Mam WD Live Book bez problemu znajduję go w MacBooku (w Finderze, po lewej stronie w sekcji "udostępniane"), jednak kiedy klikam bardzo wolno reaguje, Tak samo jest zresztą z każdą czynnością: nawigowanie po folderach, kopiowanie plików, przenoszenie ich, otwieranie. Na iPodzie Touch takich problemów nie mam.
Czy ktoś wie o co chodzi?

WD Live Book bardzo wolne połączenie z Makiem
Rozpoczęty przez
jacula
, 05 sty 2013 19:02
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 stycznia 2013 - 19:02
Napisano 10 stycznia 2013 - 15:15
Mam podobny problem ,
Dysk mam podpiety do routera TP LINK TL-WDR3600 ktory specjalnie kupilem do pracy z tym dyskiem , router pracuje w szybkosci 600Mb/s po wifi oraz 1000Mb/s po kablu.
Dysk jest podpiety kablem 6 kat. do routera aby polaczenie bylo po 1000Mb/s poniewaz wyczytalem ze taki kabel musi byc do tak szybkiego polaczenia.
Moj Macbook Pro ma karte wifi w standardzie 802.11n oraz karte sieciowa ethernet w standardzie : 1000BASE-T – 1 Gb/s .
Jednak caly czas polaczenie czy to po kablu czy po wifi jest na bardzo niskim poziomie okol 8-10 MB/s . Gdy podlaczylem po kablu dysk jest nieznacznie szybsze polaczenie na poziomie 20MB/s. Lecz nie jest to jednak to polaczenie ktore czytalem w informacjach przed kupnem dysku.
Czasem zdarzy się ze polaczenie jest znacznie szybsze na ale szybko spada po sekundzie dwoch na poziom 8-10 Mb/s
Podlaczalem tez dysk bezposrednio po kablu do komputera jest to samo. Transfer strasznie skacze czasem pokazuje 150MB/s przez pare sekund a potem spada do np 10-20MB/s. Poza tym jest dlugi czas oczekiwania (pare sekund) aby wejsc w dane katalogi na dysku co tez jest uciazliwe.
Wyczytalem ze ten dysk laczy się po roznych protokolach (np. SMB, FTP) i predkosc tez jest zalezna od nich.
Wg producenta szybkosc zapisu i odczytu jest na poziomie 100MB/s sprawdzalem tez rozne testy tego dyski i jest w nich okolo 50-60 MB/s u mnie niestety jest to nie osiagalne
Macie jakis pomysl co mozna sprawdzic czemu jest taki wolny zapis??
Napisalem juz do producenta czekam na odp.
Napisano 11 stycznia 2013 - 20:11
spróbuj w prefsach ustawić "ręcznie"
szybkość: 1000baseT
duplex: pełen z kontrolą przepływu
MTU: własne 9000
Napisano 12 stycznia 2013 - 17:29
Ustawilem statyczne IP dysku (tak jak mi zalecilo wsparcie WD) lecz nic to nie dalo.
Okazalo sie ze mialem uruchomione wszystkie zdalne dostepy oraz server multimediow.
Po wylaczeniu tego jest ciut lepiej lecz jest to jeszcze daleko do osiagniecia np okolo 50MB/s (nie mowiac o 100MB/s ktore podaje WD) .
Teraz mam na poziomie 20 MB/s
Ciekawe jest to ze nawet jak nic nie robie na dysku lampka mruga ktora siadczy ze dysk pracuje.
Zalogowalem sie przez ssh do systemu linuxa dysku i okazalo sie ze tam ma wolne okolo 6-8MB ramu.
Czyli tak jakby caly czas pracowal i brakowalo mu pamieci a w procesach nic nie widac.
Sprawdze jeszcze to reczne ustawienie karty.
Napisano 12 stycznia 2013 - 20:40
no to tak:
Po calym dniu testowania, wylaczylem wszyskie uslugi jakie mialem wlaczone czyli wszystkie polaczenia zdalne servery multimedialne oraz itunes
i teraz wprowadzilem ustawienia na karcie jakie Loti zalecil i musze napisac ze teraz to chodzi ok (choc nie jest to 100MB/s) ale cos okolo 30MB/s
I teraz po wylaczeniu wszystkich uslug lampka na dysku nie mruga jak nic nie robie wiec jest ok dostep do katalogow jest tez juz dobry.
Dysk podlaczylem po protokole SMB
Tak ze kolego Jacula przetestuj to co napisalem to powinno podzialac.
Pozdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych