Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Programy statystyczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 14 września 2007 - 18:39

szukam jakiegod programu do obliczen statystycznych, czy jakis dobry w wersji free jest, czy tylko trzeba stata lub spss, gdyz moj stary spss 13 pod intel mackiem nei chodzi, czy mozna go jakos zainstalowac, jelsi jest tylko na ppc?

#2 holek

holek
  • 20 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 17 lutego 2008 - 16:31

pojawila sie jakis czas temu wersja SPSS 16 na Maca. Niestety nie wiem, czy odpalisz go na Intel Maku (na moim PPC dziala bez zarzutu) ,
Natomiast co do STATA, to oficjalny dystrybutor na Polske - firma Timberland udostepnia wersje testowa jednakze za oplata ok 300 zl, ktora pozniej jest odejmowana od kosztu zakupu.
Z wersji za free poszukaj programow w dziale Download - Math & Science. na stronie Apple.com

Jest tez JMP SAS, (poniewaz sam SAS zrezygnowal ze wsparcia platformy Macowej),
Wiecej info oraz wersja Trial na JMP Software - Data Analysis - Statistics - Six Sigma - DOE

#3 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 17 lutego 2008 - 19:40

Ktoś ostatnio opisywał, że używa do statstyki R:

R for Mac OS X

Jest UB, wiec problemu z intelem nie bedzie.

#4 babazgaga

babazgaga
  • 9 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2008 - 17:36

Mam SPSSa 16, działa na Macintelu prawie dobrze. Prawie, bo cholerstwo nie radzi sobi z polskimi literami nie tylko w nazwach plików, ale i w ich zawartości (etykiety zmiennych itp.), a skutek tego nieradzenia jest taki, że nie chce mi otwierać żadnych moich plików, za wyjątkiem anglojęzycznych. Spece z SPSSa Polska mówią, że to problem prawdopodobnie maca, a nie SPSSa, że coś z kodowaniem w UTF-8, i żeby coś może doinstalować, ale jak na razie nie wiedzą co.... Macie jakieś pomysły?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych