szukam jakiegod programu do obliczen statystycznych, czy jakis dobry w wersji free jest, czy tylko trzeba stata lub spss, gdyz moj stary spss 13 pod intel mackiem nei chodzi, czy mozna go jakos zainstalowac, jelsi jest tylko na ppc?

Programy statystyczne
Rozpoczęty przez
misiekkb
, 14 wrz 2007 18:39
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 września 2007 - 18:39
Napisano 17 lutego 2008 - 16:31
pojawila sie jakis czas temu wersja SPSS 16 na Maca. Niestety nie wiem, czy odpalisz go na Intel Maku (na moim PPC dziala bez zarzutu) ,
Natomiast co do STATA, to oficjalny dystrybutor na Polske - firma Timberland udostepnia wersje testowa jednakze za oplata ok 300 zl, ktora pozniej jest odejmowana od kosztu zakupu.
Z wersji za free poszukaj programow w dziale Download - Math & Science. na stronie Apple.com
Jest tez JMP SAS, (poniewaz sam SAS zrezygnowal ze wsparcia platformy Macowej),
Wiecej info oraz wersja Trial na JMP Software - Data Analysis - Statistics - Six Sigma - DOE
Natomiast co do STATA, to oficjalny dystrybutor na Polske - firma Timberland udostepnia wersje testowa jednakze za oplata ok 300 zl, ktora pozniej jest odejmowana od kosztu zakupu.
Z wersji za free poszukaj programow w dziale Download - Math & Science. na stronie Apple.com
Jest tez JMP SAS, (poniewaz sam SAS zrezygnowal ze wsparcia platformy Macowej),
Wiecej info oraz wersja Trial na JMP Software - Data Analysis - Statistics - Six Sigma - DOE
Napisano 17 lutego 2008 - 19:40
Ktoś ostatnio opisywał, że używa do statstyki R:
R for Mac OS X
Jest UB, wiec problemu z intelem nie bedzie.
R for Mac OS X
Jest UB, wiec problemu z intelem nie bedzie.
Napisano 27 października 2008 - 17:36
Mam SPSSa 16, działa na Macintelu prawie dobrze. Prawie, bo cholerstwo nie radzi sobi z polskimi literami nie tylko w nazwach plików, ale i w ich zawartości (etykiety zmiennych itp.), a skutek tego nieradzenia jest taki, że nie chce mi otwierać żadnych moich plików, za wyjątkiem anglojęzycznych. Spece z SPSSa Polska mówią, że to problem prawdopodobnie maca, a nie SPSSa, że coś z kodowaniem w UTF-8, i żeby coś może doinstalować, ale jak na razie nie wiedzą co....
Macie jakieś pomysły?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych