Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA i wysokość cła

• Zamknięty Temat jest zamknięty
128 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2007 - 15:08

Witam wszystkich! Przymierzam się do kupna iPhone'a i mam pytanie do forumowiczów, którzy swoje egzemplarze ściągali z USA. Wiem, że cło może zostać nałożone lub nie, już wystarczająco dużo o tym powiedziano. Mnie natomiast interesuje jego wysokość. Czy ktoś się orientuje? W przypadku gdy przesyłka zostanie oclona, będę musiał także zapłacić 22% podatku VAT. Co naliczane jest pierwsze? VAT czy cło?

#2 wakoman

wakoman
  • 962 postów
  • SkądMiami, Gdynia

Napisano 15 września 2007 - 15:19

wiec tak:
najbezpieczniej jechac z iphonem bez pudelka, sam iphone w bagazu podrecznym.
jak bedą sie pytac gdzie kupiles to: w polsce i tylko w polsce, ale prawdopodobnie nie przyczepią sie (na 99,998% nie zorientuja sie ze w Europie jeszcze iphonow nie ma)
poza tym, wrecz na pewno nawet sie nie bedą pytali o to, tylko zebys nie mial w pudelku, normalnie jak zwyczajny tel kom.
juz wiele rzeczy tak przywozilem.. laptop, lustrzanke, ipoda..
pzdr.

EDIT: Rzeczywiście, racja! Nie doczytalem. A już chcialem sie wiedzą wykazac... ;D

#3 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 15 września 2007 - 15:20

W przypadku gdy przesyłka zostanie oclona, będę musiał także zapłacić 22% podatku VAT.

Ale bzdura..

Podatek VAT, a cło to dwie różne rzeczy.

Zamawiając jedną sztukę - oznaczając ją jako 'gift' nie zapłacisz cła, ale możesz zapłacić podatek - 22% od ceny podanej jako wartość paczki (którą oczywiście możesz trochę zaniżyć - ale wtedy w wypadku zaginięcia paczki dostaniesz niższe odszkodowanie).

wakoman: jemu chodzi o wysłanie, a nie przywiezienie..

#4 jasiek13

jasiek13
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2007 - 15:23

warto zadbac zeby nie bylo rachunku w srodku bo nie jest prawda ze clo i vat naliczaja od kwoty podanej " w wartosci paczki" , urzad celny otwiera paczki i szuka rachunkow w srodku ....

#5 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 15 września 2007 - 15:26

Urząd Celny nie ma prawa otworzyć paczki - mogą je jedynie prześwietlić..

#6 jasiek13

jasiek13
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2007 - 15:28

Urząd Celny nie ma prawa otworzyć paczki - mogą je jedynie prześwietlić..

no to widac z moja paczka jakis rok temu postapili nie przepisowo bo byla otwarta rachunek nawierzchu po czym zaklejona "tasma urzedu celnego " ...o takie moje doswiadczenia z ta instytucja

#7 wakoman

wakoman
  • 962 postów
  • SkądMiami, Gdynia

Napisano 15 września 2007 - 15:32

jasiek13 ma racje :)

#8 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 15 września 2007 - 15:33

Ajć przepraszam, mój błąd.. Opłatę celną naliczają zwykle na podstawie deklarowanej wartości paczki, ale mają prawo otworzyć przesyłkę i sprawdzić zgodność z deklaracją (tak przynajmniej twierdzi Google)

#9 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2007 - 16:07

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli jeśli poproszę sprzedawcę, by opisał paczkę jako "gift" i rachunek wysłał mi osobno pocztą, to zapłacę jedynie 22% podatku od wartości paczki podanej w deklaracji celnej?

#10 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 15 września 2007 - 17:07

Możliwe (nie pewne), że zapłacisz podatek 22%. A do tego (jeśli już naliczą podatek) to nie wiadomo, czy od wartości podanej w deklaracji, czy otworzą, sprawdzą faktyczną cenę i dorzucą więcej.

#11 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 15 września 2007 - 17:28

przesylajac mako gift a zanizona wartoscia ponosisz duze ryzyko. Paczki czesto gina lub sa niszczone. Nikt na lotnisku o to nie dba. Jak wysoki otrzymujesz zwrot? Kilka $

#12 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 15 września 2007 - 17:35

przesylajac mako gift a zanizona wartoscia ponosisz duze ryzyko. Paczki czesto gina lub sa niszczone. Nikt na lotnisku o to nie dba. Jak wysoki otrzymujesz zwrot? Kilka $

A i ustawa karno-skarbowa jeszcze nie została zawieszona:>

#13 shizz

shizz
  • 57 postów

Napisano 23 września 2007 - 22:58

Dolaczam sie z prosba o podanie wysokosci cla bo jeszcze w temecie nie padla odpowiedz

#14 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 23 września 2007 - 23:04

Dolaczam sie z prosba o podanie wysokosci cla bo jeszcze w temecie nie padla odpowiedz

Jezeli paczka jest wyslana jako gift to nie placisz zadnego cla czy podatku. Ostatnio zamawialem model z USA i sprzedawca oznakowal paczke jako gift. Zadnego podatku nie bylo :D

#15 luther

luther
  • 2 postów

Napisano 23 września 2007 - 23:43

witam. to moj pierwszy post tutaj, wiec aby nie zasmiecac forum umiescilem go w tym temacie. niedlugo moj znajomy wraca ze stanow, i ma mi przywiezc iPhone'a. zastanawiam sie, czy gdy wlozy go do bagazu podrecznego, a pudelko do zwyklego bagazu, to czy moga byc jakis problem na granicy z clem lub VATem? i jeszcze jedno pytanie: jak wyglada kwestia gwarancji w Polsce? czy trzeba miec oplacony VAT, zeby ja miec? Pozdrawiam, luther

#16 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 24 września 2007 - 00:29

witam.
to moj pierwszy post tutaj, wiec aby nie zasmiecac forum umiescilem go w tym temacie.
niedlugo moj znajomy wraca ze stanow, i ma mi przywiezc iPhone'a.
zastanawiam sie, czy gdy wlozy go do bagazu podrecznego, a pudelko do zwyklego bagazu, to czy moga byc jakis problem na granicy z clem lub VATem?
i jeszcze jedno pytanie: jak wyglada kwestia gwarancji w Polsce? czy trzeba miec oplacony VAT, zeby ja miec?

Pozdrawiam,
luther

Gwarancja jest miedzynarodowa na caly swiat ale chyba nie dotyczy to iPhonow poniewaz nie ma ich na polskim rynku :D
Jezeli pudelko zostanie wlozone do walizki to nie maja prawa nic zrobic. Samego Phona mozesz trzymac w podrecznym bagazu lub w pudelku w walizce.

Pozdrawiam!

#17 Vizir

Vizir
  • 300 postów
  • SkądParyż

Napisano 24 września 2007 - 13:02

Moj iPhone zostal wyslany ze Stanow, na paczce byla podana wartosc przesylki, wiec urzad celny od razu sie nia zainteresowal. Kupowalem iPhona w Buffalo( stan NY) i obowiazywal vat bodajze 7% co wynioslo ok 50$ plus clo 22% od wartosci paczki w moim przypadku 407 zl. Na szczescie Apple bylo tak uprzejme, ze zwrocili mi 200$ gdyz zakupilem iPhone 9 dni przez redukcja ceny.

#18 luther

luther
  • 2 postów

Napisano 24 września 2007 - 19:29

Gwarancja jest miedzynarodowa na caly swiat ale chyba nie dotyczy to iPhonow poniewaz nie ma ich na polskim rynku :D
Jezeli pudelko zostanie wlozone do walizki to nie maja prawa nic zrobic. Samego Phona mozesz trzymac w podrecznym bagazu lub w pudelku w walizce.

Pozdrawiam!

Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz :) W takim razie juz niedlugo stane sie szczesliwym posiadaczem iPhone'a :D

Pozdrawiam,
luther

#19 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 24 września 2007 - 20:36

witam mam takie pytanko. kolega chyba poleci do chicago bo ma wize i chce przywiesc troche iphone`ow ze soba. ile moze wziac badz jak zrobic by wziasc ich duzo?? ps. mowa o samolocie dzieki

#20 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 24 września 2007 - 20:58

witam
mam takie pytanko. kolega chyba poleci do chicago bo ma wize i chce przywiesc troche iphone`ow ze soba. ile moze wziac badz jak zrobic by wziasc ich duzo??

ps. mowa o samolocie

dzieki

moze wziasc tak ile mu sie zmiesci do walizki - ale jezeli nie chce placic cla to na jego miejscu nie wzial bym wiecej niz 1-2

#21 nycboy

nycboy
  • 50 postów
  • SkądNowy Jork

Napisano 24 września 2007 - 22:48

Jesli ktos jest zainteresowany iPhonem to prosze o kontakt na priva z cena jaka chcecie za niego dac - odbior w srode lub czwartek na Okeciu.

#22 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 września 2007 - 20:16

Jeszcze jedno pytanie - czy możliwa jest zapłata za towar zamówiony w sklepie Apple.com za pomocą karty Business Card (wypukła z chipem) BRE BANK MasterCard? Wysyłka będzie na adres w Stanach.

#23 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 26 września 2007 - 20:24

Jeszcze jedno pytanie - czy możliwa jest zapłata za towar zamówiony w sklepie Apple.com za pomocą karty Business Card (wypukła z chipem) BRE BANK MasterCard? Wysyłka będzie na adres w Stanach.

Jezeli to jest Visa, AmEx lub MasterCard to nie powinno byc problemu (wejdz na strone apple->sklep i w gornym lewym rogu obok nr telefonu masz "chat now" - zapytaj ich sam)

#24 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 września 2007 - 20:33

Tak, jest to karta Master Card, tyle że wydana w Polsce i tu właśnie się boję, czy ją przyjmą :/

#25 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 26 września 2007 - 20:52

Tak, jest to karta Master Card, tyle że wydana w Polsce i tu właśnie się boję, czy ją przyjmą :/

ok zadzwonilem do Apple i sprawdzilem - niestety karta musi byc wydana przez US bank. Mozesz natomiast kupic w zwyklym sklepie - nie online wiec nie jest tak zle (oczywiscie najpierw zglos to swojemy bankowi ze bedziesz robil zakupy za granica)
  • Mosqit lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych