Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lumia 620 czy Iphone4 ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:16

Witam. Jest to mój drugi post, ale pierwszy został usunięty bo pytałem w temacie w którym wiele osób pytało, ale niestety mój post został uznany za niezwiązany z tematem i usunięty.. ponad pól godziny pracy. Ale nie ważne, nie o to chodzi. Chciałbym się też przywitać ze wszystkimi, być może zostanę na tym forum dłużej. :) Aktualnie posiada Lumię 800 a w styczniu mam zamiar zmienić ją na coś innego i tutaj postanowiłem że do wyboru mam dwie możliwości. Lumia 620 która wychodzi właśnie w styczniu i iphone 4 z tym że lumia początkowo ma kosztować 800 zł a iphone kosztuje około 1200-1300 co jest przegięciem jak na takiego dziadka :D ale nie miałem jeszcze IOSa i chcę zobaczyć, może mi się spodoba do tego stopnia że zostanie na dłużej. Tutaj mam kilka pytań: Jak to jest z wydajnością przy normalnym użytkowaniu? Nie wgrywam setek aplikacji czy gier, jedynie bramka sms oraz ze dwie może trzy gry. Oczekuję zero przymuleń, płynności i szybkości działania. Czy iphone jest w stanie to zapewnić? Słyszałem wiele niepochlebnych opinii o tym telefonie.. mam kilkoro znajomych którzy mają iphony ale wszyscy mają 4s nikt nie ma zwykłej czwórki i nie mogę sobie go obejrzeć. Nie mam zamiaru przesiadać się z czegoś szybszego na coś wolniejsze, bo w lumii 800 nie ma mowy o żadnym zamuleniu ani spowolnieniu, telefon mam już 3 miesiące i tylko raz był wyłączany jak postanowiłem zrobić tak zwanego hard reseta, przez te 3 miesiące ani razy nic się nie przymuliło, ani nie spowolniło, czy mogę liczyć że na iphonie przy normalnym, a nawet lekkim użytkowaniu nie spotka mnie zawód? Jest to podstawowa kwestia. Co do mojego sposobu użytkowania: -około 50-100 sms dziennie (znajomi w różnych miejscach Polski) -Słuchanie muzyki (ciężko powiedzieć ale przyjmijmy że będzie to godzina dziennie) -Czasem jakaś gra na zajęciach, albo na przerwie. -Przeglądanie internetu też około godzinki, jedynie na wifi Czy przy takim nie zbyt wymagającym używaniu wytrzyma te 2 dni ? Lumia trzyma mi nawet do 3 dni i zależy mi na tym żeby telefon dawał sobie radę jak najdłużej. Oraz ostatnie, czy Iphone 4 jest dużo cichszy od 4s i czy jakość dźwięku jest gorsza? Pozdrawiam.

#2 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:22

Rozposłeś się niepotrzebnie. I to, i to badziewie. Z dwojga złego iPhone 4. Napiszę tylko, że min. Jeśli chodzi o telefony to lumia 800(Windows) i iPhone 4s(apple)

#3 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:37

Czy ty wiesz co ty powiedziałeś? Po 1. Twierdzisz że lumia 800 która ma ponad rok ma być lepsza od lumii 620 która wychodzi za miesiąc? Jeśli tak twierdzisz, to proszę nie wypowiadaj się w tym temacie. Po 2. jak bym miał pieniądze na Iphone 4s to bym się nie zastanawiał nad innym telefonem, ale nie mam. Wracamy do pierwszego postu. :)

#4 Loaderr

Loaderr
  • 38 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:45

Moim zdaniem zadawanie tego typu pytań na forum o apple mija się z celem. Wiadomo, że każdy (prawie) powie Ci, że iPhone. Na twoim miejscu dołożyłbym trochę do iPhona 4s, ew. do Lumii. iPhone 4 to "przeżytek", Apple wycofuje jego produkcję, więc odradzam jego zakup. Pozdrawiam

#5 sianko

sianko
  • 38 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:48

Ad. 1

Nokia Lumia 800 vs. Nokia Lumia 620 - GSMArena.com

Ja też twierdzę, iż 800 jest lepsza.

#6 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:49

Wiesz.. ja mam zamiar dołożyć do iphone4 i nie jest na 100% pewne że mi się uda, a 4s to poza moimi najśmielszymi marzeniami. Gdybym założył ten temat na forum WP polecili by mi telefon z WP a gdybym założył go na forum androida zostałby skasowany bo nie dotyczy tematyki forum.. Ciężko w tych czasach znaleźć na internecie dobrą subiektywną opinię.. Poza tym, wystarczy mi że odpowiecie mi na pytania związane z iphonem4 z pierwszego posta. Sianko nie wiem jak ty czytasz ale l800 jest dużo gorsza od 620. Wygrywa jedynie w aparacie, minimalnie w technologii ekranu oraz prawdopodobnie w jakości wykonania. Poza tym przegrywa z kretesem. O ile ekran jest dla mnie ważny, ale raczej ilość pixeli niż odwzorowanie kolorów którego itak nie będę widział czy jest lepszy czy gorszy, o tyle aparat jest mi obojętny.

#7 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:55

Jedna argument czemu to iPhone jest najlepszy(i tu nie chodzi konkretnie o iPhona 5). Zobaczcie jak kształtują się ceny np: iPhona i Samsunga Galaxy s. Iphone po roku-cena spada o max.500zł, natomiast samsung-min.1000zł. Jest popyt na iPhona. I tylko napiszę na koniec, że zamówiłem sobie u św.Mikołaja już Samsunga Galaxy s III. Uważam, że jest to telefon gorszy i android 4.1 to pewnie koniec jego oficjalnej aktualizacji, ale ta funkcja pop up play jest super.

#8 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 17:58

miki4g nie urodziłem się wczoraj, wiem jak kształtują się ceny. A twój ostatni post nie wnosi nic do tematu tego .. tematu. Poza tym jeśli dla ciebie to że iphone po roku spada o max 500zł to zaleta, to widać masz pieniążków tyle żeby sobie zmieniać telefon jak wyjdzie coś nowego. Dla mnie to się nazywa blokowanie rynku.

#9 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:02

miki4g nie urodziłem się wczoraj, wiem jak kształtują się ceny. A twój ostatni post nie wnosi nic do tematu tego .. tematu.
Poza tym jeśli dla ciebie to że iphone po roku spada o max 500zł to zaleta, to widać masz pieniążków tyle żeby sobie zmieniać telefon jak wyjdzie coś nowego. Dla mnie to się nazywa blokowanie rynku.

Napisałem "iPhone 5" to najlepszy telefon na rynku, ale za 1000 zł mniej mogę mieć telefon tańszy, ale również dobry i mający ciekawe funkcje. Co do tematu, nie możesz kupić po prostu Samsunga Galaxy s II?

#10 sianko

sianko
  • 38 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:05

Przewagą Lumii jest WP8. Natomiast model 602 to próba zawładnięcia tanim rynkiem. Pytanie więc, czy chcesz telefon tanio i wystarczająco (Lumia 602), czy też drogo a całkiem nieźle (iPhone). Ja wybrał bym Lumię 800 :)

#11 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:15

miki4g wybacz, w takim razie nie zrozumiałem cię. :) Nie, nie chcę żadnego androida miałem 2 lata androida na 5 telefonach i już mi się przejadł. W grę wchodzi WP (tylko nokie) i Iphone4 bo 3gs nie ma sensu, a 4s za drogi. sianko właśnie chodzi o to iż Lumia 620 (a nie 602 :) ) wychodzi w styczniu z systemem WP8, jest bardzo tani a za to podzespoły wcale nie są słabsze, ani za słabe dla WP8. A Lumia 800 odrzuca mnie tragiczną wręcz jakością dźwięku, oraz matrycą pentile. Poza tym, została z WP 7.5 niedługo będzie aktualizacja do 7.8 i ma być wspierana przez 2 lata, ale nie będzie aktualizacji do pełnego WP8. Po części stąd moja decyzja o zmianie na nowszy model. :)

#12 sianko

sianko
  • 38 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:23

Tak, 620 :) Według mnie przesiadanie się z 800 na 620 to słaby pomysł. Nie lepiej dozbierać na 820?

#13 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:31

Dlaczego według ciebie przesiadanie się z l800 (która jest lekko mówiąc niewypałem przez brak wzmacniacza dla wyjścia minijack, oraz matrycę pentile) która jest starsza o rok i nie dostanie najnowszego systemu, na najnowszy telefon z niskiej półki ze sprzętowym wzmacniaczem (czyli dźwięk na słuchawach wreszcie będzie lepszy) i z lepszy ekranem, przez brak pentile jest złym pomysłem? Po co siedzieć na czymś starym, co ma wiele niedociągnięć, skoro można to sprzedać za około 600-700 zł i kupić nowszy model za około 800 zł? :) A l820 jest dla mnie na straconej pozycji przez zbyt duży ekran (4.3") Za dużo dla mnie.

#14 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:33

Lumia 820 ma cenę z kosmosu, za tą cenę by można kupić iPhone 4s. Coś lepszego niż Lumia 620/800 to HTC 8X, a jeśli miałbym wybierać między 800/620 to 800. Chociaż jeśli 620 chodzi podobnie jak 820 czy 8X to wtedy 620, w testach porównawczych widać ogromną różnicę prędkości działania aplikacji takich jak FB na korzyść nowych tel. z WP8.

#15 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 18:39

molimo no właśnie, prędkość działania całego systemu jest na korzyść WP8 a l620 wcale nie ma słabszych parametrów. HTC nie mam zamiaru żadnego brać, dość się nasłuchałem opinii o tej firmie i o jej produktach. Ale wracając do tematu.. serio nie warto już się pchać w iphone4? Chciałem poznać ten system, ponieważ miałem już WP, WM, Androida, Badę, pozostał mi tylko IOS który także mnie interesuje.. Poza tym kusi idealnej ostrości ekran oraz jakość dźwięku na słuchawkach, która podobno jest bardzo dobra. Proszę o odpowiedzi na pytania związane z iphone4 zamieszczone w pierwszym poście tego tematu. :)

#16 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:25

molimo no właśnie, prędkość działania całego systemu jest na korzyść WP8 a l620 wcale nie ma słabszych parametrów. HTC nie mam zamiaru żadnego brać, dość się nasłuchałem opinii o tej firmie i o jej produktach.

Ale wracając do tematu.. serio nie warto już się pchać w iphone4? Chciałem poznać ten system, ponieważ miałem już WP, WM, Androida, Badę, pozostał mi tylko IOS który także mnie interesuje.. Poza tym kusi idealnej ostrości ekran oraz jakość dźwięku na słuchawkach, która podobno jest bardzo dobra.

Proszę o odpowiedzi na pytania związane z iphone4 zamieszczone w pierwszym poście tego tematu. :)

Mam iPoda touch 4g(a to przecież jest iPhone bez telefonu) i powiem Ci, że przeglądanie Neta nie jest zbyt wygodne(więcej niż 2 karty otworzone i. Nie ma pamięci ram pozostałe i je odświeża). Ale jak nie chcesz sgs ii ani żadnego fajnego HTC, to weź tego iPhona 4. Pamiętaj, że lumia 800 ma ekran AMOLED!

#17 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:29

miki4g mam lumię 800 i wiem jaki ma ekran. :) A dla mnie jest obojętne czy jest to amoled czy sramoled, nie jestem takim kolorofilem żeby zauważać różnice. SGS II to android, a android to wszyscy wiemy jaki jest :) zresztą, nie lubię androida ani samsungów, co wyklucza SGSa. Wciąż nikt mi nie opowiedział na pytania dotyczące iphone4 a ten temat głównie po to był założony.. A co do przeglądania internetu, to chyba nigdy jeszcze nie trafiła mi się okazja żebym użył więcej niż jedną kartę na telefonie. :)

#18 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 20:03

Co masz na myśli mówiąc że iPhone 4 jest głośniejszy od iPhone 4s? Jakość dźwięku w iPhone 4 (słuchawki) jest bardzo dobra, telefon jest płynny nie odczuwam żadnych przycięć mimo że mam praktycznie cały telefon zagracony a Ty mówisz że nie będziesz na niego wgrywał za dużo aplikacji, iOS to bardzo dobry system który się nie laguje, mogę polecić w 100%

#19 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 20:22

Dzięki AssuanShi :) Na takie słowa liczyłem, krótko i na temat. :) I ja nie powiedziałem że iphone4 jest głośniejszy od 4s, musiałeś coś niedoczytać. Pytałem czy jest cichszy od 4s. :) Jeszcze mi podpowiedzcie czy gdzieś można wyrwać tanio egzemplarz używany (stan wolałbym jak najlepszy) poza allegro? A jeszcze jedno pytanie teraz mnie naszło.. w androidzie mogłem ściągnąć sobie inny wygląd klawiatury. Czy w IOS da się tak zrobić?

#20 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 21:14

No tak, sry nie doczytałem, grają chyba tak samo głośno, iPhone prócz allegro szukaj u nas na forum tutaj: Sprzedam - iPhone, a co do klawiatury nie wypowiadam się bo mi pasuje ta systemowa i nie szukam innych :)

#21 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 21:37

Ja mam kolegów którzy mają iphone 4s więc wiem jak dobrze ta klawiatura działa ale jednak sam fakt że jak mi się znudzi to czy będę mógł zmienić mnie interesuje :) Okej dzięki za informacje wszystkim, jestem zdecydowany na iphone, jak tylko uda mi się do stycznia zarobić odpowiednią ilość kasy (a raczej się uda) to kupuję iphone :)

#22 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 21:51

Dobry wybór hah :-)

#23 brokenmusic

brokenmusic
  • 228 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 22:20

W zasadzie nie wiem nad czymsię zastanawiałeś 3 strony. Iphone ma lepsze wyjście audio, pewnie lepszy ekran i super czułość. Sam bym go chętnie kupił, niestety dostałem świetną ofertę na 5, która zupełnie mi się nie podoba

#24 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 22:23

Zastanawiałem się z tego względu że chciałem usłyszeć od obcych ludzi opinie, oraz parę informacji mnie zastanawiało. :) Poza tym iphone4 jest cenowo na granicy i nie jestem pewny czy napewno będzie mnie stać więc tym bardziej chciałem opinii innych, żeby się spiąć i zebrać pieniążki :)

#25 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 22:44

Miałem wszystkie lumie i iphone. Lumia 620 ładny wygląd, Windows Phone 7.5 mango, w miarę aparat, słaba bateria, nie wygodna klawiatura (jeśli o mnie chodzi), słaby zasięg. Lumia 710 (też jest w twoim przedziale cenowym.) Windows Phone 7.5 mango, pancerna (na prawdę, przeżyła bardzo dużo większych upadków, zresztą jak to Nokia :) ), lepsza bateria niż 610-tka (na jeden pełen dzień starczało), na prawdę dobry aparat Iphone 4 IOS czego jestem wielkim fanem, bateria trzyma najdłużej, wygodna klawiatura, multum aplikacji bezpłatnych w appstore (dużo, dużo więcej niż na WP), przyzwoity aparat, genialny ale to genialny odtwarzać, najlepszy ze wszystkich. Wszystkie telefony z włączoną transmisją danych, minus dla oby Lumi jest fakt, że facebook jest po angielsku (chyba, że coś się zmieniło..). Ogólnie jestem za tym by dopłacić do Iphone, dużo dłużej posłuży i się tak szybko nie znudzi + oczywiście wypada najlepiej jeśli chodzi o ekran, gdzie lumie mają TFT :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych