Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wymiana dysku w MacBook Pro Retina a gwarancja producenta.

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 December 2012 - 19:52

A więc jak w temacie. Będę wymieniał dysk w swoim rMBP na większy także z rMBP 256GB > 512GB. Dysk jest wymienny bez większego problemu co można sprawdzić. Pytanie brzmi czy nie stracę gwarancji producenta, komputer jest nowy z grudnia. Sprawa jest dla mnie bardzo ważna także z góry dziękuje za pomoc.

#2 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 26 December 2012 - 20:06

Skoro nie ma oficjalnej instrukcji, to zapewne stracisz.

#3 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 December 2012 - 20:08

Tylko jak sie poznają jaki to model. Nie ma żadnych pląb a nowy dysk będzie także oryginalny z rMBP.

#4 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 26 December 2012 - 20:22

Mogę się mylić, ale specyfikacja fabryczna może być przypisana do numeru seryjnego. Na pudełku na przykład masz obie rzeczy na jednej naklejce. Ale pewnie jak mówisz, w serwisie się nie zorientują.

#5 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 December 2012 - 21:58

To mam problem, sam już nie wiem. Nie powinni rozpoznać różnicy, teraz gdy jest dowolna możliwość konfiguracji CPU i dysku SSD.

#6 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 December 2012 - 22:31

Na pewno nie będziesz miał problemu z serwisem jeśli zostawisz sobie stary dysk i w przypadku konieczności naprawy (wymiany gwarancyjnej) zamontujesz oryginalny dysk. Stary dysk ssd od rMBP można wsadzić do obudowy jakie sprzedaje np. OWC i używać jako zewnętrzny na usb3 (transfer rewelacyjny i cisza). Przerabiałem ten problem w moim MBA - wymieniłem z 128GB na 256GB - jak 2 razy Air lądował w serwisie i w końcu po trzeciej naprawie wymieni mi na nowy zawsze wysyłałem oryginalny. Ewentualna opcja sprzedaży oryginalnego dysku jest wg. mnie nie opłacalna ze względu na ryzyko problemów przy naprawie lub wymianie - a maki niestety bywają awaryjne....

#7 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 December 2012 - 22:36

Kurczę, ja właśnie będę zamieniał się z kolegą. Dysk który włożę do swojego to też oryginalny SSD z MBP Retina 15'', więc raczej nie powinni zauważyć różnicy bo jest to samo. Teraz możemy dowolnie konfigurować CPU i SSD.

#8 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 December 2012 - 22:47

W serwisie teoretycznie nie powinno być problemu, ale jak była by konieczność wymiany maka to dostaniesz nowego z dyskiem 256GB - do numeru seryjnego przypisana jest pełna konfiguracja. Jak apple wymieniało mi np. iMac i MBA pomimo, że otrzymałem zawsze wersje z nowszym procesorem, to dysk 128GB i wielkość ram zawsze była taka sama - brak możliwości zmiany nawet za dopłatą.

#9 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 26 December 2012 - 22:57

Dzięki za pomoc. Czyli w przypadku ew wymiany skontaktuje się ze znajomym aby podmienić dysk.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users