laptop na firmę [co i jak]
Napisano 17 września 2007 - 13:47
Napisano 17 września 2007 - 14:00
Napisano 17 września 2007 - 14:40
Napisano 17 września 2007 - 14:49

Napisano 17 września 2007 - 15:05
ad. 1
zalezy w jaki sposob sie rozlicza z urzedem skarbowym. Jeslli na ksiazke przychodow i rozchodow, to tak jak koledzy podpowiadaja, ale jesli ma dzialalnosc gospodarcza to nie moze sobie go amortyzowac
Chyba wprowadzasz w błąd pisząc "jeśli ma działalność gospodarczą". To chodzi o sposób prowadzenia księgowości i rozliczania się z US a nie prowadzenie działalności.
Prowadząc działalność gospodarczą można amortyzować środki trwałe, np. samochód czy komputer.
Napisano 17 września 2007 - 15:59
W kazdym razie kolega sham4n ma juz jakies informacje

Napisano 17 września 2007 - 16:12

Napisano 17 września 2007 - 17:02
Jeżeli kupi na firmę to musi, bo jakby jest on jej automatycznie przypisany.1) czy po zakupie takiego laptopa na fakturę mój wujek(bo na jego jest firma) musi wprowadzać tego laptopa do ewidencji czy coś?
Skoro jest to komputer mobilny to nie, ale mogą zapytać kto go używa i gdzie obecnie się znajduje oraz poprosić o przywiezienie w jakimś tam terminie i okazanie np. w US2) czy w ogóle to nie jest problem, że laptopa fizycznie w firmie nie będzie?
Tak, pod warunkiem że jest płatnikiem VAT, jak pisano wcześniej jeżeli wartość jest powyżej 3500PLN to musi go amortyzować poniżej może wpisać całość odrazu, jak pisali poprzednicy.3) czy odlicza się pełne 22% VAT?
Pamiętaj również że tak naprawdę ten laptop nie bedzie twój tylko firmy i jeżeli jest to np. Spółka cywilna to wspólnicy odpowiadają całym swoim majątkiem w przypadku zadłużenia i istnieje ryzyko że może on zostać sprzedany przez bank. Oczywiście są to skrajne przypadki i opisane ogólnikowo, ale warto o tym pamiętać. dodatkowo firmy mogą brać też leasing ale nie zawsze jest to opłacalne. No i najlepeij żeby kiedyś ci go wuja odsprzedał nawet na
umowę K-S (uwaga aby była uznana trzeba odprowaddzić podatek chyba ok. 2%), wtedy będziesz mógł z nim zrobić co chcesz.

Napisano 17 września 2007 - 17:33
Napisano 17 września 2007 - 17:36
No i najlepeij żeby kiedyś ci go wuja odsprzedał nawet na
umowę K-S (uwaga aby była uznana trzeba odprowaddzić podatek chyba ok. 2%), wtedy będziesz mógł z nim zrobić co chcesz.
a w jakim czasie od zakupu może mi go sprzedać?
no pewnie to zrobi, ale najpierw chciałem się dowiedzieć czy w ogóle jest sens zawracać mu głowęNiech Twój wujek się swojej księgowej/księgowego spyta.

Napisano 17 września 2007 - 19:52
a w jakim czasie od zakupu może mi go sprzedać?
No podejrzewam że dopiero po skończonej amortyzacji, jeśli by taka była. Pozatym nie wiem czy nie ma jakiegoś przepisu który mówi o tym że ten środek musi być jakiś czas w ewidencji jeśli zostanie na nia wciągnięty. No i jeszcze jakiś mówiący o wartości ale toraczej w przypadku odsprzedaży innej firmie nie osobie prywatnej. Najlepiej o takich szczegółach już rozmawiać z księgową - i to wprost bez owijania w bawełnę

Napisano 18 września 2007 - 08:06
1) czy po zakupie takiego laptopa na fakturę mój wujek(bo na jego jest firma) musi wprowadzać tego laptopa do ewidencji czy coś?
Zależy od wartości.
Przy księgowości na zasadach ogólnych - musi wprowadzć przy wartości* powyżej 3500 PLN. Przy Księdze Przychodów i Rozchodów trzeba wpisać do wyposażenia już od 1 500 PLN.
2) czy w ogóle to nie jest problem, że laptopa fizycznie w firmie nie będzie?
Jeżeli nie będzie go w ewidencji (będzie tańszy) to trudno, żeby ktoś o niego zapytał

A jak będzie - to zawsze może być w naprawie czy "u informatyka, bo coś tam nie tak działa".
3) czy odlicza się pełne 22% VAT?
Jeżeli jest VATowcem i jest zwykła faktura (nie komis czy marża), to tak.
*Wartością jest wartość netto dla VATowców a Brutto dla nie VATowców.
Napisano 25 lutego 2008 - 13:14
Napisano 25 lutego 2008 - 13:45
Napisano 25 lutego 2008 - 13:54
Dzięki za szybką odpowiedźmożesz pod warunkiem, że oprogramowanie zainstalowane na nim będzie dopuszczało w licencji użytek w celach komercyjnych.

Wersja pudełkowa Tigera jednostanowiskowa wraz z dołączonym oprogramowaniem, chyba dopuszcza, a pozostałe programy wykorzystywane na potrzeby firmy, na pewno na to zezwalają.
Napisano 25 lutego 2008 - 14:18
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych