Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Obracanie zdjęć w Podglądzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 richtig

richtig
  • 20 postów

Napisano 16 września 2007 - 15:26

Witam Nie działa mi zapisywanie obróconych zdjęć w systemowym Podglądzie. Wg instrukcji powinienem obrócić i kliknąć "Zachowaj jako". Niestety zachowany plik jest identyczny z wyjściowym... Jak temu zaradzić? Pozdrawiam

#2 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2007 - 15:35

U mnie działa. Zarówno przez "Zachowaj” jak i "Zachowaj jako" z podaniem nowej nazwy.

#3 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 16 września 2007 - 15:46

dawno tego nie robiłem, ale działa chyba tylko na maku, na piecu zdjęcia są już standartowe, przynajmniej ja miałem tak : zdjęcia zgrałem z karty pamięci na maka, poprawiłem ( poobracałem ), wypaliłem na płytę >>> do DVD i slideshow leciał ze "starymi zdjęciami"....what to do ?? ( nie wiem może coś źle robię.. )

#4 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2007 - 19:02

A w czym poobracałeś? W programie Preview czy w iPhoto?

#5 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 16 września 2007 - 19:06

W Podglądzie.... w iPhoto nie próbowałem....

#6 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 16 września 2007 - 19:54

Mi też w Preview nie działa zapisywanie obróconych zdjęć. Używam zewnętrznego oprogramowania.

#7 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 16 września 2007 - 19:59

Mi też w Preview nie działa zapisywanie obróconych zdjęć.
Używam zewnętrznego oprogramowania.

można spytać jakiego ??

a generalnie to co możecie polecić ?? iPhoto uciągnie ??

#8 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2007 - 21:06

Może ImageWell (znajdziesz go u mnie na stronie polonizacji), który jest małym, ale bardzo przydatnym narzędziem.
  • Carnage lubi to

#9 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 16 września 2007 - 21:39

zassany do przetestowania na póżniej, słuchaj, sporo fajnych dodatków masz tam u siebie, plus ode mnie :D dzięki, naprawdę przydatne... :P

#10 mayhem

mayhem
  • 38 postów
  • SkądOlkusz/Kraków

Napisano 16 września 2007 - 22:01

Preview robi ze zdjęciami coś zupełnie idiotycznego, bo "obrót" jest widoczny tylko w samym Preview (jeśli mamy np. włączone w systemie wyświetlanie miniaturek zdjęć to miniaturka nie jest już obrócona). Żeby było śmieszniej, obracanie w Automatorze znajduje się w grupie Preview i działa bez zarzutu.

#11 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2007 - 22:19

Widać to nie tylko w Preview - Photoshop odczytuje te informacje bez problemu. A sama czynność polega na edycji metadanych zdjęcia, dzięki czemu sama czynność jest błyskawiczna. Tyle, że inne programy muszą umieć korzystać z tych metadanych.

#12 richtig

richtig
  • 20 postów

Napisano 17 września 2007 - 08:59

Osobiście rozwiązałem to tak, że ściągnąłem sobie bardzo fajny programik Xee. Obraca bez problemu, poza tym ma jedną bardzo przydatną funkcję - przeglądanie wszystkich zdjęć z teczki za pomocą strzałek. Jest jakiś prosty programik lub polecenie w automatorze które obracałoby zdjęcia własnie na podstawie metadanych z aparatu? Mój Canon zapisuje czy zdjęcie jest robione poziomo czy pionowo i po zgraniu na dysk chciałbym mieć plik fizycznie odwrócony, a nie tylko z poleceniem odwrócenia.

#13 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 17 września 2007 - 18:10

Justlooking i ToyViever

#14 richtig

richtig
  • 20 postów

Napisano 28 września 2007 - 16:51

Justlooking i ToyViever

arsaghar - Czy na pewno Justlooking posiada opcję grupowego obracania zdjęć zczytująć położenie z EXIFów?? Nie mogę czegoś takiego znaleźć

#15 jarecki

jarecki
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 września 2007 - 21:35

SOA #1 Spróbuj naprawić przywileje w DiskUttility i spróbuj jeszcze raz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych