Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 w Orange czy Play

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 gurf

gurf
  • 26 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 13:28

Szukałem! Szukałem na forum, przez google również, nigdzie nie znalazłem takiego bezpośredniego porównania. W zasadzie nie chodzi mi o porównanie finansowe, bo matematykę potrafię zrobić - uderzam w abonamenty ~150zł - iPhone 5 16gb na dwa lata. Orange to 399 zł na start i wszystko nielimitowane (2gb net) + jakieś tam deezery i inne, Play to 699 na start i wszystko nielimitowane (2gb net) + nic poza tym w zasadzie. Pytanie mam głównie o to, czy w w/w sieciach działają wszystkie ficzersy iPhone 5 - facetime (to chyba w ogóle nie działa w pl jeszcze?), imessage i inne. Będzie to mój pierwszy iPhone, ponieważ android (tutaj jakby ktoś się poczuł urażony i zapomniał, że to forum) IMO jest beznadziejny i kończy mi się umowa. Też zapraszam osoby, które mają telefony w w/w sieciach i mogą coś powiedzieć na temat jakości usług wykonywanych przez te sieci. Co do rysek i obić jak przyjdzie telefon to nie będę z tego robił tragedii, gorzej jak coś większego się stanie, ale to wtedy będę już kombinował. Rozmawiam dość dużo, czasem na tyle dużo, że ten abonament 150 złotych nie zrobi mi różnicy, a lepiej jednak jest mieć pewność, że niczego nie przekroczę - stąd nie biorę pod uwagę telefonu z AOS i jakiegoś mniejszego abonamentu. Aha i cześć, bo to mój chyba pierwszy post. Dzięki!

#2 pyrrus

pyrrus
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 stycznia 2013 - 13:35

Witaj na forum, Przeszedłem kilka miesięcy temu z T-Mobile na Orange i jestem b. zadowolony. Przenalizowałem ofertę Play. Jest porównywalna, ale zaważyła prędkość internetu. W Play masz wolniejszy internet i problem z zasięgiem - niby korzystasz z zasięgu 3 sieci, ale automatyczne przełączanie się pomiędzy nimi bardzo zżera baterię telefonu. W Orange masz dobry zasięg i internet do 42mega/sek. Gdy zamawiasz przez telefon - przy przechodzeniu z jendej sieci do drugiej dostajesz 6 m-cy abonamentu gratis. Jeśli w sklepie - to 3 miesiące. Obsługa klienta w Orange też raczej w porządku. Choć zdarzyło im się czegoś nie odjąć na fakturze, to natychmiast przeprosili i dali jeszcze dodatkowy rabat. Podsumowując - ja doradzam Orange. Ale pewnie będą też inne opinie. pozdr.

#3 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 13:38

Rowniez Orange. Play wychodzi taniej, ale przygoda z Apple nauczyla mnie, ze z cena w parze idzie jakosc - tak w gore, jak i w dol. FaceTime i iMessage dzialaja wPolsce od samego poczatku. Jedyne czego nie moge uruchomic to rozmow konferencyjnych, choc mam te usluge wlaczona na koncie abonenckim.

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 13:41

Akurat konferencje działają, bo sam często korzystam z tego w Orange.

#5 gurf

gurf
  • 26 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 15:12

Łał, dzięki za tak szybkie odpowiedzi, ledwo do pracy zdążyłem dojechać z domu a tu już. Wszystkim dam po serduszku.. Choć powinno to być jabłko.. :)

Co do FaceTime i iMessage: czytałem jakieś forum (chyba nie to) i wątek ten był akurat odrobinę przedatowany (początek 2012 do czerwca 2012) i tam właśnie owe informacje zdobyłem. Cieszy mnie niezmiernie, że to jednak nieprawdą jest... Choć z drugiej strony to znam tylko góra pięć osób wśród znajomych z iP.

automatyczne przełączanie się pomiędzy nimi bardzo zżera baterię telefonu

To mnie bardzo zastanowiło i chyba będę czekał aż pani/pan z Orange zadzwonią z informacją, że mają już dla mnie telefon. Bo w tym momencie mój ZTE Blade (San Francisco! :D) w pewnych dość intensywnych momentach użytkowania - np. trasa koncertowa - pada mi w pół dnia.

Jak tak myślę, to wydaje mi się, że kwestie typu: zasięg/prędkość będą obecne przy każdej sieci, bo przy każdej można trafić na jakiś dead spot i nic się z tym nie zrobi. Aktualnie mieszkam w Krakowie, więc wydaje mi się, że powinno być raczej dobrze.

#6 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 04 stycznia 2013 - 16:12

Jak się zdecydujesz do 31.01.2013 na orange to mam kod na 30% znizka na abonament, tak więc byś płacić tylko 111zł przez 24 miesiące :).

#7 BL4STER

BL4STER
  • 45 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 04 stycznia 2013 - 16:19

Dodam tylko że ja jako abonent play coraz częściej się zastanawiam nad przejściem do orange bo faktycznie to przełączanie między sieciami fatalnie wpływa na baterie

#8 RM.Harry

RM.Harry
  • 79 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 stycznia 2013 - 19:59

Jak się zdecydujesz do 31.01.2013 na orange to mam kod na 30% znizka na abonament, tak więc byś płacić tylko 111zł przez 24 miesiące :).

A ten kod to można wykorzystać również przy zmianie operatora za pośrednictwem telemarketera ?? Czy tylko jak dotychczas przez sklep orange.pl

Pozdro

#9 gurf

gurf
  • 26 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 10:15

Tylko przez orange.pl/kupon. Także nic innego nie pozostaje jak kampienie na orange.pl i czekanie na to aż się pojawi telefon. :)

#10 myk6414

myk6414
  • 38 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 18:13

Dodam tylko że ja jako abonent play coraz częściej się zastanawiam nad przejściem do orange bo faktycznie to przełączanie między sieciami fatalnie wpływa na baterie

Niestety to jest problem Play`a - wszyscy o tym wiedzą ale play nie zamierza z tym nic zrobić- zresztą Orange robił podobnie (jescze jako Idea) gby nie mieli GSM. Nadajniki są tak ustwione aby telefon jak najdłużej "był" w sieci - nawet jak miełem 3 kreski przy próbie połączenia przełączał się na Plusa.

Odkąd Play ma roaming krajowy z Orange, na sztywno ustawiłem telefon zalogowany w Orange i złego słowa nie powiem. Nigdy mi rozmowy nie przerwało, wszystko działa tak jk bym był abonentem pomarańczy.

#11 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 19:05

W Play masz wolniejszy internet i problem z zasięgiem - niby korzystasz z zasięgu 3 sieci, ale automatyczne przełączanie się pomiędzy nimi bardzo zżera baterię telefonu.

100% racji plus do tego dochodzi notoryczne zrywanie polaczen podczas wlasnie takich zmian,np. jedziesz autem i przez 60km potrafi przerwac ze 3 razy ^^...play ma super oferty ale ten zasieg to porazka, a sztywne ustawienie aby z jednego nadajnika korzystalo tez nic nie daje, bo jak zasieg traci to koniec trza znowu zmieniac...dlatego ja takze odradzam play, sam sie pozegnalem z ta siecia i przeszedlem na plusa
A drugi tel mam w orange i zlego slowa nie powiem o nich, zasieg perfekt, polaczenia ok, internet ok, wszystko dziala na iphonie tez elegancko, zero problemow, dlatego polecam :D

#12 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 09:53

Witam, tak się składa, że mamy w rodzinie dwa iphone5, jeden z Orange, drugi z Play, według mnie ten z play jest bardziej uniwersalny(działa w infrastrukturze trzech sieci, to wielka zaleta...), oprócz tego oferta w Play, o kilka setek tańszy i zdjęcie simlocka za darmo.W Orange zdjęcie simlocka kosztuje dodatkowo 77zł.Ostatnio zrobiliśmy taki test (ten z Playa przyłączyłem" na sztywno" do Orange) i pojechaliśmy w trasę 200km....i tam po drodze,gdzie nie było zasiegu Orange(3 razy traciły zasięg) oba iphony nie działały. Gdy dojechaliśmy do małej miejscowości, okazało się, że w niej nie ma zasięgu Orange...jest Plus, ja swojego (z Play) przelogowałem na Plusa, a ten drugi żony(z Orange) bez zasięgu....Z moich obserwacji wynika, że ten z Playa zużywa trochę wiecej baterii , ale te różnice są minimalne. Z moich obserwacji, jak dla mnie w Play korzystniej. Pozdrawiam.

#13 gurf

gurf
  • 26 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 14:35

oprócz tego oferta w Play, o kilka setek tańszy i zdjęcie simlocka za darmo.W Orange zdjęcie simlocka kosztuje dodatkowo 77zł

W Play tańszy... owszem, ale przy abonamencie droższym o 20 złotych. + brak jakichkolwiek upustów, bądź też dodatków za zakup przez internet/konsultanta.
77 złotych to jest nic na dobrą sprawę, nie potrzebuję tego teraz, bo nie mam zamiaru nikomu telefonu udostępniać, karty też nie będę miał innej, bo do niego wchodzą te w standardzie nano, a nie są one popularne.
Co do zasięgowych spraw to niestety w każdej sieci będzie lepiej/gorzej.

W każdym razie dzięki za odpowiedzi, na razie nie pozostaje mi nic innego jak czatować na tel na stronie Orange, ponieważ chyba tam zakupię, czas mam, działa na moją korzyść jakby nie patrzeć.

#14 Booolek

Booolek
  • 252 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 14:48

Jestem za Orange sam na dniach lecę do salonu biorę iP5 i przenoszę numer z Play do Orange ;)

#15 omeniq

omeniq
  • 80 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 15:47

A ja mam takie pytanie dot. Play. Interesuje mnie zakupic iP5 w tym najniższym abonamencie za 89 zł i telefon za 1099. Jednak nie moge znaleźć info czy w tym abonamencie są jakieś minuty/smsy czy wszystko płatne? ;/ Bo na strone Play przy tym abonamencie jest napisane minuta: 29 gr, sms 19 gr itp. Więc co, płace 89 ale za wszyskie rozmowy/smsy płace w/w stawke? Bez sensu.

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 15:49

W każdym razie dzięki za odpowiedzi, na razie nie pozostaje mi nic innego jak czatować na tel na stronie Orange, ponieważ chyba tam zakupię, czas mam, działa na moją korzyść jakby nie patrzeć.

W takim razie zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych