Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Edytowanie karty SD na Macu.

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 kumbhaka

kumbhaka
  • 24 posts

Posted 05 January 2013 - 22:39

Odświeżam temat, bo poprzedni został zamknięty przez jakiegoś "mądrego" moderatora, który sam nie ma pojęcia jak rozwiązać ten problem. Mac czyta kartę SD, ale nie mogę nic na niej zrobić, tzn. skopiować danych z Maca. Brak również możliwości sformatowania za pomocą Disk Utility, pola są nieaktywne. Sformatowałem do NFTS za pomocą Paragonu, wszystko fajnie tylko czytnik w odtwarzaczu CD nie rozpoznaje NFTS. Sformatowanie w FAT32 też nie pomaga. Wkładałem zupełnie nową kartę - to samo. Chyba Steve Jobs musi zmartwychwstać, żeby to naprawić.

#2 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 05 January 2013 - 22:50

Mac czyta kartę SD, ale nie mogę nic na niej zrobić, tzn. skopiować danych z Maca.

Zapisywanie w NTFS przez Maca? No, u mnie też nie wychodzi. Format Mac OS Extended lub MS-DOS. Ewentualnie Ex-Fat dla większych plików.

Brak również możliwości sformatowania za pomocą Disk Utility, pola
są nieaktywne.

A przypadkiem taki malutki przesuwnik na boku SD nie jest w pozycji "Lock"?

- - - Połączono posty - - -

A tak a propos, to nie wina systemu i dlatego pewnie zamknięto.

#3 stifii

stifii
  • 29 posts

Posted 06 January 2013 - 02:49

Polecam programik: Tuxera NTFS for Mac | Tuxera
U mnie rozwiązał problem z kopiowaniem na dysk zewnętrzny itp.

#4 kumbhaka

kumbhaka
  • 24 posts

Posted 07 January 2013 - 19:41

Znalazłem rozwiązanie, co prawda nie jest w 100% satysfakcjonujące, ale skuteczne. Kupiłem czytnik kart SD na USB i Mac rozpoznaje kartę jako dysk zewnętrzny, można formatować, edytować, kopiować i robić, co się chce.

#5 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 February 2014 - 07:32

Tak dla potomnych na przyszłość Też się zetknąłem z tym problemem. Otóż nie mogłem nic nagrać na kartę SD, kiedy była podpięta do maka przez czytnik (aparat fotograficzny oczywiście zapisywał zdjęcia). Na jednej ze stron znalazłem rozwiązanie - tak proste, że aż śmieszne. Należy dmuchnąć kilka razy w czytnik. Widocznie kurz lub brud przeszkadza w odczycie stanu języczka blokady i czytnik uważa, że karta jest zablokowana. That's all. Naprawdę. Przedmuchałem czytnik i znowu mogę zapisywać dane na kartę :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users