Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Konfiguracja Airport Express (2012) i ps3 - probelm z siecią wifi

• This topic is locked This topic is locked
13 replies to this topic

#1 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 12 December 2012 - 00:28

Hej, mam problem ze skonfugurowaniem połączenia bezprzewodowego między konsolą PS3 za pomocą airport express (model 2012).

Stworzyłem sieć zabezpieczoną hasłem, mój iMac łaczy się z nią bezproblemowo i transfer mam taki jak zadeklarował dostawca, natomiast kiedy podłaczam do tej sieci konsolę po pierwsze wyskakuję mi w ustawieniach sieci że UPnP jest niedostępne (to ważne dlla nie gdyż wpływa na media server i streaming).

Po drugie gdy wszystkie inne opcje jak PSN, Newtork i IP Adres są w teście zakończone powodzeniem to prędkośc wysyłania i pobierania wyskakuje NIEPOWODZENIE, a po chwili pojawiają się śmieszne wartości typu pobieranie 365 kb/s; wysyłanie 245 kb/s i pojawia się kod błędu 80029020.

Dodam że mam internet z UPC 50 Mb/s - i tak pokazują testy na iMacu pod tą siecią wifi.
Próbowałem dziś pobrać aktualizację do jednej z gier - ważyła 26 MB czas pobierania 48 minut ;) niewiarygodne.

Może ktoś z Was zna jakiś złoty środek (ustawienia) na skonfigurowanie poprawne sieci z pod airport expres do konsoli PS3

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne podpowiedzi

#2 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 December 2012 - 08:52

Od początku. Jakie masz ustawienia w airport express - chodzi o dzielenie internetu. Czy airport express to jest Twój główny router podłączony bezpośrednio do modemu UPCy? Czy dzielisz internet z czegoś innego? Jak daleko jest konsola od AE i jaką moc sygnału deklaruje w ustawieniach systemowych?

#3 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 12 December 2012 - 09:54

Airport express jest głównym routerem i jedynym w domu. Podpiety jest kablem ethernet bezpośrednio do modemu UPC kablowego (też wifi jednak na nim wyłączyłęm sieć bezprzewodową). Konsoloa jest w odległości 1,5m od routera sygnał 100%

#4 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 12 December 2012 - 15:05

Nie podbijaj. // ftpd

#5 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 December 2012 - 17:00

No jeszcze najważniejsze, jakie masz opcje dzielenia internetu. Bez tego nie ma szans wyciągnąć wniosków. Powinieneś mieć DHCP i NAT i w opcjach enable NAT Port Mapping Protocol i sensowny zakres adresów. Druga rzecz to adres w konsoli wpisujesz z łapki czy automatycznie? Lepiej to drugie. Na koniec kanały wireless, najlepiej dać automatic.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 12 December 2012 - 17:16

najlepiej dać automatic.

Wcale nie. Najlepiej dać tak, jak sprawdza się w danej lokalizacji.

#7 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 December 2012 - 17:42

Tylko że z tego co pamiętam, to by w PS3 odpalić kanał, to wszystko musisz pociągnąć ręcznie. Ale może się mylę. Poza tym przy tej odległości sprzętów nie powinno być problemu zakłóceń, no i nie jest tak że sprzęty się szukają i zmieniają kanały czy zawsze na jednym?

#8 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 13 December 2012 - 10:51

A więc tak, napisałem do wsparcia pomocy technicznej sony, pan miło mi odpisał że spowodowany błąd może być przyczyną awarii systemu ps3, polecił mi odtworzyć bazę danych w trybie awaryjnym konsoli, tak tez zrobiłem. Niestety nic to nie dało. Zadzwoniłem do centrum pomocy i tam tym razem miła Pani wytłumaczyła mi że nie wyklucza usterki konsoli, jednak bardziej skłania się do tego iż wina jednak leży po stronie sieci (!). Co do ustawień routera wifi - gdy zmieniam je w ustawieniach airport express z pomostu na nat i dhcp to wyskakuje mi informacja że tryb NAT jest podwójny bo mój router kablowy takie ustawienia już ma. Porty w modemie kablowym (thomson z upc) mam wszystkie odblokowane. Firewall wyłączony. Cały czas jednak mnie zastanawia fakt że wszystkie inne urządzenia w domu działają poprawnie pod tą siecią i na wszystkich prędkość internetu jest taka jak deklaruje UPC. Zresetowałem nawet wczoraj modem kablowy UPC guzikiem z tyłu obudowy i też nic to nie dało. Pozostaje mi chyba na razie sprawdzić połączenie konsoli pod inną niż moja domową siecią.

#9 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 December 2012 - 12:53

Miałem kiedyś podobny błąd na AE i jakoś go rozwiązałem. Cały czas mam przeczucie że jednak problemem jest jakieś ustawienie u Ciebie. Usterka konsoli w mojej wyobraźni spowodowałaby kompletny brak połączenia. Spróbuj jeszcze wbić w konsolę ustawienia ręczne, adres IP z zakresu ustawionego na AE, uważaj na adres DNS - musi być to adres AE w sieci wewnętrznej. Drugi dorzuć albo OpenDNS albo Google.

#10 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 13 December 2012 - 13:47

Kurcze ja nie jestem jakimś specem w tych sprawach. Czyli mam wpisać ręcznie w konsoli ip routera Airport a open DNS to jest jaki? 0.0.0.0 ?

#11 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 December 2012 - 15:41

Adres AE, to zwykle pierwszy numerek z zasięgu numerków DHCP który powinieneś był przypisać przy opcjach sieciowych. Czyli jak dałeś zakres 192.168.1.2 do 100 to z jedynką (192.168.1.1)jest AE.
OpenDNS IP Addresses

Po pytaniu wnioskuje że raczej coś zważyłeś w ustawieniach Airport Express.
Wiesz co, Zrób sobie skriny ustawień gdzieś i wrzuć na publicznego Dropboxa cycuś i wyślij mi llink na priva. Wieczorem zajrzę i pewnie znajdę ten błąd.

#12 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 13 December 2012 - 15:57

super, tak zrobię, dzięki za pomoc

#13 blacker

blacker
  • 18 posts
  • SkądKraków

Posted 01 February 2013 - 19:47

Chciałbym upewnić się co do kilku faktów na temat AirPort Express, mam nadzieje że mi pomożecie. 1.Czy jest możliwość korzystania z AirPlay bez bezpośredniego podłączenia np. iPad'a do APE po jego Wi-fi? Czyli np. korzystam z sieci wi-fi router'a np TPlinka a APE jest podpięty kablem ethernet pod jeden z jego portów. 2.Mam komputer stacjonarny PC z iTunes, podobny problem, jest on podłączony kablem ethernet do tego samego router'a co APE, będę mogł z niego odtwarzać muzykę z mojej biblioteki iTunes czy muszę dokupić kartę wi-fi i łączyć się z AirPortem bezpośrednio? Najchętniej wyłączył bym w ogóle wi-fi w express'ie, potrzebuje tylko funkcji AirPlay. 2 sieci wi-fi w pomieszczeniu to nie najlepszy pomysł, szczególnie ze jak podejrzewam łącząc się z wi-fi AirPorta expres'a (mam na myśli starsze modele) przepustowość była by nie najlepsza. Szukam taniego i wygodnego odtwarzania mojej biblioteki iTunes z poziomu iPhone/iPad/PC. Jakieś sugestie? Używany AirPort Express z wi-fi b/g to koszt ok. 190,- pln. Routera wolał bym nie zmieniać bo spisuje się b. dobrze. (wi-fi g/n, 4x1gb switch i port USB z podłączonym 1TB HDD wszystko na odmianie openWRT działa niezawodnie)

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 04 February 2013 - 14:01

A co to ma wspólnego z tym wątkiem?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users