Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kupno iPhone 4S - na co zwracać uwagę?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 kukisp

kukisp
  • 25 postów
  • SkądSanok

Napisano 31 grudnia 2012 - 19:22

Witam W przyszłym tygodniu jadę obejrzeć iPhone 4s, niby kupiony we wrześniu ale bardzo mało użytkowany tak zapewnia sprzedawca. Wcześniej miałem iphone 4, wymieniony za inny telefon, i nie wiem czy tylko w moim egzemplarzu czy we wszystkich cicho działał głosik rozmów, oraz zdarzało się troszkę przylagować podczas pisania smsow na fb. Dozbierałem kilka złociszy i postanowiłem kupić ip 4s, niestety na razie znalazłem tylko jedno ogłoszenie blisko mojego miejsca zamieszkania. Niestety nigdy nie kupowałem używanych telefonów poprzez odbiór osobisty, oczywiście ze najważniejsza sprawa jest wygląd zewnętrzny, ale jak sprawdzić pozostałe aspekty pod którymi ip 4s może być wadliwy Pozdrawiam i czekam na rady Mam około 1600zł

#2 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 31 grudnia 2012 - 19:44

Najważniejsze to dowód zakupu. Tak to ocenisz na miejscu. Miałeś juz 4 więc wiesz co i jak. Jak odbierasz osobiście to sie tylko nie napalaj od razu.

- - - Połączono posty - - -

Najważniejsze to dowód zakupu. Tak to ocenisz na miejscu. Miałeś juz 4 więc wiesz co i jak. Jak odbierasz osobiście to sie tylko nie napalaj od razu.

#3 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 19:48

Najlepiej kupować przez allegro. 1.Masz ochronę kupującego. 2.Komentarze określają co i jak, no i dobremu sprzedawcy zależy na komentarzach. Trzeba poprosić sprzedawcę o pisemną odpowiedź na zadane pytania. 1.Dowód zakupu- gwarancja. Ale obowiązywała gwarancję trzeba mieć jasność czy: -nie było ingerencji w oprogramowanie które powoduje utratę gwarancji, -czy telefon nie był otwierany, rozkręcany, czy nic nie było wymieniane. -czy czujniki zalania są białe, 2.Czy wszystkie przyciski dobrze działają. Zdjęcia w dobrej jakości. Przygotuj pytania, które będziesz chciał przesłać kupującemu i podwieś je tutaj. Ktoś coś doda/poprawi itp. Ja wielokrotnie kupowałem nowe lub używane telefony. Kiedyś z ogłoszenia teraz tylko przez allegro. Zawsze siedzę nad pytaniami aby mieć pełen obraz i w razie czego dowód gdyby było coś jest nie tak. Ale ostatnio zapomniałem określić firmę kurierską i facet wysłał mi Pocztą Polską bez możliwości sprawdzenia przesyłki. Na wszystko trzeba zwracać uwagę. Nie płaci się przecież 300zł za telefon ale... więcej

#4 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 stycznia 2013 - 11:51

Sprawdź czy: - działa Wi-Fi - działa GSM i GPS - nie ma simlocka - czy nie był zalany - ekran nie na bad/hot/stuck pixeli Dla pewności sporządź umowę kupna-sprzedaży z klauzulą o zwrocie w przypadku jakichś problemów w przeciągu np. tygodnia.

#5 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 01 stycznia 2013 - 11:56

Sprawdź czy:
- działa Wi-Fi
- działa GSM i GPS
- nie ma simlocka
- czy nie był zalany
- ekran nie na bad/hot/stuck pixeli
Dla pewności sporządź umowę kupna-sprzedaży z klauzulą o zwrocie w przypadku jakichś problemów w przeciągu np. tygodnia.

Jak ma sprawdzić, czy nie był zalany? Chyba tylko po czujnikach, ale to nie zawsze wiarygodne. Może już coś zmienili, ale 3G kiedyś to mi od pary zmienił kolor.

Do autora

Za 1600 jak ma się szczęście 4s zafoliowanego można wyrwać.

Pozdrawiam

#6 kukisp

kukisp
  • 25 postów
  • SkądSanok

Napisano 01 stycznia 2013 - 12:17

Boje sie ze nie bede wiedzieć jak sprawdzic czy działa Wi-Fi ? Bo jade go odebrac a watpie zeby w okolicy byl jakis hotspot, czy to moze chodzi tylko o to czy wifi sie włącza? I jak sprawdzic czy iphone był moze zalany? Jakimi czujnikami? Pozdrawiam 1600zł mam do wydania, mam nadzieje ze uda mi się zbic cene do ~1450 pozdrawiam

#7 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 stycznia 2013 - 12:53

Jak ma sprawdzić, czy nie był zalany? Chyba tylko po czujnikach, ale to nie zawsze wiarygodne.

Za to jak wskaźniki będą białe, to ma pewność. Moja wcześniejsza 4 miała przy sprzedaży biały wskaźnik i obecna 4S też ma. Do środka nie zaglądam, ale zakładam, że jak ten w gnieździe jack jest biały, to wewnętrzny też będzie.

I jak sprawdzic czy iphone był moze zalany? Jakimi czujnikami?

[ATTACH=CONFIG]13030[/ATTACH]
Wskaźnik biały - iPhone nie był zalany
Wskaźnik czerwony - iPhone najprawdopodobniej zalany
Wskaźnik lekko czerwony/różowy/trochę biały, trochę czerwony - iPhone niekoniecznie zalany, ale ja bym nie brał

#8 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 01 stycznia 2013 - 12:58

Za to jak wskaźniki będą białe, to ma pewność. Moja wcześniejsza 4 miała przy sprzedaży biały wskaźnik i obecna 4S też ma. Do środka nie zaglądam, ale zakładam, że jak ten w gnieździe jack jest biały, to wewnętrzny też będzie.

[ATTACH=CONFIG]13030[/ATTACH]

Wewnątrz też jest czujnik? Nie wiedziałem, dzięki za info.

#9 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 stycznia 2013 - 13:04

Wewnątrz też jest czujnik? Nie wiedziałem, dzięki za info.

Jest, między baterią, a płytką z układem.

#10 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 01 stycznia 2013 - 13:39

Wewnątrz są dwa czujniki:
Zanim kupisz iPhone’a 4/4S, sprawdź, czy nie został wcześniej zalany – HelpGSM

Ale jak chcesz otwierać iphona to musisz uważać przy odkręcaniu śrubek.
Można stracić gwarancję z powodu otwarcia telefonu i powstałych na skutek tego uszkodzeń.
Serwis R na pewno będzie szukał "dziury w całym" przy ewentualnej naprawie gwarancyjnej aby nie wymieniać telefonu.
Za błędy płacą 500Euro.
A "dziurą w całym" mogą być rysy na śrubkach świadczące że ktoś odkręcał tylną klapkę.
Otwarcie tylnej klapki nie może być podstawą do unieważnienia gwarancji ale dla firmy R każdy powód jest dobry- magiczne 500Euro.
Przez tego typu nie etyczną praktykę Apple tracą klienci, do to jeszcze "goli" serwis R za błędy.

Acha, badziewne czujniki zalania mogą zmienić kolor z uwagi na wilgotność lub też różnicę temperatur- mróz, ciepło i wkroplenie się pary wodnej na np. czujniku.
Taką "nowość" wprowadził Apple.
Np. wysyłając telefon kurierem (zimą przy mrozach) może on gdzieś leżeć w mrozie (magazyn, samochód itp.), potem po przejściu to temperatury pokojowej czujnik może zmienić kolor.
W jakimś artykule o tym czytałem.

#11 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 01 stycznia 2013 - 14:23

Teraz to namieszaliscie mu w głowie nieźle. Nie myśl ze każdy kto sprzedaje iPhone'a 4s to sprzedaje chłam. Szukaj trochę droższych ofert a na pewno nie kupisz bubla.

#12 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 stycznia 2013 - 15:04

Nie myśl ze każdy kto sprzedaje iPhone'a 4s to sprzedaje chłam. Szukaj trochę droższych ofert a na pewno nie kupisz bubla.

Wg. mnie lepiej założyć nieuczciwiść sprzedawcy i sprawdzić wszystko, niż wierzyć na słowo. Cena to żaden wyznacznik.

#13 kukisp

kukisp
  • 25 postów
  • SkądSanok

Napisano 01 stycznia 2013 - 15:23

dzieki za porady, wiem juz ze napewno wezme ze soba latarka i sprawdze te 2 czujniki zalania. Ale jak sprawdzic czy wifi działa jesli w poblizu nie ma zadnego hotspota?

#14 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 01 stycznia 2013 - 15:31

dzieki za porady, wiem juz ze napewno wezme ze soba latarka i sprawdze te 2 czujniki zalania.
Ale jak sprawdzic czy wifi działa jesli w poblizu nie ma zadnego hotspota?

Pożycz od kogoś tel z opcją hostspot wifi.

- - - Updated - - -

Weź lapka i utwórz sieć... Trudno coś wymyślić?

#15 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 01 stycznia 2013 - 17:12

A i nie zapomnij zabrać oddziału SWAT a najlepiej jak wynajmiesz detektywa. Ludzie ogarnijcie sie. Kupowałem 4s dla żony tydzień przed świętami. Napisałem ogłoszenia na forum tu i na myiphone. Dostałem odpowiedz. Myiphone pojechałem kupiłem egzemplarz z 18.10.2012 w idealnym stanie za 1550zl. Wszystko w nim działa. Tak więc przymknij oko na porady co poniektorych bo to śmiechu warte. Facet przyjeżdża po telefon z latarka i laptopem :D

#16 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 01 stycznia 2013 - 18:10

A i nie zapomnij zabrać oddziału SWAT a najlepiej jak wynajmiesz detektywa. Ludzie ogarnijcie sie. Kupowałem 4s dla żony tydzień przed świętami. Napisałem ogłoszenia na forum tu i na myiphone. Dostałem odpowiedz. Myiphone pojechałem kupiłem egzemplarz z 18.10.2012 w idealnym stanie za 1550zl. Wszystko w nim działa.
Tak więc przymknij oko na porady co poniektorych bo to śmiechu warte. Facet przyjeżdża po telefon z latarka i laptopem :D

Nic nie sprawdzałeś o nic nie pytałeś sprzedającego ??
Tak na wygląd; 1550zł na stół i do widzenia?

#17 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 01 stycznia 2013 - 20:30

To co miałem się zapytać to się zapytałem. Facet 30-letni pracujący w Orange posiadający iphona 5 raczej nikomu bubli nie sprzedaje, oferujący pomoc w razie problemu żeby walić do niego a nie bezpośrednio do salonu to załatwi szybciej, więc nad czym miałem myśleć ? Trzeba też dobrze trafić, pewnie by moja czujnośc sie wzmożyła gdybym kupował od 20-latka ;). Dowód zakupu dostałem z nr. seryjnym tak więc kasa i do widzenia.

#18 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 12:51

Miałeś szczęście trafiając na profesjonalistę. Ale różnie to w życiu bywa. Lepiej być ostrożnym niż obudzić się z ręką w nocniku.

#19 kukisp

kukisp
  • 25 postów
  • SkądSanok

Napisano 04 stycznia 2013 - 16:58

Właśnie kupilem swojego iphone 4s, stan idealny . Kupiony 09.08.12 , za 1500zł . Wszystkie wskazowki były przydatne , i latarka sie przydała :) pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych