Kupno iPhone 4S - na co zwracać uwagę?
Napisano 31 grudnia 2012 - 19:22
Napisano 31 grudnia 2012 - 19:44
- - - Połączono posty - - -
Najważniejsze to dowód zakupu. Tak to ocenisz na miejscu. Miałeś juz 4 więc wiesz co i jak. Jak odbierasz osobiście to sie tylko nie napalaj od razu.
Napisano 31 grudnia 2012 - 19:48
Napisano 01 stycznia 2013 - 11:51
Napisano 01 stycznia 2013 - 11:56
Sprawdź czy:
- działa Wi-Fi
- działa GSM i GPS
- nie ma simlocka
- czy nie był zalany
- ekran nie na bad/hot/stuck pixeli
Dla pewności sporządź umowę kupna-sprzedaży z klauzulą o zwrocie w przypadku jakichś problemów w przeciągu np. tygodnia.
Jak ma sprawdzić, czy nie był zalany? Chyba tylko po czujnikach, ale to nie zawsze wiarygodne. Może już coś zmienili, ale 3G kiedyś to mi od pary zmienił kolor.
Do autora
Za 1600 jak ma się szczęście 4s zafoliowanego można wyrwać.
Pozdrawiam
Napisano 01 stycznia 2013 - 12:17
Napisano 01 stycznia 2013 - 12:53
Za to jak wskaźniki będą białe, to ma pewność. Moja wcześniejsza 4 miała przy sprzedaży biały wskaźnik i obecna 4S też ma. Do środka nie zaglądam, ale zakładam, że jak ten w gnieździe jack jest biały, to wewnętrzny też będzie.Jak ma sprawdzić, czy nie był zalany? Chyba tylko po czujnikach, ale to nie zawsze wiarygodne.
[ATTACH=CONFIG]13030[/ATTACH]I jak sprawdzic czy iphone był moze zalany? Jakimi czujnikami?
Wskaźnik biały - iPhone nie był zalany
Wskaźnik czerwony - iPhone najprawdopodobniej zalany
Wskaźnik lekko czerwony/różowy/trochę biały, trochę czerwony - iPhone niekoniecznie zalany, ale ja bym nie brał
Napisano 01 stycznia 2013 - 12:58
Za to jak wskaźniki będą białe, to ma pewność. Moja wcześniejsza 4 miała przy sprzedaży biały wskaźnik i obecna 4S też ma. Do środka nie zaglądam, ale zakładam, że jak ten w gnieździe jack jest biały, to wewnętrzny też będzie.
[ATTACH=CONFIG]13030[/ATTACH]
Wewnątrz też jest czujnik? Nie wiedziałem, dzięki za info.
Napisano 01 stycznia 2013 - 13:04
Jest, między baterią, a płytką z układem.Wewnątrz też jest czujnik? Nie wiedziałem, dzięki za info.
Napisano 01 stycznia 2013 - 13:39
Zanim kupisz iPhone’a 4/4S, sprawdź, czy nie został wcześniej zalany – HelpGSM
Ale jak chcesz otwierać iphona to musisz uważać przy odkręcaniu śrubek.
Można stracić gwarancję z powodu otwarcia telefonu i powstałych na skutek tego uszkodzeń.
Serwis R na pewno będzie szukał "dziury w całym" przy ewentualnej naprawie gwarancyjnej aby nie wymieniać telefonu.
Za błędy płacą 500Euro.
A "dziurą w całym" mogą być rysy na śrubkach świadczące że ktoś odkręcał tylną klapkę.
Otwarcie tylnej klapki nie może być podstawą do unieważnienia gwarancji ale dla firmy R każdy powód jest dobry- magiczne 500Euro.
Przez tego typu nie etyczną praktykę Apple tracą klienci, do to jeszcze "goli" serwis R za błędy.
Acha, badziewne czujniki zalania mogą zmienić kolor z uwagi na wilgotność lub też różnicę temperatur- mróz, ciepło i wkroplenie się pary wodnej na np. czujniku.
Taką "nowość" wprowadził Apple.
Np. wysyłając telefon kurierem (zimą przy mrozach) może on gdzieś leżeć w mrozie (magazyn, samochód itp.), potem po przejściu to temperatury pokojowej czujnik może zmienić kolor.
W jakimś artykule o tym czytałem.
Napisano 01 stycznia 2013 - 14:23
Napisano 01 stycznia 2013 - 15:04
Wg. mnie lepiej założyć nieuczciwiść sprzedawcy i sprawdzić wszystko, niż wierzyć na słowo. Cena to żaden wyznacznik.Nie myśl ze każdy kto sprzedaje iPhone'a 4s to sprzedaje chłam. Szukaj trochę droższych ofert a na pewno nie kupisz bubla.
Napisano 01 stycznia 2013 - 15:23
Napisano 01 stycznia 2013 - 15:31
dzieki za porady, wiem juz ze napewno wezme ze soba latarka i sprawdze te 2 czujniki zalania.
Ale jak sprawdzic czy wifi działa jesli w poblizu nie ma zadnego hotspota?
Pożycz od kogoś tel z opcją hostspot wifi.
- - - Updated - - -
Weź lapka i utwórz sieć... Trudno coś wymyślić?
Napisano 01 stycznia 2013 - 17:12

Napisano 01 stycznia 2013 - 18:10
A i nie zapomnij zabrać oddziału SWAT a najlepiej jak wynajmiesz detektywa. Ludzie ogarnijcie sie. Kupowałem 4s dla żony tydzień przed świętami. Napisałem ogłoszenia na forum tu i na myiphone. Dostałem odpowiedz. Myiphone pojechałem kupiłem egzemplarz z 18.10.2012 w idealnym stanie za 1550zl. Wszystko w nim działa.
Tak więc przymknij oko na porady co poniektorych bo to śmiechu warte. Facet przyjeżdża po telefon z latarka i laptopem
Nic nie sprawdzałeś o nic nie pytałeś sprzedającego ??
Tak na wygląd; 1550zł na stół i do widzenia?
Napisano 01 stycznia 2013 - 20:30

Napisano 02 stycznia 2013 - 12:51
Napisano 04 stycznia 2013 - 16:58

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych