Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

laptop na firmę [co i jak]

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 17 September 2007 - 13:47

Cześć! chciałbym kupić macbook'a i Pan z KDS podpowiedział mi, że mogę go kupić na firmę. Osobiście takowej nie mam, ale mam kogoś w rodzinie kto ma firmę. i tu moje pytanie: 1) czy po zakupie takiego laptopa na fakturę mój wujek(bo na jego jest firma) musi wprowadzać tego laptopa do ewidencji czy coś? 2) czy w ogóle to nie jest problem, że laptopa fizycznie w firmie nie będzie? 3) czy odlicza się pełne 22% VAT? Jeśli było to sorry, ale nie znalazłem ;/ Jeśli ktoś może mi pomóc to z góry dzięki! Pozdrawiam!

#2 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 17 September 2007 - 14:00

1) Wydaje mi się, że powinien wprowadzić do ewidencji środków trwałych i amortyzować laptopa. 2) Nie, laptop jest mobilny, więc może go nie być. Ważne, żeby papiery były. Nie wiem, co w przypadku kontroli, ale myślę, że zawsze można po tego laptopa pojechać 3) Tak.

#3 milos

milos
  • 46 posts
  • SkądPoznań/Warszawa

Posted 17 September 2007 - 14:40

1) jeżeli wartość poniżej 3500zł lub okres użytkowania krótszy niż rok to nie musi amortyzować, może wliczyc w koszty uzyskania przychodu 2, 3) zgadzam się z przedmówcą

#4 Bombee

Bombee
  • 198 posts
  • SkądW-wa Zacisze

Posted 17 September 2007 - 14:49

ad. 1 zalezy w jaki sposob sie rozlicza z urzedem skarbowym. Jeslli na ksiazke przychodow i rozchodow, to tak jak koledzy podpowiadaja, ale jesli ma dzialalnosc gospodarcza to nie moze sobie go amortyzowac ad. 2 zgadzam sie z przedmowcami :) i ad. 3 laczy sie z ad. 1 - jesli ma dzialalnosc to zalezy czy jest "VAT-owcem" - jesli tak to moze odliczyc VAT w calosci.

#5 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 17 September 2007 - 15:05

ad. 1
zalezy w jaki sposob sie rozlicza z urzedem skarbowym. Jeslli na ksiazke przychodow i rozchodow, to tak jak koledzy podpowiadaja, ale jesli ma dzialalnosc gospodarcza to nie moze sobie go amortyzowac

Chyba wprowadzasz w błąd pisząc "jeśli ma działalność gospodarczą". To chodzi o sposób prowadzenia księgowości i rozliczania się z US a nie prowadzenie działalności.
Prowadząc działalność gospodarczą można amortyzować środki trwałe, np. samochód czy komputer.

#6 Bombee

Bombee
  • 198 posts
  • SkądW-wa Zacisze

Posted 17 September 2007 - 15:59

Paweł K. hmm... moze faktycznie masz racje - ale prowadzac "DG" mozesz byc na podatku liniowym badz ryczaltowym - wtedy nie prowadzisz pelnej ksiegowosci i nie jestem pewien, czy mozesz sobie amortyzowac tego typu sprzet. Np. ja nie moge - ale to moze zalezy tez od wpisow i nr ekd i pkd.
W kazdym razie kolega sham4n ma juz jakies informacje :)

#7 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 17 September 2007 - 16:12

dzięki chłopaki :) mniej więcej czaje! :) ach te nasze przepisy :)

#8 luke_z

luke_z
  • 414 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 17 September 2007 - 17:02

1) czy po zakupie takiego laptopa na fakturę mój wujek(bo na jego jest firma) musi wprowadzać tego laptopa do ewidencji czy coś?

Jeżeli kupi na firmę to musi, bo jakby jest on jej automatycznie przypisany.

2) czy w ogóle to nie jest problem, że laptopa fizycznie w firmie nie będzie?

Skoro jest to komputer mobilny to nie, ale mogą zapytać kto go używa i gdzie obecnie się znajduje oraz poprosić o przywiezienie w jakimś tam terminie i okazanie np. w US

3) czy odlicza się pełne 22% VAT?

Tak, pod warunkiem że jest płatnikiem VAT, jak pisano wcześniej jeżeli wartość jest powyżej 3500PLN to musi go amortyzować poniżej może wpisać całość odrazu, jak pisali poprzednicy.

Pamiętaj również że tak naprawdę ten laptop nie bedzie twój tylko firmy i jeżeli jest to np. Spółka cywilna to wspólnicy odpowiadają całym swoim majątkiem w przypadku zadłużenia i istnieje ryzyko że może on zostać sprzedany przez bank. Oczywiście są to skrajne przypadki i opisane ogólnikowo, ale warto o tym pamiętać. dodatkowo firmy mogą brać też leasing ale nie zawsze jest to opłacalne. No i najlepeij żeby kiedyś ci go wuja odsprzedał nawet na
umowę K-S (uwaga aby była uznana trzeba odprowaddzić podatek chyba ok. 2%), wtedy będziesz mógł z nim zrobić co chcesz.;)

#9 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 17 September 2007 - 17:33

Niech Twój wujek się swojej księgowej/księgowego spyta.

#10 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 17 September 2007 - 17:36

No i najlepeij żeby kiedyś ci go wuja odsprzedał nawet na
umowę K-S (uwaga aby była uznana trzeba odprowaddzić podatek chyba ok. 2%), wtedy będziesz mógł z nim zrobić co chcesz.;)

a w jakim czasie od zakupu może mi go sprzedać?

Niech Twój wujek się swojej księgowej/księgowego spyta.

no pewnie to zrobi, ale najpierw chciałem się dowiedzieć czy w ogóle jest sens zawracać mu głowę :) najwyżej pozostanie mi zniżka studencka :)

#11 luke_z

luke_z
  • 414 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 17 September 2007 - 19:52

a w jakim czasie od zakupu może mi go sprzedać?

No podejrzewam że dopiero po skończonej amortyzacji, jeśli by taka była. Pozatym nie wiem czy nie ma jakiegoś przepisu który mówi o tym że ten środek musi być jakiś czas w ewidencji jeśli zostanie na nia wciągnięty. No i jeszcze jakiś mówiący o wartości ale toraczej w przypadku odsprzedaży innej firmie nie osobie prywatnej. Najlepiej o takich szczegółach już rozmawiać z księgową - i to wprost bez owijania w bawełnę ;)

#12 Kaizen

Kaizen
  • 193 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 September 2007 - 08:06

1) czy po zakupie takiego laptopa na fakturę mój wujek(bo na jego jest firma) musi wprowadzać tego laptopa do ewidencji czy coś?

Zależy od wartości.
Przy księgowości na zasadach ogólnych - musi wprowadzć przy wartości* powyżej 3500 PLN. Przy Księdze Przychodów i Rozchodów trzeba wpisać do wyposażenia już od 1 500 PLN.

2) czy w ogóle to nie jest problem, że laptopa fizycznie w firmie nie będzie?

Jeżeli nie będzie go w ewidencji (będzie tańszy) to trudno, żeby ktoś o niego zapytał ;)
A jak będzie - to zawsze może być w naprawie czy "u informatyka, bo coś tam nie tak działa".

3) czy odlicza się pełne 22% VAT?

Jeżeli jest VATowcem i jest zwykła faktura (nie komis czy marża), to tak.

*Wartością jest wartość netto dla VATowców a Brutto dla nie VATowców.

#13 Nippy

Nippy
  • 192 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 February 2008 - 13:14

Komputer do firmy A ja podłączę się z nstp. pytaniem. Czy mogę komercyjnie wykorzystywać komputer (w firmie), jeśli zakupiłem go prywatnie, nie mam do niego faktury, ani umowy kupna-sprzedaży? Natomiast system, jak i całe w nim oprogramowanie jest legalne.

#14 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 February 2008 - 13:45

możesz pod warunkiem, że oprogramowanie zainstalowane na nim będzie dopuszczało w licencji użytek w celach komercyjnych.

#15 Nippy

Nippy
  • 192 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 February 2008 - 13:54

możesz pod warunkiem, że oprogramowanie zainstalowane na nim będzie dopuszczało w licencji użytek w celach komercyjnych.

Dzięki za szybką odpowiedź :)
Wersja pudełkowa Tigera jednostanowiskowa wraz z dołączonym oprogramowaniem, chyba dopuszcza, a pozostałe programy wykorzystywane na potrzeby firmy, na pewno na to zezwalają.

#16 colorpress

colorpress
  • 9 posts

Posted 25 February 2008 - 14:18

Witam mozesz go urzywac ale musisz wpisac do ewidencji jako wartosc wniesiona do Firmy i staje sie wtedy majatkiem firmy. A dotyczy wczesniejszego pytania z jak jest ze komputerami przekaraczajacymi magiczna cyfre 3500 zł netto obecnie jest przepis z firmy nie osiagajace przychodu wielkosci 800 000 euro pozwala jednorazowo odliczyc urzadzenia. Przywilej taki został przewidziany dla środków trwałych zaliczanych do grupy 3-8 Klasyfikacji Środków Trwałych, przy czym wyłączono z preferencyjnych zasad amortyzowania samochody osobowe. Chodzi o urzadzenia przy pomocy ktorych wykonujemy swoja prace (w naszym przypadku to komputer skaner aparat itp.)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users