odtwarzacz sieciowy
Napisano 29 grudnia 2012 - 17:26
Napisano 29 grudnia 2012 - 20:51
Napisano 29 grudnia 2012 - 23:52
Napisano 30 grudnia 2012 - 19:12
Napisano 31 grudnia 2012 - 11:47
Napisano 31 grudnia 2012 - 11:58
Napisano 31 grudnia 2012 - 13:10
iTunes nie będzie trzymał biblioteki na serwerze ale będzie widział bibliotekę którąTy sobie stworzysz na nim, biblioteki stworzone przez Ciebie na serwerze będą widoczne na panelu bocznym w sekcji "UDOSTĘPNIANE" pod warunkiem że dany serwer świadczy taką usługę dla iTunes, a skoro iTunes widzi udostępniane przez serwer pliki więc nie będzie problemu z odtwarzaniem ich przez AirPlay np. muzyki ,lub filmów przez AppleTV, pamiętaj że Airport Expres ma tylko jedno gniazdo ethernet w Twoim zamiarze wystarczy tylko dla serwera.Nie wiem jak to właśnie jest z trzymaniem biblioteki na serwerze, ale wydaje mi się że sterowanie(odtwarzanie) i odbywa się poprzez itunes'a, w którym włączamy airplay żeby przesłać dźwięk do AE.
Napisano 31 grudnia 2012 - 13:31
Napisano 31 grudnia 2012 - 13:52
Zgadzam się, tak dla przykładu: Synology DS212j. NAS w domu. benchmark.plBierz Synology zamiast Qnapa - jest jabłkolubne.
Napisano 31 grudnia 2012 - 14:28

Napisano 31 grudnia 2012 - 14:42
Napisano 31 grudnia 2012 - 14:48
iTunes nie będzie trzymał biblioteki na serwerze ale będzie widział bibliotekę którąTy sobie stworzysz na nim, biblioteki stworzone przez Ciebie na serwerze będą widoczne na panelu bocznym w sekcji "UDOSTĘPNIANE" pod warunkiem że dany serwer świadczy taką usługę dla iTunes, a skoro iTunes widzi udostępniane przez serwer pliki więc nie będzie problemu z odtwarzaniem ich przez AirPlay np. muzyki ,lub filmów przez AppleTV, pamiętaj że Airport Expres ma tylko jedno gniazdo ethernet w Twoim zamiarze wystarczy tylko dla serwera.
I tutaj mówisz nieprawdę. Owszem iTunes w sekcji udostępniane będzie widział muzykę z Synology, ale będzie to wykastrowana funkcjonalność. Nie będą działać okładki płyt i jedynym dostępnym widokiem będzie lista. AppleTV natomiast nie będzie działać wcale. AppleTV widzi tylko oryginalny iTunes i tego z Synology nie zobaczy. Podejrzewam, że z Qnapem jest podobnie.
Wiem że ae ma jeden port ethernet, w przyszłości będę potrzebował dwa, w związku z tym miałem zamiar podłączyć jakiś switch. Chciałbym się jeszcze upewnić, czy nie będzie problemu z odtwarzaniem plików .m4a z serwera. Jeśli nie, to kupuję AE i synology
Uwaga: Programy klienckie iTunes będą uzyskiwać dostęp do folderów współdzielonych music i video. Pakiet iTunes Server obsługuje następujące formaty:
Dźwięk: MP3, M4A, M4P
Wideo: MOV, MP4, M4V
Lista odtwarzania: WPL, M3U
How to enjoy my Synology NAS music o... - Synology Inc. Network Attached Storage - NEW NAS Experience
Natomiast u mnie łyka nawet FLAC.
- - - Połączono posty - - -
Edit:
Znalazłem pełną specyfikację iTunes Server na Synology
http://www.synology....er.php?lang=plkSpecyfikacja oprogramowania
Obsługiwane formaty audio: AAC, APE, Apple Lossless, FLAC, M4A, M4P, MP3, Ogg Vorbis, WAV, WMA, WMA VBR, AIF, AIFF, M4B, WMA PRO. Muzyka w formatach WAV i AIF może być strumieniowana, ale metadane (np. tytuł, nazwa albumu) mogą nie być indeksowane w iTunes
Obsługiwane formaty wideo: MOV, MP4, M4V
Obsługiwane formaty listy odtwarzania: M3U, WPL, PLS
Opcjonalna ochrona przy użyciu hasła
Obsługiwane systemy klienckie: iTunes w systemie Windows i Mac
Napisano 31 grudnia 2012 - 15:44

tak więc wszystko dobrze sobie policz i przemyśl zanim zdecydujesz się na pudełka w kolorze białym, bo jest wiele innych lepszych opcji w tej samej cenie albo za niewielką dopłatą.
Jeśli Ci namieszałem w głowie? to dobrze bo taki miałem zamiar:) a jeśli zmusiłem Cię do myślenia i podjęcia słusznej i zdecydowanie przemyślanej decyzji to jeszcze lepiej

- - - Połączono posty - - -
@krakers
Nie zarzucaj mi proszę kłamstwa jeśli nie kłamałem, jeśli już to czegoś po prostu nie wyjaśniłem do końca, bo nie pisałem że AppleTV widzi Synology, tylko pisałem że iTunes go widzi i jako pośrednik odtworzy pliki na AppleTV, więc zanim zacznisz krytykować przeczytaj uważnie.
Napisano 31 grudnia 2012 - 18:18
Napisano 02 stycznia 2013 - 12:13
Ja też nie uważam że to najlepiej wydane pieniądze bo ATV ma swoje ograniczenia, jedynie na dziś ATV 2-gen i ATV 1-gen da się odblokować przez JB , a dostępny dziś na rynku ATV3 jest mało użyteczny, no chyba że ktoś zamierza kupować i wypożyczać tylko w sklepie iTunes, w przeciwnym wypadku potrzeba wszystko konwertować do odpowiedniego formatu, po za tym jak wspomniałeś ATV bez JB nie widzi serwera multimediów poza komputerami na których jest uruchomione iTunes, więc i w tym przypadku nie zobaczy Synology, dlatego każdym lepszym rozwiązaniem będzie każdy inny tani sieciowy odtwarzacz który widzi wszystkie serwery w sieci domowej i odtwarza więcej formatów video niż tylko dwa lub trzy, z pominięciem tych najpopularniejszych które to obsługuje np. taki tani; WD TV LiveRównież uważam, że zestaw AE + AppleTV to nienajlepiej wydane pieniądze. Do powyższych propozycji dodałbym odtwarzacze Dune HD. Można trochę poczytać opinii i testów o nich.
@AdamDz: nie zarzucam Ci kłamstwa(twierdziłem, że nie końca jest tak ja mówisz). To raz. Dwa, jesteś pewien, że film z takiej udostępnionej przez Synology biblioteki iTunes prześlesz, nawet z użyciem iTunes na komputerze do AppleTV? Jeżeli tak to ok. Choć w dalszym ciągu nie jest to dla mnie wygodne rozwiązanie.
Więc pomijając wszystkie niedomówienia, warto komuś kto planuje budowę sieci domowej rozrywki, wskazać, nakierować, pokazać, zwrócić uwagę, na inne opcje niż tylko białe pudełka, by w przyszłości uniknąć zamknięcia w jednym systemie i wynikającym z tego ograniczeń.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych