezbłędnie standardowe obrazy płyt ISO i BIN, CUE oraz te makowe. Chyba raczej nie obsługuje obrazów Toasta, ale nie wiem

Nagrywa bezbłędnie płyty wielosesyjne w HFS+ i normalnie rozpoznaje czy RW czy nie RW. Jednak także on nie umie nagrać wielosesyjnego DVD > > Dziwne to takie. Również nie umie naagrywać poprawnie płyt w formacie ISO9550 i hybrydowych tak by było porządnie, ale chociarz HFS+ nagrywa bezbłędnie. Umie skasować nośnik RW. Przynajmniej jest darmowy i umiem go obsługiwać.
Nie wiem, ale odnoszę wrażenie, że jeśli chodzi o nagrywanie płyt to mac OSX jest jakoś upośledzony > > Toast niby fajny ale on uparcie twierdzi, że nie da się nagrywać wielu sesji i koniec >< i w ogóle spytam się po raz setny chyba. na prawdę się nie da nagrywać DVD wielosesyjnych? XD Przeca to jest bez sensu kompletnie! Czy na prawdę nie ma softu na maca, kory porządnie nagrywa płyty wielosesyjne w formacie ISO lub ISO, joilet, HFS+ ? |Inaczej, tak by wszystkie sesje były widoczne na macu i na windowsie? XD Kurde balans no ja się pogubiłem w tym wszystkim ==
PS: sry za błędy, literówki i inne wpadki ale jest już po północy i nie mam siły teraz tego wszystkie aspellem przelatywać. Wybaczcie.