Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słaba jakość zdjęć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 wahol

wahol
  • 63 postów
  • SkądUK

Napisano 11 grudnia 2012 - 14:07

Cześć, zastanawiam sie czy ip 4s robi tak słabe zdjęcia czy to mój egzemplarz jest trafiony, zdjęcia sa nie ostre i rozmazane przy niewielkim poruszaniu, a robienie zdjęć w ruchu wychodzi fatalnie każde zdjęcie jest rozmazane :/ Porównywalnym aparat z Galaxy s2 i nie ma co porównywać bo s2 robi o niebo lepie, ostrzej i nie rozmazuje tak zdjęć jak 4s [ATTACH=CONFIG]12652[/ATTACH]

#2 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 11 grudnia 2012 - 14:08

A łapie Ci w ogóle ostrość?

#3 wahol

wahol
  • 63 postów
  • SkądUK

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:02

Tak łapie, ale zdjęcia wychodzą nie ostre no chyba ze robię zdjęcie przy ładnej słonecznej pogodzie i nie ruchomej postaci, próba zrobienie zdjęcia małemu dziecku które jest w rouchu to nie lada wyczyn :/ zawsze coś sie rozmaże.
Myśle o zmianie telefonu na ip5 ale jak tam jest ten sam aparat to ja dziękuje.
Dodam jeszcze ze to mój drugi egzemplarz, poprzedni tez mnie nie zadowalał.
Jeszcze jedno zdjęcie.
http://img201.images...8/img0146ee.jpg

#4 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:04

Nie ma zdjecia. A na dworzu jak wychodza?

#5 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:21

Masz założoną folie ochronną na tel?

#6 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:24

Masz jakąś grubą folie albo zjechane szkiełko albo podróbkę iphona chyba...

#7 wahol

wahol
  • 63 postów
  • SkądUK

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:26

Na zewnątrz wychodzą ostrzejsze, ale zdjęcia w rouchu wychodzą kiepsko, przy robieniu serii zdjęć idącej osoby prawie każde jest rozmazane, to noga to ręka itp. Wszyscy uważają ze aparat w 4s jest super :/ ja pytam gdzie w którym momencie ? myślałem ze aktualizacja do ios6 coś zmieni, a tu nic :(

#8 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:28

albo podróbkę iphona chyba...

Niekoniecznie. Nie wiadomo jaką przeszłość miał iPhone, chyba że był kupiony jako nowy to co innego.

#9 wahol

wahol
  • 63 postów
  • SkądUK

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:33

Nie posiada żadnego zarysowania, szkło jest czyste i nie używam folii ochronnej. Telefon jest 100% oryginalny, nie dawno wymieniany na nowy w serwisie apple.

#10 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:34

Nie posiada żadnego zarysowania, szkło jest czyste i nie używam folii ochronnej.
Telefon jest 100% oryginalny, nie dawno wymieniany na nowy w serwisie apple.

A jak nagrywasz coś to też jest nieostre? Spróbuj zrobić zdjęcie jaką aplikacją inną niż systemowa i pokaż zdjęcie.

#11 wahol

wahol
  • 63 postów
  • SkądUK

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:37

Maciekdzieciol jaka aplikacja ?? podpowiedz coś Z video jestem zadowolony, tylko zdjęcie sa nie takie jakich bym sie spodziewał :/ będąc na weselu zrobiłem około 100 zdjęć gdzie 80% było rozmazanych.

#12 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:40

Maciekdzieciol jaka aplikacja ?? podpowiedz coś

No wszystko jedno jaka, jak nie masz żadnej to może być jakaś za free, chodzi o to żeby sprawdzić czy tam może łapie ostrość, najlepiej wszystko sprawdzić.

#13 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:42

A zrób jakieś zdjęcie z bliska, np. kilku klawiszom klawiatury

#14 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:44

A zrób jakieś zdjęcie z bliska, np. kilku klawiszom klawiatury

No właśnie nie wiem czy to coś da, bo jak mu z daleka nie ostrzy to co dopiero z bliska :(

#15 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:45

Jakiego ty się zdjęcia spodziewasz jak z okna wali światło, a ty ostrzysz na miśka? Jasne, że będzie zaszumione. Aparat w telefonie to nie lustrzanka, o ile dobrze sobie radzi na zewnątrz w niepochmurny dzień to w domu w grudniu kolo 15 jest juz ciemnawo i szumy zaczynaja sie pojawiac. Nawet 5tka sobie z tym tak super nie radzi.

#16 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:59

@tmkszlc A czytałeś pierwszy post?

@autor wątku Pokaż inne zdjęcia, a nie tylko takie w pokoju gdzie faktycznie oświetlenie może być kiepskie jak napisał kolega wyżej.

#17 wahol

wahol
  • 63 postów
  • SkądUK

Napisano 11 grudnia 2012 - 23:22

ImageShack
ImageShack
Zdjęcia robione systemowych aparatem, zdjęcie z dzieckiem gdzie widać rozamazaną główkę dziecka, tak prawie wszystkie z dwudziestu zdjęć wyglądają, a robione Galaxy s2 w tym samym czasie są ostre i ładne.
Ja wiem że aparat w telefonie to nie lustrzanka ale chyba ten aparat nie służy tylko do robienia zdjęć klawiatury, kwiatka czy np. leżącego telefonu na stole :/ jak to bywa na wideo recenzjach.
Czy ip 5 gdzie jest ten sam aparat i ios zdjęcia bedą takiej samej jakości ???

#18 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 12 grudnia 2012 - 01:24

Parę zdjęć zrobionych 4s, tak dla porównania dla ciebie
[ATTACH=CONFIG]12665[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]12666[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]12667[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]12668[/ATTACH]

- - - Połączono posty - - -

Zdjęcia zmniejszyłem by wgrać do stronę :)

#19 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 12 grudnia 2012 - 06:54

ImageShack
ImageShack
Zdjęcia robione systemowych aparatem, zdjęcie z dzieckiem gdzie widać rozamazaną główkę dziecka, tak prawie wszystkie z dwudziestu zdjęć wyglądają, a robione Galaxy s2 w tym samym czasie są ostre i ładne.
Ja wiem że aparat w telefonie to nie lustrzanka ale chyba ten aparat nie służy tylko do robienia zdjęć klawiatury, kwiatka czy np. leżącego telefonu na stole :/ jak to bywa na wideo recenzjach.
Czy ip 5 gdzie jest ten sam aparat i ios zdjęcia bedą takiej samej jakości ???

Pokaż jakieś zdjęcia z dworu, bo patrząc po pilocie to nie jest to najgorsze zdjęcie. Dla porównania masz dwa zdjęcia które zrobiłem swoim 4s.

To jest przy zapalonej lampce:
Dołączona grafika

To jest przy kiepskim oświetleniu:
Dołączona grafika

#20 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 12 grudnia 2012 - 09:34

Nie ma się co oszukiwać - w świetle żarówki 50-tki czy 70-tki super ostrego niezaszumionego zdjęcia nie zrobisz chyba, że 20 cm od żarówki ;) W świetle dziennym to inna zabawa :) Te zdjęcia są z przed chwili. Są dużo ładniejsze niż wczoraj w nocy, które robiłem testowo przy żarówce w pokoju. Dużo światła tam nie wpada, ale wystarczająco, żeby zdjęcia były "w porządku".
Cudów nie zdziałasz. Nikonem D300 w domu o tej godzinie już muszę mieć ISO 400, po 15 to już 1600. Co ma na to powiedzieć aparat iPhone'a, który ma słabsze parametry? :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Tu punkt ostrości ustawił się na końcu cytryny.

#21 Anna Kubiec

Anna Kubiec
  • 1 postów
  • SkądKielce, Poland, Poland

Napisano 20 grudnia 2013 - 21:35

Masz jakiś program do łapania ostrości? Ja jak chcę zrobić 4s zdjęcie z bliska to kompletnie nie łapie ostrości.

#22 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 21 grudnia 2013 - 22:54

A takie głupie pytania mam, 1. czy przypadkiem nie masz folijki na tylnej ściance, która przy okazji zakrywa obiektyw? 2. Czy "tapiesz" paluchem na to co ma być ostre na zdjęciu? 3. Bardzo Ci się ręce trzęsą? Oprzyj o coś telefon jak robisz zdjęcie, żeby nie było poruszone, zrób w przyzwoitym świetle i wybierz na co ma być ostrość.

#23 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 22 grudnia 2013 - 02:04

4S ogólnie ma słaby aparat... ostatnio miałem okazje robić w tym samym czasie zdjęcia 4ką i 4eską i mimo, że 4 ma mniej mpix... zdjęcia były o wiele ostrzejsze, jaśniejsze, ładniejsze

#24 Dares

Dares
  • 407 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 grudnia 2013 - 12:39

ja miałem na przykład problem z jakością zdjęć gdy miałem telefon w pokrowcu z kapką i w miejscu gdzie był obiektyw było wycięte miejsce na niego, jednak jak np używałem flasha to dziwnie te zdjęcia wychodziły i w końcu doszedłem że to wina futerału i tak było. Tak czy owak sprawdź tą ostrość w innej apce.

#25 Dar43

Dar43
  • 51 postów

Napisano 22 grudnia 2013 - 14:46

Mnie 4 i 4s na ios6 robiły dużo lepsze zdjęcia. Na ios7 na 4 strasznie rozmazuje, a 4s gorzej łapie ostrości i zdjęcia są bardziej ziarniste.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych