Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 21,5 2011 głośne wentylatory

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Ppopik

Ppopik
  • 13 posts

Posted 10 December 2012 - 15:48

Witam, mam problem otoż mój iMac zaczął nagle głośno chodzić. Wentylatory chodzą na wysokich obrotach i są bardzo głośne próbowałem wyzerować SMC jak radzi apple : ,,Zerowanie kontrolera SMC w komputerach Mac Pro, komputerach iMac z procesorami firmy Intel, komputerach Mac mini z procesorami firmy Intel oraz serwerach Xserve z procesorami firmy Intel Wyłącz komputer. Odłącz przewód zasilania komputera. Odczekaj 15 sekund. Podłącz przewód zasilania komputera. Zaczekaj pięć sekund i naciśnij przycisk zasilania, aby włączyć komputer. '' ale to niestety nic daje (chyba, że źle to robię) gdy uśpie komputer problem mija na jakiś czas ale niestety powraca mam gwarancje, ale zależy mi to jak najszybciej naprawić (bardzo mi jest teraz potrzebny komputer) prosze o pomoc

#2 dawid1972

dawid1972
  • 316 posts

Posted 12 December 2012 - 19:18

To nie od tego ale co Ci szkodzi spróbować najpierw wyzerować NVRAM/PRAM a potem SMC Zerowanie pamięci NVRAM / PRAM Wyłącz komputer. Znajdź następujące klawisze na klawiaturze: Command (⌘), Opcja, P oraz R. W kroku 4 trzeba będzie nacisnąć i przytrzymać wszystkie te klawisze naraz. Włącz komputer. Naciśnij i przytrzymaj klawisze Command, Opcja, P oraz R przed wyświetleniem szarego ekranu. Przytrzymaj naciśnięte klawisze aż komputer zostanie ponownie uruchomiony i po raz drugi rozlegnie się sygnał dźwiękowy uruchomienia. Zwolnij klawisze

#3 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 December 2012 - 19:42

Ewentualnie: ściągnij sobie smcFanControl i nim się pobaw. Możesz też zainstalować sobie (14 dni free) iStat Menu i stwierdzić jak się ma szaleństwo wentylatorów do temperatur.

#4 Ppopik

Ppopik
  • 13 posts

Posted 31 December 2012 - 09:50

Dziękuję bardzo za rady, wszystkie wypróbowałem ale niestety nic nie pomogło. Ostatnio zostawiłem mojego iMac'a z tymi głośnymi wentylatorami i po jakimś czasie problem minął. Mam nadzieje że już nie powróci. :P

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users