Cześć.
To mój pierwszy post. Próbowałem się przekopać przez odmęty internetu, aby znaleźć jakieś działające porady odnośnie mojego 4S i jego baterii, aż postanowiłem się tu zarejestrować i szukać pomocy.
Otóż od tygodnia jestem właścicielem używanego iPhone 4S z najnowszym softem 6.0.1. Uwielbiam ten telefon, ale niestety jestem bardzo mocno zawiedziony działaniem baterii. Mam nawyk z mojego prywatnego Galaxy SIII (iPhone służy mi jako telefon służbowy), że w celu oszczędzania baterii wyłączam BT, WiFi, 3G i GPS i włączam je jedynie w razie potrzeby. W ten sposób ten telefon na stand-by potrafi leżeć tydzień zanim krzyknie o podładowanie. Nawyki te przeniosłem na iPhone'a. WiFi - OFF, BT - OFF, Dane z sieci - OFF, Siri - OFF, Lokalizacja - OFF, Push - OFF, Powiadomienia - do minimum. Jednym słowem wszystko OFF co nie jest mi od ręki potrzebne. iPhone służy mi do telefonowania, smsów, gier, a gdy potrzebuję odebrać mail czy zajrzeć do neta to włączam sobie co trzeba. Niestety... mimo takiego ograniczenia opcji telefon w trybie stand-by (leży sobie na biurku i czeka) traci ok. 10% baterii na 3h. Podkreślam - STAND-BY!
Szczerze... jest to dla mnie niedopuszczalne. Przy jakimś średnim użyciu dziennym jedno ładowanie starcza mi na niecały dzień. Próbowałem już wielu "tech-voodoo", które znalazłem w necie na temat tego problemu - ustawianie APN dla MMS, hard-resety, reset ustawień, restore telefonu przez iTunes, usuwanie zbędnych aplikacji i nic nie pomaga. Telefon leży, nic nie jest włączone, nawet w tle nie lecą żadne aplikacje, a bateria umiera. Boję się nawet w dzień w coś zagrać, bo telefon może niedotrzymać do końca dnia. Nie oczekuje wiele. Nie mam problemu z tym by telefon zużywał baterie jak z niego korzystam, ale na litość boską niech nie drenuje jej ciągle, gdy leży na biurku nieużywany.
Dzięki z góry za wszelką możliwą pomoc.

Bateria na stand-by
Rozpoczęty przez
mrsoczi
, 19 gru 2012 11:06
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 grudnia 2012 - 11:06
Napisano 19 grudnia 2012 - 11:12
Dwie opcje.
Jakiego masz dostawcę sieci? Jaki jest tam zasięg gdzie leży Twój telefon? Na przykład w Play, może się dziać, że telefon ze względu na słaby zasięg szuka partnera roamingowego o najlepszej mocy i sobie skacze między Plusem, Orange i Play. To konsumuje baterię dość znacznie. Zwykle jednak w 3G.
Druga opcja to usługi lokalizacji najczęściej w darmowych aplikacjach, które drenują baterię (będąc w tle). Wejdź sobie w ustawienia prywatności, usługi lokalizacji i zobacz jakie aplikacje korzystały w ciągu ostatnich 24 godzin. Sporo może Ci to powiedzieć.
Do tego dochodzi Skype w tle, który potrafi zabić telefon w 2 godziny i podobne "świetne" aplikacje.
Jeśli żadne z powyższych, to coś nie tak z baterią.
Napisano 19 grudnia 2012 - 11:28
Mój dostawca to Plus. Nigdy z innego nie korzystałem. Lokalizacja to Warszawa-miasto, więc problemów z zasięgiem być nie powinno.
Co do aplikacji to aby wyizolować problem ograniczyłem się do moich minimum - Gmail, Google Maps, Facebook, Instagram i wszystko. Nawet z aplikacji w tle wywaliłem wszystko co się dało. Lokalizacja wyłączona.
Jak normalnie schodzi bateria na poczekaniu? Może ktoś mi podać jak u Was znika bateria na stand-by? Chciałbym mieć jakiś punkt odniesienia. Co do baterii to już zamówiłem baterie Forever 2200 mAh i będą ją testował jak przyjdzie. (link: [url=http://allegro.pl/markowa-mocna-bateria-iphone-4s-2200mah-forever-i2833134038.html]MARKOWA MOCNA BATERIA IPHONE 4S 2200MAH FOREVER (2833134038) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url] - może ktoś ma jakieś opinie na jej temat)
Co do aplikacji to aby wyizolować problem ograniczyłem się do moich minimum - Gmail, Google Maps, Facebook, Instagram i wszystko. Nawet z aplikacji w tle wywaliłem wszystko co się dało. Lokalizacja wyłączona.
Jak normalnie schodzi bateria na poczekaniu? Może ktoś mi podać jak u Was znika bateria na stand-by? Chciałbym mieć jakiś punkt odniesienia. Co do baterii to już zamówiłem baterie Forever 2200 mAh i będą ją testował jak przyjdzie. (link: [url=http://allegro.pl/markowa-mocna-bateria-iphone-4s-2200mah-forever-i2833134038.html]MARKOWA MOCNA BATERIA IPHONE 4S 2200MAH FOREVER (2833134038) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url] - może ktoś ma jakieś opinie na jej temat)
Napisano 19 grudnia 2012 - 11:32
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych