Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

odtwarzacz sieciowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 grudnia 2012 - 17:26

Hej, niedługo kupuję NAS-a na którego przerzucę całą bibliotekę muzyczną z itunesa, i kilka filmów. Szukam dobrego odtwarzacza sieciowego(audio i video) który bez problemu poradzi sobie z obsługą udostępnionej biblioteki muzycznej(pliki w formacie .m4a), oraz z odtwarzaniem wszelakich plików video, z naciskiem na .mkv w jakości 1080p i obsługą polskich napisów. Kolejnym kryterium jest dobrej jakości wbudowany DAC, zależy mi na analogowym wyjściu audio, co bym mógł bez problemu podłączyć swój leciwy wzmacniacz. Oprócz tego dobrze by było gdyby odtwarzacz posiadał gigabitowy port Ethernet, wifi niekoniecznie. Czy istnieje jedno urządzenie spełniające wszystkie powyższe kryteria?

#2 Tribunal

Tribunal
  • 3 postów

Napisano 29 grudnia 2012 - 20:51

Spróbuj też napisać na forum audiostereo.pl w odpowiednim dziale (Stereo)

#3 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 grudnia 2012 - 23:52

Na dorego DAC-a bym nie liczył bo większość odtwarzaczy jest tańsza niż samodzielny dobry DAC.

#4 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudnia 2012 - 19:12

Dobra, wyszło na to że nie można mieć wszystkiego, spędziłem kilka godzin na przeszukiwaniu internetu i nie znalazłem nic ciekawego. Więc na razie odpuszczam sobie odtwarzacz wideo. Wykombinowałem sobie, że zamienię swój router tp-linka nowym airport express, którego podłączę do wzmacniacza. Mam tylko wątpliwości czy będzie to działać tak jak ja to sobie w tej chwili wyobrażam, mianowicie: cała biblioteka muzyczna znajduje się na serwerze NAS(najprawdopodobniej qnap TS-112), do której będę miał dostęp na imacu i iphonie, gdy będę miał ochotę czegoś posłuchać włączę wzmacniacz, wybiorę odpowiednie źródło(airport) włączę jakiś utwór w itunes... i czy w tym momencie dźwięk pojawi się w głośnikach?

#5 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 31 grudnia 2012 - 11:47

Niech ktoś potwierdzi/zaprzeczy, ale wydaje mi się, że AE wymaga "oryginalnego" iTunes i z tym z NAS-a nie pójdzie. No chyba, że AE działa jako samodzielna instancja iTunes i może na NAS-ie trzymać bibliotekę.

#6 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 grudnia 2012 - 11:58

Nie wiem jak to właśnie jest z trzymaniem biblioteki na serwerze, ale wydaje mi się że sterowanie(odtwarzanie) i odbywa się poprzez itunes'a, w którym włączamy airplay żeby przesłać dźwięk do AE.

#7 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 31 grudnia 2012 - 13:10

Nie wiem jak to właśnie jest z trzymaniem biblioteki na serwerze, ale wydaje mi się że sterowanie(odtwarzanie) i odbywa się poprzez itunes'a, w którym włączamy airplay żeby przesłać dźwięk do AE.

iTunes nie będzie trzymał biblioteki na serwerze ale będzie widział bibliotekę którąTy sobie stworzysz na nim, biblioteki stworzone przez Ciebie na serwerze będą widoczne na panelu bocznym w sekcji "UDOSTĘPNIANE" pod warunkiem że dany serwer świadczy taką usługę dla iTunes, a skoro iTunes widzi udostępniane przez serwer pliki więc nie będzie problemu z odtwarzaniem ich przez AirPlay np. muzyki ,lub filmów przez AppleTV, pamiętaj że Airport Expres ma tylko jedno gniazdo ethernet w Twoim zamiarze wystarczy tylko dla serwera.

#8 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 grudnia 2012 - 13:31

Bierz Synology zamiast Qnapa - jest jabłkolubne.

#9 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 31 grudnia 2012 - 13:52

Bierz Synology zamiast Qnapa - jest jabłkolubne.

Zgadzam się, tak dla przykładu: Synology DS212j. NAS w domu. benchmark.pl

#10 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 grudnia 2012 - 14:28

Wiem że ae ma jeden port ethernet, w przyszłości będę potrzebował dwa, w związku z tym miałem zamiar podłączyć jakiś switch. Chciałbym się jeszcze upewnić, czy nie będzie problemu z odtwarzaniem plików .m4a z serwera. Jeśli nie, to kupuję AE i synology ;)

#11 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 31 grudnia 2012 - 14:42

Napisze jak to działa u mnie. nie wiem, czy takie coś Ci odpowiada i jest najtańszym rozwiązaniem, ale u mnie sprawdza sie wysmienicie ( i o to chodzi). Oczywiście pliki audio to AIFF'y, filmy to format m4v. Lecimy dalej. Time Capsule do której podłączony jest modem internetowy CISCO. Do TC podłączone sa za pomocą LAN 2 inne TC. Łącznie 6TB na dane. TC rozsyła sygnał 5GHz o szybkości 450Mbps. Poprzez WiFi podłączony laptop MBPr z iTunes. W iTunes wyłączona opcja przenoszenia plików do biblioteki iTunes w komputerze / 6TB się nie mieści /. iTunes jest centrum do zarządzania plikami. Oczywiście udostępniam w iTunes całą bibliotekę by AppleTV widziało pliki. AppleTV poprzez HDMI do TV/kino domowe, poprzez TosLink do wzmacniacza STEREO. Sterowanie via iPad lub iPhone - REMOTE / teraz tez aplikacja na Windows 8 RT /. Sporo sprzętu, ale wszystko funkcjonalne, łatwe w utrzymaniu porzadku bibliotek i do tego łatwer w sterowaniu. Tak, wiem...kosztowne. Pliki przygotowywane są zawsze w ten sam sposób -MakeMKV do MKV. Z MKV do m4v poprzez HandBrake. Oczywiscie pliki HD 1080p o bitrate od 18Mbps do 25Mbps. Tak to wygląda używając całościowo ekosystem Apple.

#12 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 31 grudnia 2012 - 14:48

iTunes nie będzie trzymał biblioteki na serwerze ale będzie widział bibliotekę którąTy sobie stworzysz na nim, biblioteki stworzone przez Ciebie na serwerze będą widoczne na panelu bocznym w sekcji "UDOSTĘPNIANE" pod warunkiem że dany serwer świadczy taką usługę dla iTunes, a skoro iTunes widzi udostępniane przez serwer pliki więc nie będzie problemu z odtwarzaniem ich przez AirPlay np. muzyki ,lub filmów przez AppleTV, pamiętaj że Airport Expres ma tylko jedno gniazdo ethernet w Twoim zamiarze wystarczy tylko dla serwera.

I tutaj mówisz nieprawdę. Owszem iTunes w sekcji udostępniane będzie widział muzykę z Synology, ale będzie to wykastrowana funkcjonalność. Nie będą działać okładki płyt i jedynym dostępnym widokiem będzie lista. AppleTV natomiast nie będzie działać wcale. AppleTV widzi tylko oryginalny iTunes i tego z Synology nie zobaczy. Podejrzewam, że z Qnapem jest podobnie.

Wiem że ae ma jeden port ethernet, w przyszłości będę potrzebował dwa, w związku z tym miałem zamiar podłączyć jakiś switch. Chciałbym się jeszcze upewnić, czy nie będzie problemu z odtwarzaniem plików .m4a z serwera. Jeśli nie, to kupuję AE i synology ;)

Uwaga: Programy klienckie iTunes będą uzyskiwać dostęp do folderów współdzielonych music i video. Pakiet iTunes Server obsługuje następujące formaty:
Dźwięk: MP3, M4A, M4P
Wideo: MOV, MP4, M4V
Lista odtwarzania: WPL, M3U

How to enjoy my Synology NAS music o... - Synology Inc. Network Attached Storage - NEW NAS Experience

Natomiast u mnie łyka nawet FLAC.

- - - Połączono posty - - -

Edit:

Znalazłem pełną specyfikację iTunes Server na Synology

Specyfikacja oprogramowania
Obsługiwane formaty audio: AAC, APE, Apple Lossless, FLAC, M4A, M4P, MP3, Ogg Vorbis, WAV, WMA, WMA VBR, AIF, AIFF, M4B, WMA PRO. Muzyka w formatach WAV i AIF może być strumieniowana, ale metadane (np. tytuł, nazwa albumu) mogą nie być indeksowane w iTunes
Obsługiwane formaty wideo: MOV, MP4, M4V
Obsługiwane formaty listy odtwarzania: M3U, WPL, PLS
Opcjonalna ochrona przy użyciu hasła
Obsługiwane systemy klienckie: iTunes w systemie Windows i Mac

http://www.synology....er.php?lang=plk

#13 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 31 grudnia 2012 - 15:44

Wiem że mieszam Ci w głowie ale jeszcze raz przemyśl i podejmij sam sluszna decyzję:) bo w cenie AE kupisz wypas ruter i jeszcze Ci zostanie na np. AppleTV zobacz tu; Ekstremalna wydajność i cena; Netgear R6300 AC1800 WiFi Router 802.11ac Dual Band 4-port Gigabit [R6300-100PES] - porównaj ceny - NOKAUT.pl to już sprzęt na lata i z najwyższej półki a jednak taniej niż AE ale i też przyjazny dla Apple, co do odtwarzacza, no cóż Playstation3 rozwiązało by problem jeśli nie masz:) to dobrym rozwiązaniem jeśli musi być od Apple:) było by AppleTV 2gen. po prostym JB, bo odtworzysz najpopularniejsze formaty wideo i za jego pomocą połączysz się z np. Synology bez pośredników ale obraz w HD ready czyli 720p., albo Western Digital TV LIVE MEDIA PLAYER USB 2.0 HDMI (WDBAAP0000NBK) - Ceneo.pl lub podobne które zobaczą serwer NAS,
tak więc wszystko dobrze sobie policz i przemyśl zanim zdecydujesz się na pudełka w kolorze białym, bo jest wiele innych lepszych opcji w tej samej cenie albo za niewielką dopłatą.
Jeśli Ci namieszałem w głowie? to dobrze bo taki miałem zamiar:) a jeśli zmusiłem Cię do myślenia i podjęcia słusznej i zdecydowanie przemyślanej decyzji to jeszcze lepiej :)

- - - Połączono posty - - -

@krakers
Nie zarzucaj mi proszę kłamstwa jeśli nie kłamałem, jeśli już to czegoś po prostu nie wyjaśniłem do końca, bo nie pisałem że AppleTV widzi Synology, tylko pisałem że iTunes go widzi i jako pośrednik odtworzy pliki na AppleTV, więc zanim zacznisz krytykować przeczytaj uważnie.

#14 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 31 grudnia 2012 - 18:18

Również uważam, że zestaw AE + AppleTV to nienajlepiej wydane pieniądze. Do powyższych propozycji dodałbym odtwarzacze Dune HD. Można trochę poczytać opinii i testów o nich. @AdamDz: nie zarzucam Ci kłamstwa(twierdziłem, że nie końca jest tak ja mówisz). To raz. Dwa, jesteś pewien, że film z takiej udostępnionej przez Synology biblioteki iTunes prześlesz, nawet z użyciem iTunes na komputerze do AppleTV? Jeżeli tak to ok. Choć w dalszym ciągu nie jest to dla mnie wygodne rozwiązanie.

#15 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 02 stycznia 2013 - 12:13

Również uważam, że zestaw AE + AppleTV to nienajlepiej wydane pieniądze. Do powyższych propozycji dodałbym odtwarzacze Dune HD. Można trochę poczytać opinii i testów o nich.

@AdamDz: nie zarzucam Ci kłamstwa(twierdziłem, że nie końca jest tak ja mówisz). To raz. Dwa, jesteś pewien, że film z takiej udostępnionej przez Synology biblioteki iTunes prześlesz, nawet z użyciem iTunes na komputerze do AppleTV? Jeżeli tak to ok. Choć w dalszym ciągu nie jest to dla mnie wygodne rozwiązanie.

Ja też nie uważam że to najlepiej wydane pieniądze bo ATV ma swoje ograniczenia, jedynie na dziś ATV 2-gen i ATV 1-gen da się odblokować przez JB , a dostępny dziś na rynku ATV3 jest mało użyteczny, no chyba że ktoś zamierza kupować i wypożyczać tylko w sklepie iTunes, w przeciwnym wypadku potrzeba wszystko konwertować do odpowiedniego formatu, po za tym jak wspomniałeś ATV bez JB nie widzi serwera multimediów poza komputerami na których jest uruchomione iTunes, więc i w tym przypadku nie zobaczy Synology, dlatego każdym lepszym rozwiązaniem będzie każdy inny tani sieciowy odtwarzacz który widzi wszystkie serwery w sieci domowej i odtwarza więcej formatów video niż tylko dwa lub trzy, z pominięciem tych najpopularniejszych które to obsługuje np. taki tani; WD TV Live
Więc pomijając wszystkie niedomówienia, warto komuś kto planuje budowę sieci domowej rozrywki, wskazać, nakierować, pokazać, zwrócić uwagę, na inne opcje niż tylko białe pudełka, by w przyszłości uniknąć zamknięcia w jednym systemie i wynikającym z tego ograniczeń.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych