Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Lumia 620 czy Iphone4 ?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
55 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:16

Witam. Jest to m贸j drugi post, ale pierwszy zosta艂 usuni臋ty bo pyta艂em w temacie w kt贸rym wiele os贸b pyta艂o, ale niestety m贸j post zosta艂 uznany za niezwi膮zany z tematem i usuni臋ty.. ponad p贸l godziny pracy. Ale nie wa偶ne, nie o to chodzi. Chcia艂bym si臋 te偶 przywita膰 ze wszystkimi, by膰 mo偶e zostan臋 na tym forum d艂u偶ej. :) Aktualnie posiada Lumi臋 800 a w styczniu mam zamiar zmieni膰 j膮 na co艣 innego i tutaj postanowi艂em 偶e do wyboru mam dwie mo偶liwo艣ci. Lumia 620 kt贸ra wychodzi w艂a艣nie w styczniu i iphone 4 z tym 偶e lumia pocz膮tkowo ma kosztowa膰 800 z艂 a iphone kosztuje oko艂o 1200-1300 co jest przegi臋ciem jak na takiego dziadka :D ale nie mia艂em jeszcze IOSa i chc臋 zobaczy膰, mo偶e mi si臋 spodoba do tego stopnia 偶e zostanie na d艂u偶ej. Tutaj mam kilka pyta艅: Jak to jest z wydajno艣ci膮 przy normalnym u偶ytkowaniu? Nie wgrywam setek aplikacji czy gier, jedynie bramka sms oraz ze dwie mo偶e trzy gry. Oczekuj臋 zero przymule艅, p艂ynno艣ci i szybko艣ci dzia艂ania. Czy iphone jest w stanie to zapewni膰? S艂ysza艂em wiele niepochlebnych opinii o tym telefonie.. mam kilkoro znajomych kt贸rzy maj膮 iphony ale wszyscy maj膮 4s nikt nie ma zwyk艂ej czw贸rki i nie mog臋 sobie go obejrze膰. Nie mam zamiaru przesiada膰 si臋 z czego艣 szybszego na co艣 wolniejsze, bo w lumii 800 nie ma mowy o 偶adnym zamuleniu ani spowolnieniu, telefon mam ju偶 3 miesi膮ce i tylko raz by艂 wy艂膮czany jak postanowi艂em zrobi膰 tak zwanego hard reseta, przez te 3 miesi膮ce ani razy nic si臋 nie przymuli艂o, ani nie spowolni艂o, czy mog臋 liczy膰 偶e na iphonie przy normalnym, a nawet lekkim u偶ytkowaniu nie spotka mnie zaw贸d? Jest to podstawowa kwestia. Co do mojego sposobu u偶ytkowania: -oko艂o 50-100 sms dziennie (znajomi w r贸偶nych miejscach Polski) -S艂uchanie muzyki (ci臋偶ko powiedzie膰 ale przyjmijmy 偶e b臋dzie to godzina dziennie) -Czasem jaka艣 gra na zaj臋ciach, albo na przerwie. -Przegl膮danie internetu te偶 oko艂o godzinki, jedynie na wifi Czy przy takim nie zbyt wymagaj膮cym u偶ywaniu wytrzyma te 2 dni ? Lumia trzyma mi nawet do 3 dni i zale偶y mi na tym 偶eby telefon dawa艂 sobie rad臋 jak najd艂u偶ej. Oraz ostatnie, czy Iphone 4 jest du偶o cichszy od 4s i czy jako艣膰 d藕wi臋ku jest gorsza? Pozdrawiam.

#2 miki4g

miki4g
  • 150 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:22

Rozpos艂e艣 si臋 niepotrzebnie. I to, i to badziewie. Z dwojga z艂ego iPhone 4. Napisz臋 tylko, 偶e min. Je艣li chodzi o telefony to lumia 800(Windows) i iPhone 4s(apple)

#3 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:37

Czy ty wiesz co ty powiedzia艂e艣? Po 1. Twierdzisz 偶e lumia 800 kt贸ra ma ponad rok ma by膰 lepsza od lumii 620 kt贸ra wychodzi za miesi膮c? Je艣li tak twierdzisz, to prosz臋 nie wypowiadaj si臋 w tym temacie. Po 2. jak bym mia艂 pieni膮dze na Iphone 4s to bym si臋 nie zastanawia艂 nad innym telefonem, ale nie mam. Wracamy do pierwszego postu. :)

#4 Loaderr

Loaderr
  • 38 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:45

Moim zdaniem zadawanie tego typu pyta艅 na forum o apple mija si臋 z celem. Wiadomo, 偶e ka偶dy (prawie) powie Ci, 偶e iPhone. Na twoim miejscu do艂o偶y艂bym troch臋 do iPhona 4s, ew. do Lumii. iPhone 4 to "prze偶ytek", Apple wycofuje jego produkcj臋, wi臋c odradzam jego zakup. Pozdrawiam

#5 sianko

sianko
  • 38 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:48

Ad. 1

Nokia Lumia 800 vs. Nokia Lumia 620 - GSMArena.com

Ja te偶 twierdz臋, i偶聽800 jest lepsza.

#6 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:49

Wiesz.. ja mam zamiar do艂o偶y膰 do iphone4 i nie jest na 100% pewne 偶e mi si臋 uda, a 4s to poza moimi naj艣mielszymi marzeniami. Gdybym za艂o偶y艂 ten temat na forum WP polecili by mi telefon z WP a gdybym za艂o偶y艂 go na forum androida zosta艂by skasowany bo nie dotyczy tematyki forum.. Ci臋偶ko w tych czasach znale藕膰 na internecie dobr膮 subiektywn膮 opini臋.. Poza tym, wystarczy mi 偶e odpowiecie mi na pytania zwi膮zane z iphonem4 z pierwszego posta. Sianko nie wiem jak ty czytasz ale l800 jest du偶o gorsza od 620. Wygrywa jedynie w aparacie, minimalnie w technologii ekranu oraz prawdopodobnie w jako艣ci wykonania. Poza tym przegrywa z kretesem. O ile ekran jest dla mnie wa偶ny, ale raczej ilo艣膰 pixeli ni偶 odwzorowanie kolor贸w kt贸rego itak nie b臋d臋 widzia艂 czy jest lepszy czy gorszy, o tyle aparat jest mi oboj臋tny.

#7 miki4g

miki4g
  • 150 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:55

Jedna argument czemu to iPhone jest najlepszy(i tu nie chodzi konkretnie o iPhona 5). Zobaczcie jak kszta艂tuj膮 si臋 ceny np: iPhona i Samsunga Galaxy s. Iphone po roku-cena spada o max.500z艂, natomiast samsung-min.1000z艂. Jest popyt na iPhona. I tylko napisz臋 na koniec, 偶e zam贸wi艂em sobie u 艣w.Miko艂aja ju偶 Samsunga Galaxy s III. Uwa偶am, 偶e jest to telefon gorszy i android 4.1 to pewnie koniec jego oficjalnej aktualizacji, ale ta funkcja pop up play jest super.

#8 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:58

miki4g nie urodzi艂em si臋 wczoraj, wiem jak kszta艂tuj膮 si臋 ceny. A tw贸j ostatni post nie wnosi nic do tematu tego .. tematu. Poza tym je艣li dla ciebie to 偶e iphone po roku spada o max 500z艂 to zaleta, to wida膰 masz pieni膮偶k贸w tyle 偶eby sobie zmienia膰 telefon jak wyjdzie co艣 nowego. Dla mnie to si臋 nazywa blokowanie rynku.

#9 miki4g

miki4g
  • 150 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:02

miki4g nie urodzi艂em si臋 wczoraj, wiem jak kszta艂tuj膮 si臋 ceny. A tw贸j ostatni post nie wnosi nic do tematu tego .. tematu.
Poza tym je艣li dla ciebie to 偶e iphone po roku spada o max 500z艂 to zaleta, to wida膰 masz pieni膮偶k贸w tyle 偶eby sobie zmienia膰 telefon jak wyjdzie co艣 nowego. Dla mnie to si臋 nazywa blokowanie rynku.

Napisa艂em "iPhone 5" to najlepszy telefon na rynku, ale za 1000 z艂 mniej mog臋 mie膰 telefon ta艅szy, ale r贸wnie偶 dobry i maj膮cy ciekawe funkcje. Co do tematu, nie mo偶esz kupi膰 po prostu Samsunga Galaxy s II?

#10 sianko

sianko
  • 38 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:05

Przewag膮聽Lumii jest WP8. Natomiast model 602 to pr贸ba zaw艂adni臋cia tanim rynkiem. Pytanie wi臋c, czy chcesz telefon tanio i wystarczaj膮co (Lumia 602), czy te偶 drogo a ca艂kiem nie藕le (iPhone). Ja wybra艂 bym Lumi臋聽800 :)

#11 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:15

miki4g wybacz, w takim razie nie zrozumia艂em ci臋. :) Nie, nie chc臋 偶adnego androida mia艂em 2 lata androida na 5 telefonach i ju偶 mi si臋 przejad艂. W gr臋 wchodzi WP (tylko nokie) i Iphone4 bo 3gs nie ma sensu, a 4s za drogi. sianko w艂a艣nie chodzi o to i偶 Lumia 620 (a nie 602 :) ) wychodzi w styczniu z systemem WP8, jest bardzo tani a za to podzespo艂y wcale nie s膮 s艂absze, ani za s艂abe dla WP8. A Lumia 800 odrzuca mnie tragiczn膮 wr臋cz jako艣ci膮 d藕wi臋ku, oraz matryc膮 pentile. Poza tym, zosta艂a z WP 7.5 nied艂ugo b臋dzie aktualizacja do 7.8 i ma by膰 wspierana przez 2 lata, ale nie b臋dzie aktualizacji do pe艂nego WP8. Po cz臋艣ci st膮d moja decyzja o zmianie na nowszy model. :)

#12 sianko

sianko
  • 38 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:23

Tak, 620 :) Wed艂ug mnie przesiadanie si臋 z 800 na 620 to s艂aby pomys艂. Nie lepiej dozbiera膰聽na 820?

#13 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:31

Dlaczego wed艂ug ciebie przesiadanie si臋 z l800 (kt贸ra jest lekko m贸wi膮c niewypa艂em przez brak wzmacniacza dla wyj艣cia minijack, oraz matryc臋 pentile) kt贸ra jest starsza o rok i nie dostanie najnowszego systemu, na najnowszy telefon z niskiej p贸艂ki ze sprz臋towym wzmacniaczem (czyli d藕wi臋k na s艂uchawach wreszcie b臋dzie lepszy) i z lepszy ekranem, przez brak pentile jest z艂ym pomys艂em? Po co siedzie膰 na czym艣 starym, co ma wiele niedoci膮gni臋膰, skoro mo偶na to sprzeda膰 za oko艂o 600-700 z艂 i kupi膰 nowszy model za oko艂o 800 z艂? :) A l820 jest dla mnie na straconej pozycji przez zbyt du偶y ekran (4.3") Za du偶o dla mnie.

#14 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:33

Lumia 820 ma cen臋 z kosmosu, za t膮 cen臋 by mo偶na kupi膰 iPhone 4s. Co艣 lepszego ni偶 Lumia 620/800 to HTC 8X, a je艣li mia艂bym wybiera膰 mi臋dzy 800/620 to 800. Chocia偶 je艣li 620 chodzi podobnie jak 820 czy 8X to wtedy 620, w testach por贸wnawczych wida膰 ogromn膮 r贸偶nic臋 pr臋dko艣ci dzia艂ania aplikacji takich jak FB na korzy艣膰 nowych tel. z WP8.

#15 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:39

molimo no w艂a艣nie, pr臋dko艣膰 dzia艂ania ca艂ego systemu jest na korzy艣膰 WP8 a l620 wcale nie ma s艂abszych parametr贸w. HTC nie mam zamiaru 偶adnego bra膰, do艣膰 si臋 nas艂ucha艂em opinii o tej firmie i o jej produktach. Ale wracaj膮c do tematu.. serio nie warto ju偶 si臋 pcha膰 w iphone4? Chcia艂em pozna膰 ten system, poniewa偶 mia艂em ju偶 WP, WM, Androida, Bad臋, pozosta艂 mi tylko IOS kt贸ry tak偶e mnie interesuje.. Poza tym kusi idealnej ostro艣ci ekran oraz jako艣膰 d藕wi臋ku na s艂uchawkach, kt贸ra podobno jest bardzo dobra. Prosz臋 o odpowiedzi na pytania zwi膮zane z iphone4 zamieszczone w pierwszym po艣cie tego tematu. :)

#16 miki4g

miki4g
  • 150 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:25

molimo no w艂a艣nie, pr臋dko艣膰 dzia艂ania ca艂ego systemu jest na korzy艣膰 WP8 a l620 wcale nie ma s艂abszych parametr贸w. HTC nie mam zamiaru 偶adnego bra膰, do艣膰 si臋 nas艂ucha艂em opinii o tej firmie i o jej produktach.

Ale wracaj膮c do tematu.. serio nie warto ju偶 si臋 pcha膰 w iphone4? Chcia艂em pozna膰 ten system, poniewa偶 mia艂em ju偶 WP, WM, Androida, Bad臋, pozosta艂 mi tylko IOS kt贸ry tak偶e mnie interesuje.. Poza tym kusi idealnej ostro艣ci ekran oraz jako艣膰 d藕wi臋ku na s艂uchawkach, kt贸ra podobno jest bardzo dobra.

Prosz臋 o odpowiedzi na pytania zwi膮zane z iphone4 zamieszczone w pierwszym po艣cie tego tematu. :)

Mam iPoda touch 4g(a to przecie偶 jest iPhone bez telefonu) i powiem Ci, 偶e przegl膮danie Neta nie jest zbyt wygodne(wi臋cej ni偶 2 karty otworzone i. Nie ma pami臋ci ram pozosta艂e i je od艣wie偶a). Ale jak nie chcesz sgs ii ani 偶adnego fajnego HTC, to we藕 tego iPhona 4. Pami臋taj, 偶e lumia 800 ma ekran AMOLED!

#17 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:29

miki4g mam lumi臋 800 i wiem jaki ma ekran. :) A dla mnie jest oboj臋tne czy jest to amoled czy sramoled, nie jestem takim kolorofilem 偶eby zauwa偶a膰 r贸偶nice. SGS II to android, a android to wszyscy wiemy jaki jest :) zreszt膮, nie lubi臋 androida ani samsung贸w, co wyklucza SGSa. Wci膮偶 nikt mi nie opowiedzia艂 na pytania dotycz膮ce iphone4 a ten temat g艂贸wnie po to by艂 za艂o偶ony.. A co do przegl膮dania internetu, to chyba nigdy jeszcze nie trafi艂a mi si臋 okazja 偶ebym u偶y艂 wi臋cej ni偶 jedn膮 kart臋 na telefonie. :)

#18 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 20:03

Co masz na my艣li m贸wi膮c 偶e iPhone 4 jest g艂o艣niejszy od iPhone 4s? Jako艣膰 d藕wi臋ku w iPhone 4 (s艂uchawki) jest bardzo dobra, telefon jest p艂ynny nie odczuwam 偶adnych przyci臋膰 mimo 偶e mam praktycznie ca艂y telefon zagracony a Ty m贸wisz 偶e nie b臋dziesz na niego wgrywa艂 za du偶o aplikacji, iOS to bardzo dobry system kt贸ry si臋 nie laguje, mog臋 poleci膰 w 100%

#19 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 20:22

Dzi臋ki AssuanShi :) Na takie s艂owa liczy艂em, kr贸tko i na temat. :) I ja nie powiedzia艂em 偶e iphone4 jest g艂o艣niejszy od 4s, musia艂e艣 co艣 niedoczyta膰. Pyta艂em czy jest cichszy od 4s. :) Jeszcze mi podpowiedzcie czy gdzie艣 mo偶na wyrwa膰 tanio egzemplarz u偶ywany (stan wola艂bym jak najlepszy) poza allegro? A jeszcze jedno pytanie teraz mnie nasz艂o.. w androidzie mog艂em 艣ci膮gn膮膰 sobie inny wygl膮d klawiatury. Czy w IOS da si臋 tak zrobi膰?

#20 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 21:14

No tak, sry nie doczyta艂em, graj膮 chyba tak samo g艂o艣no, iPhone pr贸cz allegro szukaj u nas na forum tutaj: Sprzedam - iPhone, a co do klawiatury nie wypowiadam si臋 bo mi pasuje ta systemowa i nie szukam innych :)

#21 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 21:37

Ja mam koleg贸w kt贸rzy maj膮 iphone 4s wi臋c wiem jak dobrze ta klawiatura dzia艂a ale jednak sam fakt 偶e jak mi si臋 znudzi to czy b臋d臋 m贸g艂 zmieni膰 mnie interesuje :) Okej dzi臋ki za informacje wszystkim, jestem zdecydowany na iphone, jak tylko uda mi si臋 do stycznia zarobi膰 odpowiedni膮 ilo艣膰 kasy (a raczej si臋 uda) to kupuj臋 iphone :)

#22 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 21:51

Dobry wyb贸r hah :-)

#23 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 22:20

W zasadzie nie wiem nad czymsi臋 zastanawia艂e艣 3 strony. Iphone ma lepsze wyj艣cie audio, pewnie lepszy ekran i super czu艂o艣膰. Sam bym go ch臋tnie kupi艂, niestety dosta艂em 艣wietn膮 ofert臋 na 5, kt贸ra zupe艂nie mi si臋 nie podoba

#24 Arkhan

Arkhan
  • 1聽214 post贸w

Napisano 08 grudnia 2012 - 22:23

Zastanawia艂em si臋 z tego wzgl臋du 偶e chcia艂em us艂ysze膰 od obcych ludzi opinie, oraz par臋 informacji mnie zastanawia艂o. :) Poza tym iphone4 jest cenowo na granicy i nie jestem pewny czy napewno b臋dzie mnie sta膰 wi臋c tym bardziej chcia艂em opinii innych, 偶eby si臋 spi膮膰 i zebra膰 pieni膮偶ki :)

#25 diesel2117

diesel2117
  • 1聽743 post贸w
  • Sk膮dKatowice PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 22:44

Mia艂em wszystkie lumie i iphone. Lumia 620 艂adny wygl膮d, Windows Phone 7.5 mango, w miar臋 aparat, s艂aba bateria, nie wygodna klawiatura (je艣li o mnie chodzi), s艂aby zasi臋g. Lumia 710 (te偶 jest w twoim przedziale cenowym.) Windows Phone 7.5 mango, pancerna (na prawd臋, prze偶y艂a bardzo du偶o wi臋kszych upadk贸w, zreszt膮 jak to Nokia :) ), lepsza bateria ni偶 610-tka (na jeden pe艂en dzie艅 starcza艂o), na prawd臋 dobry aparat Iphone 4 IOS czego jestem wielkim fanem, bateria trzyma najd艂u偶ej, wygodna klawiatura, multum aplikacji bezp艂atnych w appstore (du偶o, du偶o wi臋cej ni偶 na WP), przyzwoity aparat, genialny ale to genialny odtwarza膰, najlepszy ze wszystkich. Wszystkie telefony z w艂膮czon膮 transmisj膮 danych, minus dla oby Lumi jest fakt, 偶e facebook jest po angielsku (chyba, 偶e co艣 si臋 zmieni艂o..). Og贸lnie jestem za tym by dop艂aci膰 do Iphone, du偶o d艂u偶ej pos艂u偶y i si臋 tak szybko nie znudzi + oczywi艣cie wypada najlepiej je艣li chodzi o ekran, gdzie lumie maj膮 TFT :).

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych