problem z napędem w PB G4, komputer nie widzi płyty audio
Napisano 11 września 2007 - 07:16
Napisano 06 października 2007 - 06:32
Napisano 06 października 2007 - 13:09
Komputer wylądował w Diagnoserwisie w Warszawie. Ocena przez fachowca - napęd padnięty. Brak części. Jako że jedynej osoby która reperuje Maki w Diagnoserwisie nie będzie teraz przez 2 tygodnie to komputer zabrałem do domu. Ponieważ w serwisie nie potrafili mi odpowiedzieć czy płyta audio została wyjęta to w samochodzie wziąłem scyzoryk, wsadziłem w napęd szczelinowy i poruszyłem delikatnie. Wyczułem płytę i wyjąłem nóż z napędu. W domu komputer grzecznie pokazał na pulpicie ikonę CD, czyli że widzie że ma płytę i wypluł ją jak Pan Bóg przykazał po naciśnięciu guziczka Eject. Znaczy się działa. Od wczoraj wsadziłem i wyjąłem już ze 20 płyt CD i DVD i wszystko ok.
Teraz na koniec dwie refleksje:
1. czy rzeczywiście napęd był zepsuty i w cudowny sposób sam ożył/naprawił się? czy może od początku była to wina płyty, która wyskoczyła po poruszeniu scyzorykiem? jeśli to drugie to znaczy że Diagnoserwis chciał mnie zrobić w konia i naprawić coś co nie było zepsute.
2. napędy szczelinowe są do dupy i mimo że to ładnie to wygląda, to jednak uważam że jest to wada w komputerach Mac. Napędy szczelinowe są głośniejsze, nie można odtworzyć płyt miniCD lub EcoDisków (ostatnio taki był dodany to Tygodnika Powszechnego) i nie ma jak wyjąć płyty z napędu gdy utknie - trzeba się udać do serwisu.
Dla mnie kolejny drobny minusik Makówek i niestety powoli oswajam się z myślą że kolejnym laptopem będzie jakiś PCtowy Asus lub Sony.
1. w diagnoserwisie lubia kit wciskać. mi chcieli wcisnąć wymiane kabelka wideo, tylko kurde nie wiedzieli ze dzień wcześniej wsadziłem nowy

2. serwisant do mnie " - kto naprawial wczesniej ten sprzet, wogóle śróbki zle powkręcał, ze spapral robote itp" - poznie odbieram sprzet a "super serwisant" nie wiedzial jakie sróbki wkrecić i wkrecil takie cos:

a oczywiście powinna być sróbka taka:

ogolnie serwis nie na poziomie - juz pomijam fakt ze dlugo na niego czekałem i byłem zbywany pare razy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych