Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Spalony kabel lightning.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 sskand

sskand
  • 5 postów

Napisano 18 grudnia 2012 - 22:25

Witam, Myslałem, że nie będę nigdy musiał tutaj pytać, ale stało się i tak oto zakładam temat. Spalił mi się właśnie kabel lighting. Jak to się stało? Włączam komputer stacjonarny, kabel jak zwykle siedzi w gnieździe USB (telefon nie był podłączony). Ponieważ chciałem doładować telefon, sięgam po kabel a wtyczka (8 pin) jest tak gorąca, że nie można jej utrzymać, a od włączenia komputera nie minęło dużo więcej niż minuta. Chwilę po ostudzeniu kabla oglądam kabel i widzę, że osłona wtyczki lekko się obsunęła (widać trochę wnętrze) oraz rozpadła się izolacja przewodu i widać plecionkę kabla. Sprawdziłem inne gniazda USB (ten sam efekt) oraz ładowarkę sieciową (nic się nie dzieje). Po podłączeniu do laptopa, laptop się natychmiast wyłącza. Oczywiście gniazda USB działają np z pendrive. Telefon na szczęście działa. Pytanie, czy ktoś się z tym problemem spotkał i czy reklamował kabel? Jutro będę próbował w t-mobile gdzie kupiłem telefon oraz w apple, ale czy mam szansę wymiany przewodu na gwarancji? Dzięki z góry za wszelkie info. Pozdrawiam, Marek.

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 19 grudnia 2012 - 07:58

Oczywiście, że tak. Reklamuj bez wahania.

#3 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 grudnia 2012 - 09:52

NIEFAJNE. Niestety elektronika w kablu powoduje, że nawet kabel zaczyna być problemem. Nie jest to ruch w dobrą stronę...

#4 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 grudnia 2012 - 14:56

Na akcesoria masz 3 lub 6 miesięcy gwarancji (nie pamiętam dokładnie)

#5 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 19 grudnia 2012 - 15:01

Gwarancji tak, ale do tego dochodzi niezgodność z umową.

#6 sskand

sskand
  • 5 postów

Napisano 19 grudnia 2012 - 22:08

Jutro oddaję kabel na gwarancji i czekam bez prądu na rezultat! ;) Święta bez iPhona, może i dobrze. ;)

#7 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 19 grudnia 2012 - 22:14

A nie lepiej kupić na te czas kabel? Ja ostatnio kupiłem za 25zl.

#8 sskand

sskand
  • 5 postów

Napisano 19 grudnia 2012 - 22:40

Jasne, że kupiłem właśnie taki wynalazek za 25 zł. Niestety jest okres przedświąteczny i może nie przyjść do piątku.
W sklepie w moim mieście oglądałem dziś kabelek podobno oryginalny, ale był luzem w woreczku i ta izolacja przy wtyczce 8 pin była króciutka, więc podejrzewam podróbę. A koleś chciał 90 zł.

BTW. tak wygląda teraz mój kabelek:
[url]http://i.imgur.com/aZICq.jpg[/url]

#9 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 20 grudnia 2012 - 20:17

Kabelek masakra!! No ja za 25 tez podróbe kupiłem;-)

#10 sskand

sskand
  • 5 postów

Napisano 20 grudnia 2012 - 22:39

No lepsze jest to, że podobno nie mogę oddać samego kabla na gwarancji, ale wyłącznie cały komplet. Może to ktoś zweryfikować czy to prawda? Operator to t-mobile. Nie widzi mi się czekać 2 tygodnie na telefon.

#11 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 grudnia 2012 - 00:14

Kup sobie oryginalny kabel, stracisz stówę, ale nie będziesz czekać dwa tygodnie u operatora. Rany, ja bym tak zrobił, zaraz pojechał do najbliższego sklepu, nawet do innego miasta, nie lubię czekać;) Pozdrawiam;)

#12 kamilns

kamilns
  • 232 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 12:00

ja oddawałem same sluchawki od ipoda i wymienili

#13 sskand

sskand
  • 5 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 20:24

Pierwsze ładowanie podróba przeszła pozytywnie. Używałem ładowarki sieciowej apple i nic nie spłonęło. ;)

#14 jabłkowy

jabłkowy
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2013 - 16:17

Mam podobny problem z iPadem 4, tyle, że po kilku próbach widzi ładowarkę sieciową (i całe szczęście:), i izolacja zeszła w innym miejscu. Kupiłem go w Saturnie, myślicie, że wymienią bez problemu? Na razie moje prowizoryczne rozwiązanie to zaklejenie taśmą izolacyjną :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych