Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Lumia 620 czy Iphone4 ?

• Please log in to reply
55 replies to this topic

#26 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 09 December 2012 - 09:20

To jak widzisz na tym forum jest inaczej. Jawisz się jako strasznie arogancki użytkownik, który nie widzi, że istnieje przycisk "Raportuj". Zgłoś to do moderacji. Sprawa zostanie rozpatrzona. Użytkownik Diesel wypowiedział się w kulturalny sposób. Jego intencją była pomoc. Jako osoba z 15 postowym stażem raczej nie masz większego pojęcia o kulturze tego forum. Na przyszłość zachowaj proszę aroganckie zaczepki i używaj raportowania.

#27 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 09 December 2012 - 13:05

Raczej nie arogancki, bardziej dokładny. Nie lubię nadużyć i przewinień. Ale nie będę kłócił się z moderatorem, wiem czym to się kończy.

#28 4PPL3

4PPL3
  • 82 posts

Posted 09 December 2012 - 13:07

Ja w czerwcu przesiadłem się z iPhona 4 na Lumię 800 i żałuję tego wyboru.

#29 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 09 December 2012 - 13:59

Możesz rozwinąć? :)

#30 swiatek94

swiatek94
  • 450 posts

Posted 09 December 2012 - 14:47

Arkhan@ Lumia 800 jest po prostu strasznie ograniczona( iphone z resztą też ). Miałem Lumie 800 i niestety odradzam ją, jak i każdy telefon z Windowsem Phone, chyba że nie lubisz grać albo korzystać z aplikacji, to Lumia jest jeszcze do przyjęcia, ale tylko 820 i 920, bo poprzednie modele są strasznie słabe. Każda lumia opiera się na "kafelkach", mnie to np strasznie drażniło, mogłeś zmienić sobie tylko kolor kafelki i na tym wizualizacja twojego telefonu się kończyła, brak jakiejkolwiek tapety, co w momencie przeglądania kafelek jest jeszcze okej, ale jak przeglądasz aplikacje, to moim zdaniem trochę głupie, że cały czas jest czarny w tle. Rozumiem, trzeba się pochwalić AMOLED'em i doskonałą czernią, ale moim zdaniem to niewypał. Następna sprawa to bluetooth, tak jak w przypadku iphone możesz korzystać z niego tylko w przypadku podłączenia słuchawek i wysłania (chyba) kontaktów, no śmiech na sali, strasznie nad tym ubolewam, ale dla bluetooth nie będę rezygnował z iphone'a. Ta sama sytuacja z dzwonkami, w Lumii ustawienie chyba jest możliwe, ale ponoć graniczy z cudem, co prawda dzwonki akurat mnie nie interesują, ale jednak to wada. Kolejna sprawa to widgety, których też nie masz, ani w iphonie ani w Lumii, w iphonie da się to jeszcze załatwić przez Jailbreak'a, ale na Lumii możesz pomarzyć. Nie podobało mi się w niej też, że na kafelkach musiały wyświetlać się twoje zdjęcia, nie wiem czy była możliwość zmiany, czy nie, aby widniała normalna ikonka albumu, ale jednak denerwowało mnie to. Gry i aplikacji - nie dość, że lumia 800 jest bardzo słaba w środku, to jeszcze na windowsa phone nie ma kompletnie żadnych dobrych gierek ani aplikacji, jedyny plus, to darmowe mapy. Tutaj iphone jest na 1 miejscu, bijąc nawet Androida. Samo wykonanie Lumii jest naprawdę bardzo dobre, ale ten telefon ma mi pomagać, a nie przeszkadzać, dlatego odradzam jakąkolwiek Lumie. Chyba że tak jak napisałem wcześniej, nie grasz i lubisz prosty telefon, to ewentualnie możesz ją zakupić, ale 820 albo 920, bo poprzednie lumie to pomyłka. Pozdrawiam :)

#31 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 December 2012 - 14:54

Kafelki w WP 7.8/8 da się na tyle zmienić, że ilość informacji na ekranie głównym jest czasami przytłaczająca, zastępują one w 100% widgety znane z Androida. Co do zdjęć w oknie albumu to WP 7.5 pozwalał na wyłączenie "swoich" fotografii. O bluetooth się nie wypowiadam, ostatnio korzystałem z tego wynalazku do wysyłania plików jakieś 5-6 lat temu, teraz tylko parowanie ze słuchawkami więc to jest całkowicie osobista sprawa, tak samo jak baza gier na WP. Zostaw L800, jak dostanie update to w swojej cenie będzie znakomita.

#32 swiatek94

swiatek94
  • 450 posts

Posted 09 December 2012 - 14:58

Molimo@ To zwracam honor, jeśli WP 7.8/8 zastępuje w jakiś sposób widget, a zdjęcia do się wyłączyć. Tak bluetooth i baza gier na WP to sprawa osobista, zgadzam się, dlatego napisałem, że jeśli gry i aplikacje kolegi nie interesują, to może się lumią zainteresować, bo inaczej to nie ma co w nie szukać.

#33 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 09 December 2012 - 15:07

Mam wrażenie że wy nawet jeśli mieliście w ręku WP to przed wakacjami :) Teraz na Wp mogę ustawić sobie wszystkie informacje wyświetlane na kafelkach, bezpośrednio z facebooka czy wiadomości. A ustawienie dzwonka to ściągnięcie jednej aplikacji i wybranie przez nią utworu z naszej pamięci, albo własnoręczne przycięcie utwory w formacie mp3 do 39 sekund, oraz otagowanie go "ringtone" i wrzucenie do pamięci, wtedy jest on do wybrania pomiędzy standardowymi dzwonkami. A co do faktu iż lumie przed 920 i 820 to pomyłka to się nie zgodzę, poprostu telefony dla ludzi o innych preferencjach. Dla mnie dźwięk i ekran jest ważny dlatego lumie przegrywają. Lumia 800 ma dwa podstawowe problemy. Matrycę pentile (popatrzcie co to jest jeśli ktoś nie wie, mnie to przeszkadza) oraz definitywnie słaba jakość dźwięku. Okej, na moich słuchawkach Creative EP-660 jest ładnie, ale to zasługa słuchawek. W tle słychać szum i podczas przełączania utworów jest cyknięcie. Sam system chodzi bez żadnych spowolnień, oraz jest dużo bardzo ładnych gier, według mnie oczywiście. :) Ale właśnie dźwięk i ekran mnie nakręcają do zmiany.. Poza tym, moja wybranka serca prawdopodobnie kupi sobie Iphone 3gs (ma około 500 zł na telefon) więc jeśli ja kupię Ip4 to będziemy mogli sobie pisać przez imessage, a nie tracić setki pakietów sms, które wychodzą gorzej, niż jeden pakiet mb. :) A i jeszcze jedno, na wielu filmikach widać że iphone4 przymula się przy wielu grach, spada ilość klatek, gry wczytują się strasznie długo, a wyglądają czasem gorzej niż te z WP gdzie chodzą bez przymulenia, nawet jeśli w tle słucham muzyki i wczytują się szybciej. Czy Iphone4 naprawdę ma takie problemy z grami? I jakie jest realne taktowanie procesora, 800 Mhz czy 1Ghz? Wszędzie podają inne informacje i nie wiadomo.. I tak btw, na WP przez 3 miesiące nie zdążyłem ogarnąć wszystkich gier które wydawały mi się interesujące ( a ja jestem dość wybredny) dodam że ja korzystam tylko i wyłącznie z darmowych, a tu dochodzą jeszcze płatne, których jest dużo więcej. :)

#34 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 December 2012 - 15:57

Arkhan, póki co i tak nie ma L620. Do tego czasu L800 powinna dostać update. Jeśli już będzie L620 idziesz do salonu Nokii i porównasz te 2 modele. Ja bym nie przesiadał się na iPhone4. Lepiej zebrać fundusze na 4s.

#35 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 09 December 2012 - 16:26

Nie stać mnie i nie będzie mnie stać na iphone 4s. Iphone4 można wyrwać za około 1000 zł, a iphone 4s kosztuje minimum 1500-1600. Nie mam tyle kasy i nie mam możliwości żeby tyle zebrać. Poza tym, kilkoro moich znajomych ma iphony 4s i wszyscy mają problem z baterią (trzyma od rana gdzieś do 20-21 wieczorem) więc wolę czwórkę gdzie bateria wytrzyma te dwa dni. :) Poza tym do najbliższego miasta w którym będę mógł obejrzeć l620 jest 60 km, jest to Toruń, (mieszkam pod włocławkiem) a we Włocławku nie ma niestety żadnych punktów w których można obejrzeć nowe telefony, a w salonach pojawi się pewnie dopiero w lutym.. A i l800 update dostanie dopiero w 1 kwartale 2013 czyli tak gdzieś najwcześniej w styczniu. :) Może mi ktoś powiedzieć czy w iphone są jakieś inne sposoby ominięcia lub zdjęcia simlocka niż normalny tradycyjny czyli oddaję do serwisu, płacę i dostaję bez simlocka?

#36 pepsi-opc

pepsi-opc
  • 19 posts

Posted 09 December 2012 - 23:18

Mam 4'ke i bateria nie wytrzymuje dwa dni (chyba, że na 2G), standard to od 7 do 21, trochę aplikacji, trochę grania i neta.

#37 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 09 December 2012 - 23:44

Za iPhonem 4 przemawia iOS oraz programy na niego.

Przeciwko Lumii 620 Windows Phone 8 i jej ograniczenia wynikające z małej ilości pamięci takie jak:

około 5 proc. pozycji na Windows Phone Store nie zainstaluje się (aczkolwiek "tylko" 5 proc. to aż spora część hi-endowych gier), nie działać będzie synchronizacja podcastów, brak obsługi najbardziej wymagających kodeków (silnie skompresowane 1080p), brak automatycznego kopiowania zdjęć i filmów na SkyDrive (można ręcznie), niektóre aplikacje nie będą mogły automatycznie synchronizować danych w tle (będą to mogły robić ręcznie, po ich uruchomieniu), brak pełnego multitaskingu (aplikację są zamrażane zamiast usypiane, co oznacza, że po przełączeniu się na aplikację musisz odczekać z 1-2 sekundy aż się wybudzi, aczkolwiek agenty w tle dalej działają, więc dostaniesz powiadomienie o wiadomości na komunikatorze, itd.)

#38 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 09 December 2012 - 23:48

Łukaszu trochę inaczej ujmę twoje słowa. Przeciwko iphonowi przemawia IOS i jego ograniczenia. Za Lumią 620 przemiawia WP oraz rosnąca w bardzo szybkim tempie ilość aplikacji :) Oba te systemy są ograniczone, to prawda. Ale WP działa równie szybko co IOS. Nie zostaje w tyle. :) A co do aplikacji, to wątpię żeby któryś z was przetestował 420,000 aplikacji IOSa :P Zresztą, ja nie korzystam z żadnych aplikacji, poza bramką sms. Więc nie rzucajcie oskarżeń na WP które wcale nie jest gorsze. Pepsi, to zależy też od tego jak się wykorzystuje telefon, ja raczej jestem bardzo lekkim użytkownikiem, więc mam nadzieję że do tych dwóch dni dociągnę. :) Łukaszu, mówiłem że nie korzystam z aplikacji, więc to co napisałeś w odnośniku może przeszkadzać większości osób, ale ja się nie spotkałem z czymś co mi nie będzie działać. :) A co do tego wybudzania z freeza, nie wiem kto to napisał, ale aplikacje po kliknięciu są wybudzone od razu. 1-2 sec, to trwają animacje, bo powrót z ekranów do których chcemy wrócić i animacja wybudzania, takie jakby wyostrzanie z rozmazanego. Ciężko to nazwać. :)

#39 pepsi-opc

pepsi-opc
  • 19 posts

Posted 09 December 2012 - 23:55

Aplikacje potrzebne do "życia" są na wszystkich platformach, jedyne braki jakie widziałem na WP jest brak gier fajnych. Ograniczenia są na obu platformach takie same więc jeden pies.

#40 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 09 December 2012 - 23:58

Łukaszu, mówiłem że nie korzystam z aplikacji, więc to co napisałeś w odnośniku może przeszkadzać większości osób, ale ja się nie spotkałem z czymś co mi nie będzie działać. :)

To nie kupuj smartphona tylko zwykły telefon z fizyczną klawiaturą. Będzie idealny do pisania smsów, a przy okazji wytrzyma dłużej na baterii.

Aplikacje potrzebne do "życia" są na wszystkich platformach, jedyne braki jakie widziałem na WP jest brak gier fajnych.

To, że są nie oznacza jeszcze że identyczne.

Wystarczy popatrzeć jak kiepskie są aplikacje Facebooka i Wordpressa na Windows Phone.

#41 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 09 December 2012 - 23:59

Pepsi, a jakie aplikacje to dla ciebie potrzebne? Nie mówimy oczywiście o tym co już jest w telefonie, mam na myśli aplikacje które ściągamy. :) Jak bym chciał kupić telefon z klawiaturą qwerty to siedział bym teraz na forum blackberry :D Co do wordpressa to nie wiem, nie korzystam, a co do aplikacji facebooka, to tak. Aplikacja jest śliczna i jej wygląd oraz całe ui jest czymś nowym. Ale jeśli akurat jest aktualizowanie statusów, to potrafi się zawiesić na 2-3 sec. To prawda. Niestety. Poza tym, wszystko działa płynnie i szybko. ( nie porównuję do iphona mówiąc szybko, bo zapewne na iphone będziesz szybciej i płynniej. :) )

#42 slawo

slawo
  • 63 posts

Posted 10 December 2012 - 00:05

To nie kupuj smartphona tylko zwykły telefon z fizyczną klawiaturą. Będzie idealny do pisania smsów, a przy okazji wytrzyma dłużej na baterii.

To, że są nie oznacza jeszcze że identyczne.

Wystarczy popatrzeć jak kiepskie są aplikacje Facebooka i Wordpressa na Windows Phone.

akurat facebook na iphona tez rewelacyjny nie jest, brak mozliwosci udosteponiania to kpina

#43 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 December 2012 - 08:54

Aplikacja Facebooka działa super szybko na WP8, wczoraj byłem zobaczyć nowe Lumie i są mega. Wniosek jeden, zostaw w spokoju iPhone4 i poczekaj na L620. W tej cenie nie znajdziesz lepszego telefonu.

#44 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 10 December 2012 - 12:29

Wiesz Molimo.. tutaj też nie chodzi o to który najlepszy, tylko który mi przypadnie do gustu. Tak, wymagam szybkiej pracy, ale też żeby telefon mi się spodobał na dłużej wreszcie :P Bo ostatnio te telefony zmieniam co miesiąc, bo ciągle coś nie pasuje.. dlatego chcę spróbować iphone, tym bardziej że za miesiąc w razie czego sprzedam go w takiej samej cenie, a telefony z Wp stanieją. :)

#45 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 December 2012 - 14:51

No to odpowiedziałeś sobie sam na pytanie. :) Teraz weźmiesz iPhone 4, a jeśli Ci system i sam telefon nie przypadnie do gustu to za miesiąc w razie czego wrócisz do nowego WP8. Jeśli i on nie będzie ok to tylko Nokia 6310i. ;)

#46 pepsi-opc

pepsi-opc
  • 19 posts

Posted 10 December 2012 - 14:53

Ta monotonność w WP jest wkurzajaca, dwa kolory tła i kilka kolorów kafelek. Dziś robiłem test aparatów i iP4 zlał Lumie 800 z Carl Zeiss.

#47 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 December 2012 - 14:58

Ta monotonność w WP jest wkurzajaca, dwa kolory tła i kilka kolorów kafelek.
Dziś robiłem test aparatów i iP4 zlał Lumie 800 z Carl Zeiss.

No tak, w iOS monotonności brak. ;)

#48 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 10 December 2012 - 15:05

I tapeta ekranu głównego jest też niesamowicie widoczna...

#49 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 10 December 2012 - 16:17

Wydaje mi sie ze w WP jest gorsza monotonnosc, bo na to nie ma rady. A w IOS moge zrobic jb i bede mial jakie chce ikonki, albo animacje.. No wszystko mozna zmienic, tak jak w androidzie. Tylko ze w IOS robi sie jb a w androidzie roota, a w WP jeszcze nie ma takiej pewnej metody. :) wiec postanowione, biore ip4. Pepsi jesli aparat jest lepszy od l800 to bardzo jestem zaskoczony, bo w l800 w kazdych warunkach wychodza mi bardzo ladne zdjecia. :)

#50 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 10 December 2012 - 21:54

Aplikacja Facebooka działa super szybko na WP8, wczoraj byłem zobaczyć nowe Lumie i są mega. Wniosek jeden, zostaw w spokoju iPhone4 i poczekaj na L620. W tej cenie nie znajdziesz lepszego telefonu.

Znajdzie np. Nokię N9 z wyprzedaży.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users