Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy opłaca się kupić na dany moment ?

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 symbrionix

symbrionix
  • 6 posts

Posted 10 January 2013 - 17:39

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać i poinformować że jestem kompletnie zielony w sprawach iOS a Iphone'a trzymam pierwszy raz w ręku i nigdy nie miałem doczynienia z tymi telefonami ale teraz do rzeczy ;) Mam okazję za grosze kupić Iphone'a 4 z pudełkiem i ładowrką w stanie dobrym i wszystkimi elemantami sprawnymi w 100% i oryginalnymi. Lecz iphone posiada wersję iOS 6.0.1 z basebandem 04.12.02 i co najgorsze simlocka i narazie jest kompletnie bezuzyteczny oprócz słuchania muzyki i przeglądania internetu. I pytanie do was. Czy warto go kupić i być może przeczekać aż do wydania jakiegoś software'u który rozwiąże problem z simlockiem i jailbreak'iem bez uwięzi ? Byłbym bardzo wdzięczy za udzielenie wszelkich porad i wyjaśnienia mi kwestię opłacalności jak i przyszłości korzystania z iOS 6.0.1 i Baseband 04.12.02 (czy aby napewno kiedyś będzie sposob pokonania simlocka) Z góry dziękuje i pozdrawiam. P.S uprzedzam z góry moderacje o wstępne przeczytanie tematu ZE ZROZUMIENIEM a nie na pierwszy rzut oka zobaczenie słowa simlock i usunięcie tematu do kosza oraz odesłanie do tematu który wogóle nie był mi pomocny i znam go zresztą na pamięć.

#2 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 10 January 2013 - 17:43

Pytanie - jak bardzo "za grosze". Nie tak dawno, moj znajomy, ktoremu zablokowali telefon, ktory mial simlocka - probowal sprzedac rowniez iPhone 4. Cena, ktora mu proponowali byla nawet nizsza niz cena iPoda Touch - wiec co zrobil? Zostawil sobie jako odtwarzacz - zapominajac w ogole o telefonie. Jezeli jestes zainteresowany bardziej systemem iPhone, a cena jest bardzo atrakcyjna - kup go sobie - bedziesz mial nieco lepszego iPoda Touch. Jezeli zas potrzebujesz telefonu - nie bierz go.

#3 symbrionix

symbrionix
  • 6 posts

Posted 10 January 2013 - 18:39

Takiej odpowiedzi oczekiwałem ;) dziękuje za wyjaśnienie. Iphone 4 bardzo oczarował mnie wyświetlaczem IPS Retina gdzie gołym okiem nie widać pixela i ogólnie funkcjami. Miał mi służyc głównie jako telefon i do przeglądania internetu. Cena akurat nie sięga nawet połowy ceny ipoda touch ;) jakieś 200-300zł ale jeśli nie wyjdzie żaden darmowy sposób to wogóle nie opłaca mi się go kupować ponieważ noszę dwa telefony i jeszcze 3 jako iphone nie byłby zbyt wygodny.

#4 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 10 January 2013 - 18:47

200-300 zł, jak nie bierzesz, to daj mi namiary ;). Pozdrawiam

#5 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 10 January 2013 - 18:48

A na jaka siec ten iphone ma simlocka? Bo jak sie da zdjac za kase to nawet za 400zl +200 i masz telefon tanio xd

#6 symbrionix

symbrionix
  • 6 posts

Posted 10 January 2013 - 19:11

Nie mam pojęcia. Narazie będzie leżał u mnie. Może kiedys wyjdzie stosowny soft i znów powróci do życia ;)

#7 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 10 January 2013 - 19:26

Lecz iphone posiada wersję iOS 6.0.1 z basebandem 04.12.02 i co najgorsze simlocka i narazie jest kompletnie bezuzyteczny oprócz słuchania muzyki i przeglądania internetu.

Szkoda tylko, ze ma soft 6.x - na chwile obecna - jakos nie podchodzi mi w tym modelu. Na 5.1.1 działały u mnie trzy urządzenia, dwa iPhone i iPad - czwórkę zaktualizowałem do 6.0.1 (oczywiście bez żadnych jailbreakow) i jest to jedna z gorszych decyzji. Mam nadzieje, ze pojawi się jakaś aktualizacja niebawem - jeżeli nie - to chyba czwóreczka powędruje do kosza.

Jednak, jeżeli będzie to Twój pierwszy iPhone - może nie odczujesz dyskomfortu.

#8 symbrionix

symbrionix
  • 6 posts

Posted 10 January 2013 - 22:32

Też tak uważam. Napewno będzie lepiej niż na jakimkolwiek innym telefonie tylko ten simlock :sad: No i pytanie końcowe na które nie mam 100% odpowiedzi i wiem, że również nie da się takiej udzielić ale... Czy jest jakakolwiek nadzieja, że powstanie soft typu ultrasn0w który pomoże na bardzo kosztowną dolegliwość basebandu 04.12.02 ?

#9 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 10 January 2013 - 22:37

Tak, jest nadzieja.

#10 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 10 January 2013 - 22:37

Ultrasnow to już tylko historia. Nie licz na nową wersję.

#11 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 January 2013 - 23:05

Gdyby chociaż było wiadomo na co ten simlock to pojawiłby się przynajmniej cień szansy na jego zdjęcie (permanentne) bo na JB i ultrasn0w'y już nie ma co liczyć. Być może jakiś gevey jest na 6.0.1, musisz poszukać na allegro, ale i tak bez karty sim macierzystego operatora nie aktywujesz telefonu poprawnie.

#12 cysio528

cysio528
  • 186 posts

Posted 11 January 2013 - 09:13

imei.info podajesz imei, placisz ~10 zl i masz info o zakupie, z jakiej sieci, czy ma gwarancje i simlocka

#13 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 11 January 2013 - 11:53

A ja kupiłem Iphone 4 z IOS 4.3.3 i mulił się niezmiernie, nawet zwykłe animacje nie były w stanie być poprawne, zaktualizowałem do 6.0.1 i cały telefon nagle dostał kopa. Wszystko jest płynne i sprawne. Polecam aktualizację :) Nie wiem dokładnie jak jest z 5.x.x bo omineła mnie ta wersja, ale 4.3.3 to porażka na Ip4. A i ten wielki chwalony Retina display nie jest taki świetny, ja gołym okiem widzę pixele, przy pisaniu smsa nawet .. drażni to, bo wszyscy twierdzili że tego nie będzie i czuję się zawiedziony.. ale muzyka gra na przyzwoitym poziomie i płynność jest nawet nawet (w porównaniu do Lumii 800 to porażka..) ale jednak telefon z 2010 roku to nie będzie demon szybkości. :)

#14 Adrianns

Adrianns
  • 158 posts

Posted 11 January 2013 - 12:23

Na pewno masz Iphona 4 skoro widzisz pixele? Albo masz jakieś magiczne oczy, które widzą ponad 300ppi albo mylisz IPhona 4 z 3GS lub z jakąś podróbą.

#15 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1436 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 11 January 2013 - 12:43

A i ten wielki chwalony Retina display nie jest taki świetny, ja gołym okiem widzę pixele, przy pisaniu smsa nawet .. drażni to, bo wszyscy twierdzili że tego nie będzie i czuję się zawiedziony.. ale muzyka gra na przyzwoitym poziomie i płynność jest nawet nawet (w porównaniu do Lumii 800 to porażka..) ale jednak telefon z 2010 roku to nie będzie demon szybkości. :)

I tak ten telefon chodzi bardzo sprawnie jak na prawie trzylatka, a jak widzisz piksele, to chyba patrzysz na ekran prze lupę, bo gołym okiem są niewidoczne.

#16 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 11 January 2013 - 13:32

Mam Iphone 4, z IOS 6.0.1. Pixele normalnie są widoczne.. nie udawajcie że Iphone jest taki cud miód malinka, bo nie jest. Może wy macie problemy ze wzrokiem, ale ja widzę wyraźnie pixele, na zaokrągleniach ikonek, oraz zaokrąglonych przyciskach. Tak samo w tekście widać ziarnistość.. Maciekdzieciol chodzi sprawnie i płynnie, ale jednak czasem wolno. Najbardziej widać to w markecie, gdzie przesuwanie listy aplikacji się bardzo widocznie tnie. EDIT. Sprawdzałem parę dni temu u dwóch kolegów którzy mają Iphone 4s i jednego który ma Iphone 4 i u wszystkich widać pixele tak samo jak u mnie.

#17 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1436 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 11 January 2013 - 13:47

Mam Iphone 4, z IOS 6.0.1. Pixele normalnie są widoczne.. nie udawajcie że Iphone jest taki cud miód malinka, bo nie jest. Może wy macie problemy ze wzrokiem, ale ja widzę wyraźnie pixele, na zaokrągleniach ikonek, oraz zaokrąglonych przyciskach. Tak samo w tekście widać ziarnistość..

Maciekdzieciol chodzi sprawnie i płynnie, ale jednak czasem wolno. Najbardziej widać to w markecie, gdzie przesuwanie listy aplikacji się bardzo widocznie tnie.

EDIT.
Sprawdzałem parę dni temu u dwóch kolegów którzy mają Iphone 4s i jednego który ma Iphone 4 i u wszystkich widać pixele tak samo jak u mnie.

No AppStore się tnie od iOS 6, wcześniej chodził płynnie, więc to akurat raczej u wszystkich występuje. Ale te piksele to dziwna sprawa.

#18 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 11 January 2013 - 14:07

No nie wiem jak Appstore wyglądało przed IOS 6 bo po kupnie od razu zaktualizowałem, bo jak zobaczyłem te przycięcia nawet przy animacji odblokowywania ekranu to się załamałem.. jednak na IOS 6 tego nie ma. :) Nie wiem co w tym dziwnego.. pixele jak pixele. Jak się przyjrzę z bliska to nawet widzę czarne przerwy pomiędzy pixelami (np na ikonce "Wideo") i pojedyncze pixele. A tak swoją drogą.. dlaczego jak Iphone 4 został wypuszczony to działał tak płynnie a teraz działa tak słabo? Mam wrażenie że Apple specjalnie wprowadza ograniczenia dla starszych telefonów żeby się przymulały z każdą aktualizacją bardziej, żeby kupić nowsze..

#19 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1436 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 11 January 2013 - 14:15

Mam wrażenie że Apple specjalnie wprowadza ograniczenia dla starszych telefonów żeby się przymulały z każdą aktualizacją bardziej, żeby kupić nowsze..

I dobre masz wrażenie, wiele producentów, różnych rzeczy specjalnie tak robi, żeby "nowe" rzeczy szybciej sie psuły, żeby klienci wymieniali je na nowe, najlepiej tej samej marki.

#20 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 11 January 2013 - 16:27

Sprawdzałem parę dni temu u dwóch kolegów którzy mają Iphone 4s i jednego który ma Iphone 4 i u wszystkich widać pixele tak samo jak u mnie.

Może garść informacji, czym jest pixel: Pixel - Wikipedia, the free encyclopedia

#21 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 January 2013 - 16:46

No bo pikseli nie widać jak się patrzy z normalnej odległości (30-40cm). Retina nie polega na nieskończonej liczbie pikseli tylko na złudzeniu idealnego obrazu powyżej określonej odległości od oka. Nie ma się czym rozczarowywać, bo to było tłumaczone już na konferencji w 2010 roku, kolega Arkhan widocznie zaspał.

#22 unique-

unique-
  • 74 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 11 January 2013 - 16:56

Autor sprawdził na jaką sieć jest simlock?

#23 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 11 January 2013 - 17:41

No bo pikseli nie widać jak się patrzy z normalnej odległości (30-40cm). Retina nie polega na nieskończonej liczbie pikseli tylko na złudzeniu idealnego obrazu powyżej określonej odległości od oka. Nie ma się czym rozczarowywać, bo to było tłumaczone już na konferencji w 2010 roku, kolega Arkhan widocznie zaspał.

Wziąłem aż linijkę 30 centymetrową i sprawdziłem. Nadal widzę pixele. Zdaję sobie sprawę z tego że jak przyłożę telefon do nosa to jestem w stanie policzyć pixele a nie o to chodzi w całej "magii" retiny.

A ktoś tam wcześniej kto mi wrzucał definicję pixela.. nazywam to pixelami, bo to jest określenie które zrozumie 95% jak nie 100% ludzi z którymi dyskutuję. :)

#24 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 January 2013 - 18:56

Wziąłem aż linijkę 30 centymetrową i sprawdziłem. Nadal widzę pixele. Zdaję sobie sprawę z tego że jak przyłożę telefon do nosa to jestem w stanie policzyć pixele a nie o to chodzi w całej "magii" retiny.

Idź do mam talent w takim razie. Może Ci się poszczęści i wygrasz finał z tańczącą/śpiewającą 8 latką.

Liczenie pikseli o wielkości atomu z odległości pół metra na czas, to będzie coś! Hehe

#25 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 11 January 2013 - 19:06

Homer teraz wróć do mojego posta i przeczytaj go jeszcze raz, z uwzględnieniem całości tekstu. Napisałem że policzyć pixele mogę jak trzymam telefon przed nosem..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users