Witam!!
Mam macbooka który od jutra nie będzie miał dysku, kolejny dotrze do mnie za dwa tygodnie.
Jednak na ten czas przydałby mi się na dostęp do internetu. Kombinowałem z sposobem YABBA [url]http://myapple.pl/kosz/234883-przenosny-pen-z-ubuntu-dla-naszych-maczkow.html[/url] jednak nie działa. Użyłem unetbootin pod systemem windows i innym komputerem, uruchomiłem inny komputer z OSX i szukałem pliku BOOT/GRUB/grub.cfg i nie mam takiego pliku! Więc nie mam co edytować.
Komputer z systemu windows uruchamia ubuntu z USB, macbook w ogóle nie nie widzi pendrive w EFI.
Próbowałem wypalić refi na CD, bootując refi z CD chciałem uruchamiać ubuntu z pendrive, ale nic z tego, nie czyta refi. jak wciskam alt to nie widzi ani refi na płycie ani ubuntu na USB. W osx płyta z refi działa poprawnie, więc nie rozumiem dla czego nie bootuje..
Ma ktoś jakieś pomysły? Jak używać macbooka bez dysku? Wiem że można uruchomić ubuntu z live CD, ale ja chcę mnieć w pełni działający system, żeby za każdym uruchomieniem nic nie konfigurować na nowo.
Pozdrawiam.

Stary macbook bez dysku, jak zbootować coś z USB?
Rozpoczęty przez
mariusz_k90
, 14 sty 2013 16:20
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 stycznia 2013 - 16:20
Napisano 14 stycznia 2013 - 16:23
Odpalic go z plyty instalacyjnej i zainstalowac OSX na dysku zewnetrznym? Nie wiem czy kazdy rodzaj dysku zewn sie nada, ale raczej kazdy albo prawie kazdy.
Napisano 14 stycznia 2013 - 16:27
sugerujesz bym wypalił UBUNTU LIVE ba płycie, zbootował, podpiął pendrive i w normalnym instalatorze wybrał pendrive jako dysk systemowy i instalacja ?
Napisano 14 stycznia 2013 - 16:30
Sugeruje uzycie Mac OS X, systemu dla ktorego ten komputer zostal zaprojektowany
Dopiero zauwazylem, ze wyszukajka mnie wyrzucila w jakies opensourcowe rejony.
Also skoro MacOSX sie potrafi zainstalowac na dysku zewnetrznym, to Linux tez powinien umiec. Mnie nie pytaj, ja sie od desktopowego Linuxa trzymam tak daleko jak to tylko mozliwe

Napisano 14 stycznia 2013 - 16:33
mam procesor core duo - z tego co wiem nie obsługuje 64bit a wyczytałem w internecie, że podobno ubuntu bootuje tylko w wersji x64..
czy możliwe jest zainstalować osx np. tigier na pendrive? Jeśli tak to będzie znacznie lepsze rozwiązanie.
Napisano 14 stycznia 2013 - 16:34
Jaki to jest dokladnie Macbook? Stary bialas? Wyszukaj np na mactracker jaki system operacyjny na nim pojdzie. Nie wiem jak 10.4 ale 10.5 powinien dac rade na zewnetrznym dysku.
Napisano 14 stycznia 2013 - 16:41
dziękuje za satysfakcjonującą odpowiedz.
Dziękuję, pozdrawiam.
Napisano 14 stycznia 2013 - 16:52
10.4 też na USB idzie normalnie.
Napisano 14 stycznia 2013 - 17:03
mam pendrive tylko 4gb więc wole 10.4, jednak największy problem polega na tym że w pudełku nie mam płyty instalacyjnej, co mocno komplikuje, pobrać z internetu graniczy z cudem, nigdzie tego nie ma.. poza tym nie wiem czy to do końca legalne, z jednej strony licencją jest komputer (fabrycznie został sprzedany z 10.4) a z drugiej wersja musi być chyba koniecznie przystosowana pod macbooka...
Napisano 14 stycznia 2013 - 17:19
Jeśli został sprzedany z Tigerem to możesz sobie ściągnąć Tigera z internetu i będzie legalny, musisz tylko uważać na wersję. Potrzebna Ci albo wersja do MacBooka albo Retail. Co do bootowania z USB to sprawdz jeszcze czy twój MacBook wspiera takie rozwiązanie. Jeśli oficjalnie wspiera to bootujesz przez OPT przy starcie (musisz mieć dobrze zrobionego pendriva), jeśli nie bootuje przez USB w standardzie to można to obejść ale jest to dość trudne i mało kiedy działa. Apple generalnie nie chce żeby cokolwiek poza OSX bootowało z USB.
Najprostrzym rozwiązaniem byłoby wypalenie Linuxa LiveCD i odpalenie kompa z CD. Jak sobie kupisz dysk to wtedy zainstalować OS X.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych