Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kupno komputera Apple przez obcokrajowca oraz zniżka studencka i odliczenie podatku VAT.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 stycznia 2013 - 14:04

A więc planuje zakup sprzętu Apple w AOS lub Cortland. Mam pytanie czy jeżeli mam znajomego obcokrajowca który jest studentem na polskiej uczelni mogę liczyć na zniżkę studencką 6% a także możliwość odliczenia podatku VAT 23% przy przewozie sprzętu przez granicę (Białoruś). Nie wiem jak to działa w przypadku Apple ale kupując np odzież jest możliwość odliczenia 23% podatku, trzeba tylko uzyskać pewien papier ze sklepu. Jeżeli byłaby taka opcja 23% VAT+ 6% zniżki byłaby to dla mnie świetna oferta na której mógłbym sporo zaoszczędzić. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

#2 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 16:35

Na zniżkę studencką jak najbardziej,ale z VATem Ci nie pomogę,bo nie wiem.

#3 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 stycznia 2013 - 16:38

Wyczytałem na stronie Cortland że jest opcja zwrotu VAT, TAX FREE. Teraz pytanie brzmi czy można ją połączyć ze zniżką studencką.

#4 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 16:42

Sam zwrot vatu to już wystarczy xD

#5 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 13 stycznia 2013 - 16:43

Kupując w Polsce na zniżkę edukacyjną zazwyczaj nie ma możliwości wystawienia faktury vat 23% na firmę stąd też nic nie odliczymy. Dla przykładu kupując w ispocie w regulaminie mają coś takiego: "W przypadku zakupu komputera lub oprogramowania przez osobę fizyczną dokument sprzedaży jest wystawiany tylko i wyłącznie na osobę korzystającą ze zniżki (nie ma możliwości wystawienia faktury VAT dla podmiotu gospodarczego, także dla firmy prowadzącej komercyjną działalność szkoleniową)"

#6 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 16:44

Zniżka studencka nie łączy się z fakturą (niestety), sam chciałem tak ostatnio kupić MBP ze stopki i niestety się nie dało.

#7 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 stycznia 2013 - 16:47

Trochę niejasno mają to napisane, napisałem do nich mam nadzieje że jutro odpiszą. Trochę inaczej to wygląda w moim przypadku, nie chce standardowej FV tylko papierek uprawniający do odbioru VAT po przekroczeniu granicy. Komputer byłby kupowany na studenta PL uczelni mieszkającego za wschodnią granicą.

#8 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 stycznia 2013 - 18:59

Ew jeżeli byłby problem ze zniżką czy można coś wynegocjować np 3-4%.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 22:20

O borze. Ale skąd _my_ mamy wiedzieć, czy Ci sprzedawca zejdzie z ceny? Jego pytaj, a nie tutaj się uzewnętrzniasz.

#10 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 13 stycznia 2013 - 22:40

Ew jeżeli byłby problem ze zniżką czy można coś wynegocjować np 3-4%.

Kula zgadula - Zapytaj, niech się męczy bidula

#11 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 stycznia 2013 - 22:43

W momencie gdy decydujesz się na zniżkę studencką to nie ma możliwości otrzymania faktury VAT.

#12 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 22:45

Michał, chyba się mylisz. Każdy sprzedawca ma obowiązek na żądanie wystawić FV na osobę prywatną, nawet nie musi wpisywać NIP-u. Wiem, bo sam nie raz wystawiam FV na osoby prywatne, żeby były ich pełne dane osobowe dla ubezpieczyciela.

#13 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 00:47

a co ma vat do znizki do rabatu ?? jesli coś kupujesz to musisz otrzymać fakturę obojętnie czy dostałeś rabat czy też nie. Vat idzie do państwa a nie do kieszeni sprzedawcy. Księgowi od siedmiu boleści buahaha

#14 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 14:43

O borze. Ale skąd _my_ mamy wiedzieć, czy Ci sprzedawca zejdzie z ceny? Jego pytaj, a nie tutaj się uzewnętrzniasz.

To "borze" chyba było celowe :D Nie pasuje to do podpisu- "Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów"...

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 15:44

Tak, było. Bo ja nie wierzę w 'boga', tylko w 'bór'. Taki duży las. Ale nie róbmy już OT.

#16 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 stycznia 2013 - 17:04

VAT do rabatu ma tyle, że dokumentem uprawniającym do zniżki studenckiej jest nieimienny paragon fiskalny, a nie faktura VAT!

#17 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 18:26

Do każdego paragonu można wystawić FV jeśli tylko się chce ;) Ciekawa sprawa, bo w sumie ten zapis o paragonie lekko niezgodny z ustawą. Nie mnie to jednak rozstrzygać, nie jestem księgowym.

#18 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 14 stycznia 2013 - 18:30

Ja zawsze biorę fakturę (nie na firmę) i zawsze dostaję, więc się da, a samych paragonów nie chce bo zazwyczaj robią się po czasie wyblakłe i nic na nich nie widać.

#19 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 15 stycznia 2013 - 18:06

Zamówiłem juz sprzęt. Jak najbardziej można połączyć zniżkę szkolna z Tax Free. Tear tylko czekać na odbiór.

#20 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 15 stycznia 2013 - 18:11

A co zamówiłeś można wiedzieć? :)

#21 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 15 stycznia 2013 - 19:37

iMac z podpisu i iPad 4.

#22 bogdan_viper

bogdan_viper
  • 6 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 20:59

jest opcja gdy obcokrajowiec jest studentem :) szkoda że nie jestem już ale często kupuje komuś kamery aparaty iphone macbook i przewoże przez granicę dzieląć TAX FREE na 2 :). Dużo ludzi tak oszczędza

#23 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 15 stycznia 2013 - 22:15

jest opcja gdy obcokrajowiec jest studentem :) szkoda że nie jestem już ale często kupuje komuś kamery aparaty iphone macbook i przewoże przez granicę dzieląć TAX FREE na 2 :). Dużo ludzi tak oszczędza

Napisz mi jak możesz jak wwozisz potem sprzęt znów do pl. Robią jakies problemy na bramce?

#24 macfrom96

macfrom96
  • 66 postów
  • SkądPL

Napisano 15 stycznia 2013 - 22:20

a co z magicznym 1000 euro wartosci przedmiotu do cla wwozowego na terytorium republiki bialorus?

Izba Celna w Bia

Tax free masz zwrot a clo za wwoz sprzetu musisz zaplacic chyba ze unikniesz kontroli.

#25 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 15 stycznia 2013 - 22:21

Sprzedałeś macbook pro z Retiną? Nie podobał ci się?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych