Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Brak partycji ntfs (win7) pod osx 10.8.2 - błędy przy montowaniu.

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 vonsko

vonsko
  • 53 posts
  • SkądBydgoszcz, Poland, Poland

Posted 08 January 2013 - 20:52

Witam mam problem. mam dysk 750gb z czego 200 zajęte jest przez windowsa 7, mogę normalnie uruchamiać win7 z tej partycji trzymając opt przy uruchamianiu, niestety gdy zaloguje się do osxa ten widzi wszędzie tą partycję jako disk0s4 i nie pozwala się zamontować (…ani sprawdzić ani naprawić - w disk utility) Przyznam szczerze był spory problem w uruchomieniu za pierwszym razem win7, i musiałem sporo namieszać w konsolowych narzędziach ale w końcu działa… tylko dopiero teraz zauważyłem że nie ma tej partycji w osxie… czy można to jakoś naprawić ?

#2 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 posts
  • SkądKrakau

Posted 08 January 2013 - 23:43

kiedyś znalazłem w sieci jakiś program który czytał ten format dla maćka (wersja demo - funkcjonalna przez miesiąc) - poguglaj…

#3 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 January 2013 - 00:01

Są dwa programy. Paragon i Tuxera NTFS. Oba płatne. Darmowe opcje nie radzą sobie z NTFS na ML.

#4 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 10:46

no właśnie niekoniecznie, z tego co mi wiadomo ML ma obsługę ntfsa, jeśli nie natywnie to przynajmniej za sprawą vmware fusion (w systemie jest dostępna komenda mount_ntfs, tak samo jak i mount -t ntfs), musi być jakieś rozwiązanie z mountem… :/

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24358 posts

Posted 09 January 2013 - 11:16

mount_ntfs i tak daje readonly. A jaki komunikat błędu dostajesz, jak próbujesz zamontować?

#6 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 January 2013 - 12:03

no właśnie niekoniecznie, z tego co mi wiadomo ML ma obsługę ntfsa, jeśli nie natywnie to przynajmniej za sprawą vmware fusion (w systemie jest dostępna komenda mount_ntfs, tak samo jak i mount -t ntfs), musi być jakieś rozwiązanie z mountem… :/

Ale wiadomo Ci czy masz doświadczenie?
Bo ja się użeram z NTFS od zawsze. I tak jak w SL i wcześniej można to było UŻYTECZNĄ partycję NTFS załatwić darmowymi rozwiązaniami (wiecznie w becie notabene), tak w ML już niestety nie dasie - już Lionowi przeszkadzały zmienne warunki pogodowe.
VMWare nie montuje dysków w OS X, a wręcz odwrotnie, by korzystać z dysku (czy partycji) odmontowuje go.

#7 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 12:05

z tego co doczytałem to mount_ntfs jednak jest już r/w (oczywiście mogę być w błędzie);
błąd to mount_ntfs: /dev/disk0s4 on /Volumes/Bootcamp: Input/output error

próbowałem też sprawdzić dysk via disk utlity ale dostaje coś takiego: Zrzut ekranu 2013-01-9 o 12.00.24.png

aktualnie via macports instaluje ntfs-3g żeby sprawdzić ntfsfixem (na windowsie już sprawdziłem via chkdsk i zero błędów)
czytałem gdzieś jeszcze że fsck czy coś takiego może pomóc

myślę że problem leży gdzieś w rekordach początkowych… po instalowaniu bootcampa miałem pewien typowy problem, mianowicie system (win7) nie chciał się odpalić bo miał coś spaprane w mbr, z wiersza poleceń z płyty windowsa naprawiłem narzędziem bcdedit mbr i windows działał już normalnie, nie zauważyłem jednak że dysk bootcampowy zniknął z osxa; teraz zainstalowalem vmware i widzę że go nie ma…

#8 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 January 2013 - 12:11

A Mount ntfs to nie jest tylko do dysków zewnętrznych? Partycje NTFS są praktycznie nie wspierane, przynajmniej takie odnoszę wrażenie. NTFS 3G nie działa w ML, już w Lionie było różnie.

#9 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 12:35

hm próbuje zaakceptować Twój argument na moją porażkę… ale do głowy przyszło mi coś takiego: skoro apple zmusza userów do instalowania (via bootcamp, jak i udostępniając dla danych modeli konkretne sterowniki) konkretnych systemów windows to dlaczego mieli by odpuścić wyświetlanie partycji windows (nawet z durną ikonką monitora z blue screen of death), oraz patrząc w drugą stronę: dlaczego z poziomu windowsa widzę partycję osxa bez najmniejszego problemu. na podstawie powyższego nadal uważam że to jakiś paskudny failure gdzieś po drodze. ostatecznie man mount_ntfs twierdzi że od 10.5 można montować ntfsa… kontynuując: ntfs-3g rzeczywiście ma najaktualniejszą wersję z przed sześciu miesięcy, macports odmawia skonfigurowania ze względy na biblioteki których nie da się zainstalować pod ML… zajrzę jeszcze do fsck…

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24358 posts

Posted 09 January 2013 - 12:36

A Mount ntfs to nie jest tylko do dysków zewnętrznych?

Lol.
mount_ntfs jest do _urządzeń_. Tu nie ma rozróżnienia, skąd to urządzenie jest.

#11 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 13:18

wuja-pc:~ wuja$ sudo ntfsfix /dev/disk0s4
Mounting volume... NTFS signature is missing.
FAILED
Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.
FAILED
Failed to startup volume: Invalid argument
NTFS signature is missing.
Trying the alternate boot sector
The alternate bootsector is usable
Rewriting the bootsector
The boot sector has been rewritten
ntfs_mst_post_read_fixup_warn: magic: 0xbf55bf22 size: 1024 usa_ofs: 16319 usa_count: 783: Invalid argument
Record 0 has no FILE magic (0xbf55bf22)
Failed to load $MFT: Input/output error
Volume is corrupt. You should run chkdsk.
wuja-pc:~ wuja$

windows chyba będzie mnie całe życie wkurzał…

#12 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 January 2013 - 13:22

Lol.
mount_ntfs jest do _urządzeń_. Tu nie ma rozróżnienia, skąd to urządzenie jest.

Dla mnie może być nawet do _urz_. Skoro nie działa dla partycji, a dla dysku USB działa.

#13 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 13:38

więc generalnie udało mi się odpalić ntfs-3g, bez większych zgrzytów, wszystkie toolsy typu ntfsfix działają (który jest odpowiednikiem fsck_ntfs) i generują ten sam problem co mount_ntfs (który jest odpowiednikiem mount -t ntfs): input/output error. Oprócz tego wyczytałem że instalacja windows 7/8 forsuje formatowanie partycji w systemie plików ntfs, a ponieważ używałem plików z windowsa na poprzednim mbp jestem skłonny stwierdzić że obsługa ntfs jest natywna w Mountain Lion (-przynajmniej Read Only, czy R/W nie jestem pewien), problemem tutaj (moim problemem który chyba sam wywołałem naprawiając partycje win zaraz przy instalacji systemu) jest niepoprawne oflagowanie dysku czy coś co jest wykazane w powyższym logu… jeśli ktoś ma jakieś sugestie będę wdzięczny… przyjrzę się problemowi z poziomu windowsa teraz…

#14 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 January 2013 - 16:16

Instalacja Tuxera NTFS natychmiast rozwiąże Twój problem.

#15 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 16:40

tuxera to nic innego jak gui do ntfs-3g / zainstalowałem go tylko po to żeby się o tym przekonać. co za tym idzie, tuxera nawet nie widzi mojego dysku tak samo jak i system.

#16 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 January 2013 - 21:10

Ale NTFS-3G u mnie nie działa (zresztą jest darmowa wersja GUIa NTFS-3G Tuxery właśnie). A Tuxera cudownie uzdrowiła sytuację, wbrew pozorom ważna jest wersja, bo jak "wziąłem na testy" coś z neta to nie zadziałało. Tuxera w jakiś sposób sobie radzi z (jak to nazywają) "nieczysto" odmontowanymi partycjami NTFS (Nie znam się i nie chcę prowokować ftpd :-P ) - co chyba jest problemem VMW Fusion, bo u mnie po czystym installu ML na nowym dysku Bootcamp się pojawił (też wymuszony NTFS przez instalkę W7 i formatowanie partycji przez tą instalkę). Po przeniesieniu ustawień i aplikacji i apdejcie VMWF Bootcamp znikł i żadne narzędzie systemowe ani darmowe mi nie pomogło. Jednak VMWF spokojnie korzystał z tej partycji - nie była ona dla mnie dostępna z poziomu OSXa. Nie wiem może moja historia (poza urzekaniem) jakoś Ci pomoże.

#17 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 21:51

tylko że tak jak napisałem powyżej u mnie problem leży u samych podstaw, chodzi o zapis o partycjach systemowych (efi ?), osx ma swój zapis o całym dysku a windows swój. osx ma prawie poprawny zapis - wie że są dwie partycje ale nie wie co jest nie tak z tą drugą - ntfs. windows wie natomiast o swojej wszystko co trzeba i dlatego działa. w międzyczasie gdzieś zmieniałem wielkość partycji. w zasadzie to zmieniłem ją z poziomu windowsa (było 100gb wolnej przestrzeni które podczas instalacji windowsa dołączyłem do partycji ntfs). osx nadal twierdzi że druga partycja ma 100gb (a nie 200 tak jak ustawiłem podczas instalacji systemu). to jest dziwne. jedyne co ustaliłem to to że narzędziem gpt muszę naprawić GUID partition table, czyli podstawowy zapis o partycjach. co najważniejsze w tej informacji to to że to jest najważniejszy zapis o partycjach. drugi zapis leży w mbr który jest na partycji ntfs i dzięki temu windows dyski widzi normalnie. jednak pod tymi wszystkimi terminami: efi, mbr, guid kryje się bardzo duże ryzyko utraty danych, bardzo dobrze muszę doczytać jak to wszystko działa… najbardziej przydało by się jakieś automagiczne narzędzie z komendą fix… (tuxera raczej nim nie jest) …

#18 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 09 January 2013 - 21:52

Zacznij pisać zgodnie z Ogłoszenia - Windows na Mac'u

#19 vonsko

vonsko
  • 53 posts

Posted 09 January 2013 - 21:54

@grzes_l a co do historii oczywiście dzięki, jak to nawet na małej burzy mózgów takie uzewnętrznianie pomysłów zawsze pomaga spojrzeć z innej perspektywy lub w innym świetle. jak to ktoś kiedyś powiedział: genialny pomysł od szalonego dzieli sześć uścisków dłoni ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users