Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

LaCie CloudBox - czy ktoś korzysta?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 17 stycznia 2013 - 15:20

Zastanawiam się nad zakupem dysku sieciowego LaCie CloudBox 2TB:

LaCie - LaCie CloudBox

Czy ktoś posiada ten dysk sieciowy i chciałby podzielić się opinią na jego temat?
Na forum jest spore negatywnych opinii nt. dysków LaCie, osobiście korzystam z dwóch: 2,5" USB 2.0 Rikiki Go 1TB i 500GB, od prawie dwóch lat, zarówno z Makami, jak i PC, i do tej pory nigdy nie miałem z nimi problemu. Korzystam również z usługi LaCie Wuala.

Nie ukrywam, że zależy mi również na designie dysku sieciowego, ponieważ będzie stał w widocznym miejscu.
LaCie CloudBox ma dobre i bardzo dobre recenzje w zagranicznych serwisach, jedyny minus to niezbyt szybki transfer, który z 60 MB/s podawanych przez producenta osiąga prędkości na poziomie około 20 MB/s.

Ewentualnie może ktoś poleciłby mi inne tego typu urządzenie, które spełni moje wymagania:
- pojemność co najmniej 2TB
- serwer iTunes (wyłącznie muzyka)
- DLNA
- komunikaty mailowe (np. ostrzeżenie o temperaturze itp.)
- Time Machine (backup jednego MBP)
- dostęp do zasobów przez WWW
- aplikacje mobilne dla iOS, korzystające z biblioteki iTunes zapisanej na dysku sieciowym
- design
- cicha praca
- cena do 800 zł.

Jest co prawda WD MyBook Live, który współpracuje dodatkowo z Dropbox i SkyDrive, jednak korzystam od dawna z Wuala na MBP i iPhonie, stąd moje przywiązanie do LaCie ;) Ale opinie osób korzystających z WD MBL też chętnie poznam :)

I od razu pytanie - czy bezprzewodowy transfer muzyki LaCie CloudBox -> MBP/iPhone w formatach MP3 320 kbps, AAC 256 kbps i FLAC nie będzie utrudniony w przypadku dysku o transferze na poziomie 20 MB/s i sieci WiFi a/b/g?

Proszę o opinie osoby korzystające z LaCie CloudBox lub podobnych dysków sieciowych :)

#2 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 17 stycznia 2013 - 23:32

Człowieku było już o tym setki razy. Wystarczy wklepać Synology i masz wszystko o czym pytasz.

#3 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 18 stycznia 2013 - 11:40

Synology odpada, przeczytałem na forum co się dało o tych NAS-ach, ale to nie dla mnie. Poza tym nie postawiłbym Synology w widocznym miejscu ze względu na design ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych