Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA i wysokość cła

• Zamknięty Temat jest zamknięty
128 odpowiedzi w tym temacie

#26 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 września 2007 - 21:15

Dzięki bardzo za fatygę i odpowiedź - no to będę musiał sobie poradzić jakoś inaczej.

#27 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 26 września 2007 - 21:18

Jest jeden sposob. Paypal ma teraz usluge wirtualnej karty. Twoje Paypal konto "zamieniaja" w karte kredytowa (wydana w USA). Wtedy mozesz uzywac nawet mozambijskiej karty. Wiem ze biora jakas prowizje za to (chbna $10). Zawsze sie znajdzie jakis sposob ;)

#28 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 września 2007 - 21:45

O, to ciekawe. To nasz polski oddział PayPal oferuje taką usługę? Muszę się o tym więcej dowiedzieć, wielkie dzięki za informację :D

#29 jancio84

jancio84
  • 1 postów

Napisano 18 października 2007 - 01:32

Witam Znajomy (obywatel USA) ma przyjechać do mnie za parę dni i mógłby wziąć ze sobą 3-4 iPhony. czy on z racji tego, że jest z USA będzie tak samo sprawdzany na lotnisku jak inni czy raczej jest większa szansa, że przewiezie te iPhony bez płacenia Vatu? I jeszcze drugie pytanie z racji tego, że jestem tu zupełnie nowy i średnio zorientowany w temacie czy jak on kupi je w sklepie Appla to czy w Polsce da się je aktywować i zdjąć SIMloka, bo nie chcę mu robić za dużo problemów. Z góry dzięki za odpowiedź. Wiem, że już pewnie gdzieś na forum są na ten temat odpowiedzi, ale jakoś nie mogę ich odszukać.

#30 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 18 października 2007 - 12:10

ok zadzwonilem do Apple i sprawdzilem - niestety karta musi byc wydana przez US bank. Mozesz natomiast kupic w zwyklym sklepie - nie online wiec nie jest tak zle (oczywiscie najpierw zglos to swojemy bankowi ze bedziesz robil zakupy za granica)

Dla przypomnienia... Kupujac 'na ulicy' zaplacisz jeszcze podatek. Kolo 8%. Czyli nie 399$ tylko kolo 430$

pzdrw
//T

#31 statek

statek
  • 250 postów

Napisano 18 października 2007 - 20:44

w sklepie on-line tez zaplacisz ten podatek wiec nie uciekniesz

#32 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 18 października 2007 - 23:31

Dla przypomnienia... Kupujac 'na ulicy' zaplacisz jeszcze podatek. Kolo 8%. Czyli nie 399$ tylko kolo 430$

pzdrw
//T

online czy "na ulicy" w Apple tak czy siak placisz podatek

#33 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 18 października 2007 - 23:40

online czy "na ulicy" w Apple tak czy siak placisz podatek

chyba są stany gdzie nie ma podatku na elektronike ? wtedy wystarczy pojsc do At&T i kupic bez? dobrze mysle?

#34 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 19 października 2007 - 00:17

chyba są stany gdzie nie ma podatku na elektronike ? wtedy wystarczy pojsc do At&T i kupic bez? dobrze mysle?

Owszem sa stany, gdzie nie ma sales tax (Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire i Oregon). W tym przypadku mozna kupic zarowno w Apple Retail Store, Apple Online Store (z wysylka do danego stanu), jak i AT&T Store bez podatku, tyle, ze w tym ostatnim moga nam nie sprzedac bez amerykanskiego dowodu tozsamosci.

#35 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 19 października 2007 - 01:19

wiec sugerujesz jechac do innego stanu zeby zaoszczedzic jakies $50-100 :) ?

#36 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 19 października 2007 - 20:11

wiec sugerujesz jechac do innego stanu zeby zaoszczedzic jakies $50-100 :) ?

no nie mow ze az tyle?? ;/

#37 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 19 października 2007 - 21:01

no nie mow ze az tyle?? ;/

Chicago - podatek 13%. Przy zakupie iPhona i iPoda i zestawu BT - podatek to $70
Mimo wszystko nie warte jechac do ww. stanow ;)

#38 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 października 2007 - 12:40

Dobra wiadomość: właśnie udało mi się zweryfikować eKartę (USD VISA VIRTUAL, ta nowa) z mBanku w Apple Store :) Tak więc można zamówić sobie iPhone'a z Polski i zlecić wysyłkę PolAmerowi bądź innej firmie wysyłającej do naszego kraju :) Nawet po doliczeniu cła i tak bardziej opłaca się ściągaż z USA.

#39 statek

statek
  • 250 postów

Napisano 20 października 2007 - 14:15

zycze powodzenia przy wysylce w ten sposob, ja wyslalem 4 sztuki i urzad celny otworzyl paczke i naliczyl mi 1029zl podatku VAT, jedyny sposob ktory jest bezpieczny to w jednej paczce wyslac iphona w ubraniu a w drugiej pudelko

#40 etommi

etommi
  • 102 postów

Napisano 20 października 2007 - 14:40

W każdym stanie jest inny podatek ale z czego co sie orinetuje to w Chicago jest w ok. 8% i Iphone kosztuje ok 430$. ja kupowalem w Nevadzie i tez placilem ok 8% podatku. Natomiast na Hawajach jest mniejszy bo Iphone mnie wyszedł 418$. Natomiast jesli chodzi o przewóz IPHONE`ów w bagażach! Na lotnisku po stronie USA i kontroli nic nam nie grozi - mozemy miec nawet 20 szt. Oni do tego nic nie mają. Najwiecej grozi nam u polskich celników!! Dlatego ja wioząc 10 szt. pudełka mialem w głównym bagażu a iphone w plecaku i podręcznym. Wazne zeby nie rzucac sie w oczy na lotnisku. ja w Katowicach normalnie przeszedlem przez zielona bramke i tyle!! wazne jakie sie ma szczescie.

#41 lewin

lewin
  • 166 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 października 2007 - 10:04

Panowie orientujecie sie moze jak to jest z przesylkami z Kanady?

---- Dodano 30-10-2007 o godzinie 10:10 ----
Panowie macie moze wiedze na temat tego jak przeslac do PL z Kanady iPhone'y?

#42 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 30 października 2007 - 10:48

Chyba tak samo jak z USA.

#43 danki

danki
  • 133 postów
  • SkądWien/Bialystok

Napisano 30 października 2007 - 13:14

wlasnie sie dowiedzialem znajomy przylecial z New York City, apple wprowadzilo nowe regoly sprzedarzy ,a mianowicie placimy karta kredytowa i max. 2 telefony kupujemy.

#44 lewin

lewin
  • 166 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 października 2007 - 14:53

Dobra wiadomość: właśnie udało mi się zweryfikować eKartę (USD VISA VIRTUAL, ta nowa) z mBanku w Apple Store :) Tak więc można zamówić sobie iPhone'a z Polski i zlecić wysyłkę PolAmerowi bądź innej firmie wysyłającej do naszego kraju :) Nawet po doliczeniu cła i tak bardziej opłaca się ściągaż z USA.

Panie Kolego jestes tego pewien?
Mi odrzucili nawet realizacje platnosci zlota Visa! Bank musi byc w US lub Kanadzie

#45 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 października 2007 - 16:55

Tak, jestem pewien, mój iPhone już do mnie leci :)

#46 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 30 października 2007 - 17:12

Jezeli przekraczamy granice w Polsce wazna rzecz (jak ktos wspomnial nie rzucac sie w oczy). Najlepiej miec malutki plecak! Takie banalne ale w koncu zapytalem sie celnikow dlaczego zawsze mnie trzepia. Oni na to : "bo widac ze pan ze Stanow. Taki duzy plecak..." Od tamtego czasu biore malutki (45l) i jeden podreczny. Nie trzepali mnie juz od tego czasu

#47 Marsjannno

Marsjannno
  • 43 postów

Napisano 30 października 2007 - 19:20

Ok, ja również jestem zainteresowany iPhone'a w stanach. Powiedzcie mi tylko, jeżeli bedę już musiał zapłacić ten vat to w jaki sposób? Gdzie będę musiał odebrać przesyłkę? Pytam gdyż już niejednokrotkie zdarzało mi się ze "gifty" z Hong Kongu zatrzymywane byly na urzędzie celnym, a żeby je odebrać musiałem dokonać wielu formalnosci.

#48 Vizir

Vizir
  • 300 postów
  • SkądParyż

Napisano 01 listopada 2007 - 23:48

Moj iPhone przeszedl przez Warszawe, Gdynie(urzad celny), a nastepnie prosto do domu, nie bylo zadnych formalnosci...

#49 bajorekk

bajorekk
  • 50 postów

Napisano 07 listopada 2007 - 16:30

to jak to w koncu jest z tym cłem? jaka kwota zostaje doliczana? i jak najlepiej przeslac, poprzez pocztę amerykanską?

#50 Vizir

Vizir
  • 300 postów
  • SkądParyż

Napisano 07 listopada 2007 - 17:40

Doliczany jest 22 % VAT(w urzedzie celnym w Gdyni), iPhone byl wysylany poczta USPS

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych