LaCie - LaCie CloudBox
Czy ktoś posiada ten dysk sieciowy i chciałby podzielić się opinią na jego temat?
Na forum jest spore negatywnych opinii nt. dysków LaCie, osobiście korzystam z dwóch: 2,5" USB 2.0 Rikiki Go 1TB i 500GB, od prawie dwóch lat, zarówno z Makami, jak i PC, i do tej pory nigdy nie miałem z nimi problemu. Korzystam również z usługi LaCie Wuala.
Nie ukrywam, że zależy mi również na designie dysku sieciowego, ponieważ będzie stał w widocznym miejscu.
LaCie CloudBox ma dobre i bardzo dobre recenzje w zagranicznych serwisach, jedyny minus to niezbyt szybki transfer, który z 60 MB/s podawanych przez producenta osiąga prędkości na poziomie około 20 MB/s.
Ewentualnie może ktoś poleciłby mi inne tego typu urządzenie, które spełni moje wymagania:
- pojemność co najmniej 2TB
- serwer iTunes (wyłącznie muzyka)
- DLNA
- komunikaty mailowe (np. ostrzeżenie o temperaturze itp.)
- Time Machine (backup jednego MBP)
- dostęp do zasobów przez WWW
- aplikacje mobilne dla iOS, korzystające z biblioteki iTunes zapisanej na dysku sieciowym
- design
- cicha praca
- cena do 800 zł.
Jest co prawda WD MyBook Live, który współpracuje dodatkowo z Dropbox i SkyDrive, jednak korzystam od dawna z Wuala na MBP i iPhonie, stąd moje przywiązanie do LaCie

I od razu pytanie - czy bezprzewodowy transfer muzyki LaCie CloudBox -> MBP/iPhone w formatach MP3 320 kbps, AAC 256 kbps i FLAC nie będzie utrudniony w przypadku dysku o transferze na poziomie 20 MB/s i sieci WiFi a/b/g?
Proszę o opinie osoby korzystające z LaCie CloudBox lub podobnych dysków sieciowych