Poczta z WP przekierowana na Gmaila (by korzystać z push'a)- nadawca wiadomości
Napisano 02 stycznia 2013 - 15:08
Napisano 02 stycznia 2013 - 15:52
Napisano 02 stycznia 2013 - 22:01
Wszystko sporo zależy od serwerów poczty i ich wzajemnej konfiguracji. Poczta nie jest protokołem natychmiastowym i nie była w ten sposób projektowana. Do tego dochodzą opóźnienia na skanowanie AV i AS, grey listing, kolejkowanie na serwerze nadawcy, odbiorcy. Tryby delivery do skrzynek i wiele innych czynników.
Są protokoły (głównie instans messaging) które służą do natychmiastowej komunikacji i jak nam zależy na szybkich wiadomościach - to tam trzeba szukać rozwiązania. Kilka minut w tą czy w tamtą na poczcie to jest że tak powiem standard.
Pewnie że się da, ale jak ktoś ma określony standard to nie zrezygnuje z bezpieczeństwa userów i systemu na rzecz błyskawiczności - i większość postmasterów tak działa. Piszę to jako zawodowy postmaster dużych serwerów email.
Zobacz sobie w źródło wiadomości jak ona przebiega przez kolejne serwery i gdzie występują opóźnienia (każdy serwer podpisuje w nagłówku czas dostarczenia). Weź pod uwagę że na dużych systemach to się wszystko skaluje i każdy proces często jest na innej maszynie, a wiadomość musi przejść przez wszystkie zanim trafi do inboxa.
Rozumiem, że czas dostarczenia wiadomości jest zależny od wielu czynników- dziękuję za kompleksowe wyjaśnienia. Nie mam wpływu zatem na czas dostarczenia, więc nie zaprzątam sobie tym głowy.
Pozostaje jednak moje podstawowe pytanie: czy można zmienić adres nadawcy z @gmail.com na @wp.pl podczas wysyłania maila z Iphone'a, z skonfigurowanej skrzynki Exchange-->gmail metodą push?
Napisano 03 stycznia 2013 - 00:35
Napisano 03 stycznia 2013 - 00:38

Napisano 03 stycznia 2013 - 00:52
Napisano 03 stycznia 2013 - 07:51
Możesz spróbować sobie odbiór gmail, a nadawanie wp: skonfiguruj gmail na exchange do odbioru, a jako wychodzącą ustaw smtp.wp.pl jako główny - powinno chodzić.
Odbiór i wysyłanie poczty to 2 (prawie) niezależne procesy.
Czyli mam dodać jeszcze jedną skrzynkę i z niej wysyłać maile? Bo w ustawieniach Exchange można ustawić tylko w jednym miejscu serwer m.google.com- albo ja nie umiem tego znaleźć. Mógłbyś mnie jakoś nakierować?
Napisano 03 stycznia 2013 - 07:58
Z tego co czytałem to przestanie chodzić tylko dla nowych kont, jak ktoś ma już ustawione to nie wyłączą. Szkoda by mi było bo mam sync kontaktów przez gmail.
Zawsze można dodać konto CardDAV w gmail`u
Napisano 03 stycznia 2013 - 08:08
Napisano 03 stycznia 2013 - 08:43
Spróbuj ustawić w gmailu twój adres @wp.pl jako główny adres do wysyłania i zobacz czy to wystarczy.
Tak mam ustawione na stronie Gmaila i wysyłając maile ze strony Gmaila wychodzi jako WP. W Iphonie niestety wysyła się jako @gmail.com.
Napisano 03 stycznia 2013 - 08:56
After you've made these changes, your iOS mail app may still show you're sending mail from your primary account and not this new address. However, when your recipient receives the email, your address should appear as the new address you've set up in "send mail as". Send a test email from your device to make sure your email appears how you want it to.
Napisano 03 stycznia 2013 - 09:19
z [url]http://support.google.com/a/users/bin/answer.py?hl=en&answer=138740:[/url]
After you've made these changes, your iOS mail app may still show you're sending mail from your primary account and not this new address. However, when your recipient receives the email, your address should appear as the new address you've set up in "send mail as". Send a test email from your device to make sure your email appears how you want it to.
Możesz jeszcze raz podesłać link do pomocy z googla? Bo ten powyżej nie działa.
Napisano 03 stycznia 2013 - 09:55
Napisano 03 stycznia 2013 - 13:12
Napisano 04 stycznia 2013 - 10:04
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych